Ejectați din sistem pe ușa din dos: Pionierii bistrițeni ai misiunilor din teatrele de operațiuni militare nu beneficiază de aceleași drepturi precum cadrele militare active!

Un grup de 22 de foști militari bistrițeni care au executat inclusiv primele misiuni armate în afara țării se simt discriminați în raport cu actualele cadre militare, la mijloc fiind anumite modificări legislative care i-au lăsat efectiv fără un calcul corect al pensiei, dar și cu o demnitate rămasă într-o profundă comă.

Primii militari agnajați pe baza unui contract imediat după momentul Decembrie 89 și care au participat la primele misiuni externe ale armatei în afara teritorului României au fost obligați să părăsească sitemul la împlinirea vârstei de 40 de ani, fără compensări salariale, fără acordarea unor grupe la calculul ulterior al pensiei, aceștia fiind trimiși direct în șomaj la vremea respectivă, demnitatea acestor militari fiind aruncată efectiv la coșul de gunoi al istoriei.

Între timp legislația s-a schimbat, astfel că începând din 2015 cadrele militare „active” beneficiază de alt sistem în ceea ce privește pensionarea și calculul pensiei. Astfel, pentru 6 luni petrecute într-un teatru de operațiuni militare se consideră vechime un an, iar pentru anumite grupe militare, la fel, vechimea se dublează, așa cum este în cazul geniștilor. Toate acestea însă fără efecte pentru cei scoși pe tușă la 40 de ani, legislația actuală în vigoare având limita de vârstă crescută la 55 de ani, cu posibilitate de pensionare anticipată.

„Solicităm instanțelor de judecată să le recunoască și lor ca și colegilor lor activi dreptul la pensie militară, să li se recunoască perioada în care aceștia au lucrat în condiții speciale și mai mult decât atât să le fie recunoscută și dedusă din vârsta standard de pensionare această perioadă în care ei au activat ca și cadre militare. În acest moment dummnealor nu beneficiază de aceste dispoziții legale deoarece la momentul în care legislația a fost modificată aceștia nu erau activi” – a declarat Iuliana Wulf – avocat în cadrul Baroului București.

Consiliul pentru combaterea discriminării a statuat la solicitarea acestui grup faptul că această categorie de persoane este discriminată fără nici o bază legală, drept pentru care toți acești foști militari se adresează instanțelor de judecată și cer acestora să oblige Ministerul Apărării Naționale să reglementeze inclusiv situația acestora.

Conform unor modificări aduse în acest an Legii 233/2015, lege care prevede drepturile cadrelor militare, timpul petrecut în operațiunile militare poate fi dedus din vârsta de pensionare, numai că aceste modificări se referă la cadrele active, nu și la cei ejectați din sistem la vârsta de 40 de ani, fără alte drepturi.

„Am lucart în cadrul MapN timp de 19 ani, am participat în misiuni în Angola, Afganistan și Kosovo. Eu și colegii mei nu dorim altceva decât să ni se recunoască drepturile! Cu noi s-a început după Revoluție misiunile externe, noi am fost primii militari profesionișiti! Noi nu am plecat că am vrut noi din armată, au fost niște legi care ne-au scos pe ușa din dos. Eu am plecat cu lacrimi în ochi din Armată! Cel mai de preț lucru pe care l-am pierdut este demnitatea...” – a declarat Atănăsoaie Dan, fost militar angajat pe bază de contract.

Demersul inițiat la nivel național cuprinde un număr de 118 persoane aflate în această situație, însă numărul celor care s-ar putea regăsi în speța respectivă ar fi de peste 300 de foști militari angajați pe bază de contract care au fost nevoiți să părăsească sistemul la împlinirea vârstei de 40 de ani, fără să beneficieze de drepturile cuvenite unui cadru militar actual.

 

Adauga comentariu