După o săptămână de minciuni și încercări de tergiversare a situației, DGASPC BN recunoaște faptul că în centrele proprii există minore însărcinate! Nu una, ci DOUĂ! Cerem DEMISIA directorului general adjunct - Andreica Crina

Stiridebistrita.ro prezenta în exclusivitate un material în care aduceam la lumina zilei o situație delicată, deloc plăcută urechilor conducerii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, în care vorbeam despre cazul unei minore însărciante chiar în centrele proprii.

Deși s-a încercat contactarea conducerii acestei instituții pentru a afla o opinie, sperând inclusiv la o dezmințire, conducerea DGASPC BN a refuzat constant o astfel de discuție, directorul general adjunct, Crina Iuliana Andreica, fofilându-se în spatele cererilor în scris. Intervenția președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, cerută de stiridebistrița.ro în materialul cu pricina, a avut efectele scontate.

Astfel, luni, 25 martie, am primit răspunsul din partea DGASPC BN, unu în scris, inclusiv la întrebarea dacă există minore însărcinate în centrele instituției. Răspunsul ne-a uimit:

„În evidențele DGASPC BN există în acest moment două minore (cu vârste de 15-16 ani) însărcinate, care beneficiază de suport psihologic, servicii medicale de specialitate periodice, pentru care în ultimul trimestru de sarcină se va propune plasamentul în Centrul Maternal din cadrul Centrului pentru Protecția Copilului Bistrița (dacă în urma reevaluării situației acestora se va constata că reintegrarea în familia biologică/extrinsă nu este posibilă)”.

Cu alte cuvinte, conducerea DGASPC BN știa evident de aceste cazuri, dar a preferat menținerea tăcerii și ascunderea cazurilor, declarând că nu cunoaște astfel de situații:

La data de 18 martie, într-o discuție telefonică cu directorul general adjunct, doamna Andreica răspundea la întrebarea legată de existența în centrele DGASPC BN a unor cazuri de minore însărcinate astfel:

C.I. Andreica - foto - captură bistriteanul.ro

„De unde să știu eu aceste aspecte? Puteți să-mi faceți în scris o sesizare și verificăm. Dacă dumneavoastră dețineți alte informații referitoare la centre noastre, vă rog să le faceți în scris”.

La data de 20 martie a fost înregistrată solicitarea noastră „în scris”, solicitare în care am revenit cu rugămintea, printre altele, de a ni se comunica dacă există sau nu minore însărcinate în centrele respective. La data de 21 martie revenim cu un telefon, iar doamna Andreica continuă să ne ascundă informația:

„Nu vă pot spune nimic, o să vă răspundem în scris, în termenul prevăzut de lege. Eu personal nu știu... O să vă răspundem, eu nu pot să vă răspund acum, telefonic... O să cercetăm și o să vă răspund...”

După apariția materialului în care prezentam cazul unei minore însărcinate în centrul de la Beclean, material în care ceream sprijinul președintelui Radu Moldovan pentru oferirea unor răspunsuri clare din partea DGASPC BN, luni, 25 martie, prim aceste răspunsuri în scris. Însă am mai cerut câteva precizări doamnei Andreica, legate de minorele însărcinate din centrele aflate sub jurisdicția DGASPC BN:

Reporter: Minorele respective venit în centre însărcinate?

C.I. Andreica: Nu.

Rep: Ați declarat vineri că nu aveți știință de niciun caz de minore însărcinate în centrele dvs...

C.I. Andreica: La acel moment, nu, nu știam! Avem aproximativ 200 de copii în centre... Nu pot să știu fiecare situație...

Rep: Bănuiesc că o asemenea situație se raportează către dvs., nu?

C.I. Andreica: Da! Mi-a fost raportată, dar nu mi-am amintit la momentul acela...

O mică recapitulare: în 18 martie întrebăm prima dată de existența minorelor însărcinate în centre, doamna director nu știe. La data de 20 trimitem în scris întrebări, iar în 21 martie, din nou, doamna Andreica „personal” nu știe nimic, iar în 25 martie această susține că i s-a raportat aceste situații, dar... nu și-a mai amintit! De trei ori întrebată și nu și-a amintit decât în momentul în care intervine ditamai președintele de Consiliu Județean?!

Până la urmă minte doamna director general adjunct, sau ascunde pe cei care aveau datoria de a raporta situațiile respective? Că poate chiar nu a știut doamna Andreica, iar acum încearcă să dreagă busuiocul...

Cele două minore gravide sunt într-adevăr îngrijite corespunzător, merg la medic periodic împreună cu asistentle din centrele respective și cu știința conducerii centrelor, ceea ce nu este decât un lucru normal și firesc. Nefiresc este faptul că, deși sunt raportate astfel de cazuri, acestea ajung cu mare greu la urechile conducerii, sau sunt atât de insignifiante încât sunt uitate foarte repede, iar refresh-ul la memorie dat din partea jurnaliștilor este ca o frecție la un picior de lemn!

Doamna director general adjunct Crina Iuliana Andreica, având în vedere faptul că ați dat dovadă de incompetență și mai ales de neprofesionalism, vă întrebăm direct, aici, fără telefoane sau cereri în scris: vă dați demisia?!

Adauga comentariu