După ani mulţi de aşteptare! Peste 12 milioane lei pentru reabilitarea Castelului Teleki de la Comlod, prinşi în bugetul judeţului

După ce s-au măcăit ani de zile în privinţa salvării celor două castele Teleki de la Posmuş şi Comlod, se pare că anul acesta în sfârşit se vor face primii paşi reali. Administraţia judeţeană a alocat aproximativ 12,3 milioane lei, bani care provin din fonduri europene, pentru reabilitarea castelului de la Posmuş şi transformearea acestuia în Centru cultural. Ce se va întâmpla cu celălalt, e mai greu de spus, în condiţiile în care Consiliul Judeţean speră ca salvarea să vină din partea unora care ar dori să îl preia în concesiune.

 

 

Anul trecut, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a depus, la ADR Nord-Vest,  o cerere de finanţare pentru proiectul de reabilitare a Castelului Teleki de la Posmuş, considerat monument istoric de importanţă naţională. Valoarea totală a cererii de finanţare s-a cifrat la aproape 21,8 milioane lei, din care asistenţă financiară nerambursabilă este de circa 21,34 milioane lei, iar contribuţia proprie a CJ BN este de aproximativ 430.000 lei.

 

Reabilitare de circa 3 milioane de euro

 

Anul acesta, administraţia judeţeană a prevăzut alocarea sumei de 12.272.000 lei pentru reabilitarea monumentului istoric. Intervenţiile vizează lucrări de consolidare a fundaţiei, zidurilor, planşeelor, bolţilor şi şarpantelor, iar învelitorile vor fi înlocuite, se va interveni pentru eliminarea umidităţii din pereţi şi va fi realizat un sistem de canalizare a apelor pluviale, tâmplăriile şi pardoselile existente vor fi înlocuite, componentele din piatră, fier forjat, tencuieli vor fi restaurate.

Castelul de la Posmuş are cinci corpuri de clădire şi este cel mai frumos din Bistriţa-Năsăud. După reabilitare, acesta va fi transformat într-un centru cultural şi va fi deschis publicului larg. Acest centru va găzdui ateliere de creaţie artistică, săli expoziţionale cu caracter muzeal, bibliotecă şi va avea o sală de expunere pentru carte veche, o sală de conferinţe, săli pentru întruniri şi primire turişti.

Clădirile castelului, construit la jumătatea secolului XVIII-lea, se află într-o stare avansată de degradare. Intervenţiile care se vor realiza cu fonduri europene vizează lucrări de consolidare, instalaţii noi, refacerea finisajelor, restaurarea componentelor artistice şi refuncţionalizarea întregului ansamblu ca destinaţie turistică.

 

În urmă cu 7 ani a mai fost o încercare

 

În 2011, Liviu Rusu, preşedinte al CJ BN la acea vreme, a făcut un prim pas pentru salvarea castelului de la Posmuş. Atunci s-a estimat ca ar fi necesari peste 1,9 milioane lei, din care circa 500.000 de lei doar pentru proiectare şi întocmirea studiului de fezabilitate.

După ce a fost efectuată o expertiză tehnică a imobilului, s-a ajuns la concluzia că pentru lucrările de reabilitare ar fi necesari circa 6 milioane de euro. Proiectul nu a fost aprobat însă de consilierii judeţeni, cei social-democraţi şi liberalii, aflaţi în opoziţie la acel moment, declarându-se total împotrivă. „Este o ruină, care oricum nu produce nimic”, au afirmat atunci unii dintre ei.

 

Comlodul, în stand-by

 

În ceea ce priveşte Castelul de la Comlod, administraţia judeţeană speră să găsească un concesionar care să salveze de la pieire monumentul istoric, după ce în 2015 a încercat să vândă la licitaţie imobilul. Fără succes însă, fiindcă nici un doritor nu s-a arătat la orizont. La acea vreme, preţul de pornire al licitaţiei a fost de aproximativ 111.000 euro, însă nu aceasta a fost marea problemă, ci costurile enorme necesare pentru reabilitarea castelului.

Anul trecut a existat o ofertă de preluare a monumentului istoric, de către o casă de avocatură din Bucureşti, dar totul a rămas la stadiul de poveste.

Castelul din Comlod a fost construit în 1756 de către Istvan Wesselenyi de Hadad şi soţia sa Polixenia Daniel de Warygas, ulterior intrând în proprietatea familiei Teleky şi a fost una dintre cele mai frumoase din cele 12 foste reşedinţe ale nobililor de pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud.

 

Comentarii

Cristi

16.02.2018 13:48

Ar fi frumos sa se intample asa cum scrie in titlu. Insa e vorba de Castelul de la Posmus

Adauga comentariu