Ecaterina Andronescu vrea să scoată învățământul din noroiul vremurilor: table inteligente și tablete, reabilitarea școlilor cu wc-ul în curte, plus microbuze școlare la țară

Una dintre cele mai discutate probleme ale învățământului românesc a fost și încă este legată de unitățile școlare care au grupurile sanitare în afara acestora, în curte. De asemenea, o altă problematică legată de logistica din același sistem românesc al învățământului este abordarea concentrată către o școală digitalizată. Chiar dacă cele două aspecte par să fie desprinse din epoci diferite, acestea se întrepătrund în actual sistem românesc de învățământ.

Acest lucru este recunoscut de ministrul educației, Ecaterina Andronescu, ambele probleme fiind declarate priorități în acest mandat. Aflată într-o vizită în Bistrița-Năsăud, Andronescu a precizat într-o conferințăde presă faptul că bugetul ministrului pe care îl conduce este destul de generos în acest an față de anul trecut și că există bani pentru diferite proiecte care ar duce la modernizarea unităților școlare din România:

„Bugetul din acest an este unul mai generos în comparație cu cel de anul trecut, iar pe lângă faptul că se asigură acoperirea creșterilor salariale pe care le-a înregistrat corpul profesoral și personalul didactic auxiliar și nedidactic, sunt acoperite și nevoile de a rezolva nevoile de logistică în școlile noastre. Adică, în buget avem 2 miliarde de lei destinați pentru cupărarea de table inteligente și tablete, pentru că generația de acum din școlile noastre este o generație care s-a născut cu IT-ul in ADN. Trebuie să predăm lecțiile potrivit achizițiilor lor inițiale de pe tablete, prin imagini, prin lucrurile ce îi ajută să înțeleagă și să facă aceste achiziții, cu o cinetică mai rapidă decât cu tabla clasică și cu cretă” – a declarat Andronescu.

Pe partea opusă evoluției tehnice stau condițiile încă de ev mediu pe care copiii le regăsesc în multe dintre unitățile școlare din țară, dar și din Bistrița-Năsăud:

„Sigur, sunt și în Bistrița-Năsăud școli care au grupurile sanitare în curte, nu ocolim această problemă, avem în buget 65 de milioane de lei, sumă destinată pentru rezolvarea acestei probleme în cele 1.489 de școli pe care le avem încă în această situație. Ministerul Dezvoltării are alocată o sumă extrem de importantă și un număr important de școli în diferite etape de construție și/sau reabilitare. Sunt 5.095 de unități școlare care sunt cuprinse în programele PNDL I, PNDL II, POR și AFIR, în așa fel încât să creștem și calitatea infrastructurii școlare” – a adăugat ministrul.

Ecaterina Andronescu a plusat la nivelul investițiilor pregătite pentru acest an cu 2.300 de microbuze destinate unităților de învățământ din mediul rural, sumele destinate achiziției acestora fiind prinse la Ministerul Dezvoltării, minister condus de bistrițeanul Daniel Suciu.

Adauga comentariu