EI SUNT PARLAMENTARII DE BISTRIȚA-NĂSĂUD PENTRU URMĂTORII PATRU ANI! Cine a rămas, cine e nou, plus declarațiile de avere

Voturile și mai ales calculatoarele au decis cine va ocupa fotoliul de parlamentar în următorii patru ani, atât în cazul Camerei Deputaților cât și pentru Senat. Aceste locuri se vor ocupa indiferent de prezența la vot, nefiind un anume barem pentru validarea acestor alegeri.

Pe cale de consecință, din Bistrița-Năsăud vor pleca la București, să ne reprezinte, doi senatori și alți cinci deputați. Singurii care și-au câștigat mandatul în urma votului direct exprimat sunt Robert Sighiartău și Daniel Suciu, ambii revenind în fotoliile de parlamentari.

Restul locurilor au fost decise de algoritmii calculatoarelor, de celebrele redistribuiri, însă un rol extrem de important în configurația finală a acestui tablou o are absența PMP din ecuație. Partidul din care face parte Ionuț Simionca, marele învins local al acestor alegeri, nu a reușit să ajungă la pragul de 5%, necesar formațiunii politice pentru a accede în configurația parlamentului.

Astfel, cele două locuri de senatori revin, câte unul pentru PSD și PNL, lui Ioan Deneș și lui Ovidiu Florean. Celelalte trei locuri de deputați destinate județului Bistrița-Năsăud se vor împărți și ele între PSD și PNL, respectiv Bogdan Ivan Gruia și Diana Morar, ultimul mandat fiind atribuit de calculator useristului plusist Lorant Sas, aici fiind o mică „bătălie” a coeficienților cu membrul AUR, Marcel Seserman.

SENAT

IOAN DENEȘ

Ioan Deneș se află acum la cel de-al treilea mandat de senator, mandate consecutive, ceea ce îl face pe beclenar cel mai longeviv senator bistrițean în această funcție. Deneș a ocupat, în legislativul trecut, și funcția de ministru. Are 52 de ani, este căsătorit, de profesie inginer electro-mecanic. Până în anul 2014, Ioan Deneș a fost membru PNL, însă a trecut la PSD. Este fratele primarului orașului Beclean, Nicolae Moldovan.

 

OVIDIU FLOREAN

Ovidiu Florean este secretarul general al organizației județene a PNL. A absolvit Institutul de Marină Civilă, este locotenent în rezervă, nu are niciun loc de muncă, fiind doar consilier județean. Are 51 de ani și este căsătorit. S-a „remarcat” doar printr-o luptă mizeră, fără argumente și cu multe apelative suburbane la adresa competitorilor politici, a tergiversat informația legată de primul loc de muncă și nu și-a prezentat niciodată un CV real.

 

CAMERA DEPUTAȚILOR

DANIEL SUCIU

Daniel Suciu se află la alt treilea mandat de deputat. Are 40 de ani și este căsătorit. Suciu a intrat în politică din presa locală și a fost unul dintre „ucenicii” lui Radu Moldovan. În ultimul său mandat de deputat, bistrițeanul a fost și lider de grup parlamentar, dar a ocupat și funcția de vicepremier în Guvernul Dăncilă, acolo unde a condus ministerul dezvoltării. A candidat de douăori consecutiv pentru fotoliul de primar al orașului Sîngeorz-Băi, fiind învins de fiecare dată de Traian Ogâgău.

 

BOGDAN IVAN GRUIA

Bogdan Ivan Gruia este „juniorul” echipei de parlamentari bistrițeni. Are 29 de ani, este căsătorit și face politică social-democrată încă de pe băncile facultății. A fost, timp de opt ani, consilierul președintelui Consiliului Județean, Radu Moldovan, Ivan Gruia fiind al doilea „produs” politic al președintelui, după Daniel Suciu. Ivan Gruia era „în cărți” și pentru funcția de vicepreședinte al CJ BN, asta în cazul în care nu ar fi prins poziția de parlamentar.

 

ROBERT SIGHIARTĂU

Robert Sighiartău este cel mai bine poziționat politician bistrițean la nivel național, fiind secretar general al PNL. Se află la al doilea mandat și este cunoscut ca fiind inițiatorul legilor privind dublarea alocației pentru copii și eliminarea accizelor din prețul combustibilului. Are 31 de ani, este căsătorit și este unul dintre moștenitorii „imperiului” Comautosport din Bistrița, o afacere locală din domeniul auto.

 

DIANA MORAR

Diana Morar se află și ea la primul mandat de parlamentar. Are 41 de ani, este divorțată și ocupă funcția de secretar de stat în Ministerul Justiției. De profesie este avocat și a fost consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Bistrița. Morar ocupă și funcția de vicepreședinte al Organizației de Femei a PNL, precum și cea de vicepreședinte al Curții de Arbitraj PNL.

 

LORANT SAS

Lorant Sas* vine din USR-PLUS, are 47 de ani și este căsătorit. A ocupat funcții de conducere în cadrul grupului de firme TeraPlast, la bază fiind inginer chimist. În politică a fost foarte șters, chiar dacă a ocupat poziția de președinte al organizației județene PLUS. A ajuns în topul listei USR-PLUS pentru Camera Deputaților după un scandal intern, inițial fiind plasat pe poziția a patra, făcând ulterior rocada cu fostul președinte al USR BN, Lorand Toth.

 

Foștii parlamentari ai județului Bistrița-Năsăud, mandatul 2016-2020:

Senat – Ioan Deneș (PSD) și Ioan Simionca (ALDE)

Camera Deputaților – Doina Pană și Daniel Suciu (PSD), Robert Sighiartău (PNL), Cristina Iurișniți (USR) și Ionuț Simionca (PMP).

Trei dintre aceștia își păstrează locurile în noul Parlament: Ioan Deneș, Daniel Suciu și Robert Sighiartău. Ionuț Simionca este marele învins al acestor alegeri generale, pemepistul reușind un scor foarte bun pe plan local, aproape 11%, fiind clasat al treilea în clasamentul județean, însă nu a reușit să acceadă din nou în Camera Deputaților din cauza scorului slab al partidului său, PMP nereușind să facă pragul electoral.

Dacă în legislativul trecut PNL avea doar un singur parlamentar, acum liberalii au trei. Social-democrații și-au păstrat la limită cele trei poziții, iar USR, acum și cu PLUS în ecuație, beneficiază și ei de un deputat, tot la limită, grație algoritmilor redistribuirilor. De menționat faptul că toți cei trei parlamentari PSD din mandatul trecut au ocupat și funcția de ministru.

 

* Sub rezerva re-redistribuirilor, caz în care acest loc de parlamentar i-ar putea reveni lui Marcel Seserman, candidat din partea AUR. Seserman este șef-serviciu în cadrul Bibliotecii Județene „George Coșbuc”. Este președintele Filialei „Andrei Mureșanu” a Uniunii Ziariștilor Profesioniști și a semnat, ca poet, sub pseudonimul Mircea Măluț. Are 57 de ani, a fost subprefect al județului și a activat în cadrul PNȚCD.

 

Adauga comentariu