După „greva” elevilor fumători, un alt caz stupefiant sare gardul unui liceu din Bistrița: doi adolescenți dați pe mâna poliției pentru trafic și consum de droguri

Protest spontan pentru „dreptul” la fumat – bifat! Trafic și consum de droguri – bifat! Oare ce urmează? Orgii și perversiuni în toalete școlilor, sau uz de armă prin sălile de clasă?! Sună a exagerare, mai ales pentru un oraș ultra-conservator și mega-liniștit.

Foarte mulți cititori au crezut că facem glume proaste în momentul în care anunțam un protest spontan al unor elevi, care își cereau „dreptul” la fumat. Informația este totuși una cât se poate de reală și se referă la faptul că poarta comună a două licee este închisă într-un anumit interval de timp, iar elevii nu pot ieși să fumeze în afara instituției!

Citește și... Protest spontan pentru... FUMAT! Se întâmplă în curtea a două licee bistrițene

Unul din liceele de care aminteam mai sus este INFOEL, o școală în care există un mic paradox: sunt elevi cu rezultate destul de bune pe planul educațional, deci există un anume interes în educație, dar este și locul de unde pornesc mai multe „povești” legate de traficul și consumul de substanțe interzise.

Ce-i drept, acest paradox s-a transformat într-o cutumă la nivelul școlilor, căci nu este singura unitate de învățământ din care se nasc asemenea povești. Licee de top au „legendele” lor în ceea ce privește consumul și implict traficul de droguri. În urmă cu ceva timp, o astfe de poveste a aprins spiritele în Colegiul Național „Andrei Mureșanu”. Se întâmpla în primăvara anului trecut, atunci când mai mulți părinți semnalau acest fenomen în urma internării de urgență a unui elev care consumase substanțe interzise.

O astfel de „poveste” care implică trafic și consum de droguri a avut loc recent la INFOEL, acolo unde doi tineri au fost dați pe mâna organelor de cercetare penală chiar de către conducerea unității:

Alina Puțura - director INFOEL (sursa foto: timponline.ro)

„Este vorba despre o elevă de clasa a XII-a, majoră, precum și de un elev de clasa a X-a, bănuiți de trafic și consum de substanțe interzise. Noi am sesizat organele competente, momentan se fac cercetări, iar noi așteptăm un raport oficial din partea acestora pentru a aplica și noi legea în școală. În acest moment elevii în cauză sunt prezenți la ore, aceștia fiind probabil cercetați în stare de libertate”, a declarat pentru stiridebistrita.ro Alina Puțura, directorul INFOEL Bistrița.

Întrebată dacă dânsa are cunoștință de asemenea practici, generalizate sau izolate, în instituția pe care aceasta o conduce, Alina Puțura a avut puterea și deschiderea să recunoască acest fapt: „Eu zic că acest fenomen este unul generalizat, din păcate. Nu trebuie să ne ascundem după o realitate care este aici, lângă noi. Avem tendința inclusiv noi, dascăli sau conducători de școli, să fugim de astfel de subiecte. Pentru INFOEL eu îmi asum, dar haideți să nu ne mai ascundem și să vedem ce putem face. Acești tineri sunt la vârsta la care încearcă, sunt tentați de orice”, a mai precizat Puțura.

Inspectoratul de Poliție al Județului Bistrița-Năsăud confirmă cele spuse de directorul INFOEL: „Tot ce vă pot confirma este faptul că la nivelul DIICOT Bistrița-Năsăud există un dosar penal pe rol, în care se fac cercetări. Noi am fost sesizați, dar având în vedere competența de cercetare și soluționare în astfel de cazuri, dosarul a fost preluat de DIICOT”, ne-a declarat Virginia Pârlea, purtător de cuvânt al IPJ BN.

Indiferent de rezultatul cercetării organelor competente, fenomenul este unul care ia amploare. Conform unui raport al Agenției Naționale Antidrog realizat în 2018, la nivelul județului Bistrița-Năsăud, unul din 10 elevi se droghează. Vârsta de la care tinerii își manifestă curiozitatea în a încerca substanțe cu efect halucinogen este în scădere, iar aici vorbim de nivelul claselor a VII-a și chiar a VI-a.

Citește și... Realitatea care ne doare, dar de care nu vorbim: unul din zece elevi bistrițeni consumă droguri!

Unii își închid gurile și ușile cancelariilor când vine vorba de acet fenomen în școli. Alții închid ochii atunci când „prafurile” sunt un must-have în cluburile lor. Dar cel mai trist este atunci când părinții închid ochii, gura și își astupă urechile când vine vorba de odraslele lor, căci preferă un mucegai ascuns decât o pată incipientă ce poate fi îndepărtată cu ajutor.

 

foto cu caracter ilustrativ! Sursa: tion.ro

Comentarii

Andrei

01.12.2019 14:48

In privinta drogurilor este o mare indiferenta a autoritatilor statului.

Adauga comentariu