După 2200 de ani, povestea celtică de la Figa continuă cu episodul VI: reconstituirea istorică într-un festival unic în județ

Cum se îmbrăcau, ce mâncau, care erau ocupațiile de bază, cum luptau și mai ales cine erau celții și dacii, toate acestea le vom afla în acest weekend, la Figa, într-o poveste transformată în festival.

Festivalul Celtic Transilvania a ajuns la episodul VI și va avea loc în aceeași locație devenită și ea clasică: platoul de la intrarea în Băile Figa, lângă Beclean. Organizatorii deja au reconstituit granițele satului celtic unde se va desfășura povestea festivalului:

Participă la această ediție, desfășutrată în perioada 19-21 iulie, din cadrul asociației Amicii Muzeului Zalău, o vexilaţie a legiunii Legio VII Gemina Felix Pia Fidelis, care a staţionat la Porolissum în castrul mare de pe Dealul Pomăt. Prezenţa acestei unităţi militare la Porolissum este atestată de ştampilele tegulare descoperite. Legiunea a VII-a a fost creată în 10 iunie 68 de către împăratul Galba. În anul 74 Vespasian mută această legiune definitiv în Hispania la Leon (lat. Legio) unde va fi menționată chiar și în sec. V. Apelativul de gemina-în greacă didiuma- (tr. amestecată/înfrățită) vine de la faptul că a fost recreată din două legiuni: a VII Galbiana și I Germanica, devenind a VII-a Gemina. În timpul lui Traian va primi și apelativul de Felix, numele final complet fiind Legio VII Gemina Felix Pia Fidelis.

Odin și camarazii lui celți din cadrul Asociației Geto-Dacii din Moldova sunt pregătiți și ei pentru o desfășurare de forțe pe platoul de la Figa:

Familia (dacică Omnis Barbaria) este unul dintre principalii actori care va performa în cadrul activităților din Satul Celtic:

În Satul Celtic, alături de Terra Dacica Aeterna vom experimenta rețete uitate și regăsite din bucătăria romană, dacică și celtică. Se pare că va fi un festin pe cinste:

Arheologia experimentală - va fi una dintre multele activități ce se vor desfășura în cadrul festivalului, trupele de reenacment istoric fiind în apele lor în astfel de ocazii:

Unul dintre atelierele funcționale în cadrul Satului Celtic este cel de monetărie, unde cei de la asociația Terra Dacica Aeterna Cluj ne vor exemplifica pe viu modul de producere a diferitelor tipuri de monedă de epocă romană și dacică:

Pe lângă aceste câteva aspecte legate de activitățile din Satul Celtic, organizatorii au în vedere și o paradă moto, un colț al iubitorilor de aminitiri fotografice, dar mai ales concertele rock specifice Satului Celtic, acestea fiind pentru mulți dintre amatorii de festival punctul forte al weekendului.

Line-up-ul complet al trupelor (de muzică și reenactment):

1. GOD (România)
2. CRUACHAN (Irlanda)
3. WAYLANDER (Irlanda)
4. LUX PERPETUA (Polonia)
5. KILLSORROW (Polonia)
6. DRAKENS ORDEN (Italia)
7. GJELDRUNE (Rusia)
8. AETHER (Polonia)
9. DYRNWYN (Italia)
10. UNTOLD FAITH (România)
11. LAGERSTEIN (Australia)
12. E-AN-NA (România)
13. SUR AUSTRU (România)
14. SKILTRON (Argentina)
15. KYLFINGAR (Ungaria)
16. WHY CAT, WHY? (România)
17. ADAMO CADUCO (România)
18. LUCKY THIRTEEN (România)
19. NAMELESS HORIZONS (România)
20. BEAUTY AND THE RAT (România)

Reenactment

1. OMNIS BARBARIA (Romania)
2. AMICII MUZEULUI (Romania)
3. TERRA CELTICA (Polonia)
4. CASTRVM NOVIS (Romania)
5. TERRA DACICA AETERNA (România)
6. PRO ANTICA (Polonia)
7. HARJIS REBORN (Polonia)
8. GETO-DACII DIN MOLDOVA (România)

Adauga comentariu