După 21 de ani, „Crizantema de Aur” ajunge din nou la Bistrița! Samuel Barani este marele câștigător al ediției 2019 (FOTO-VIDEO)

Unul dintre cele mai vechi festivaluri românești, „Crizantema de Aur” de la Târgoviște, eveniment dedicat romanțelor, și-a premiat câștigătorii ediției 2019. Cea de-a 52-a crizantemă a fost câștigată de un bistrițean, iar revenirea marelui trofeu la Bistrița s-a făcut după 21 de ani.

Singura câștigătoare din Bistrița-Năsăud a marelui premiu din celelalte 51 de ediții anterioare a fost Domnica Dologa, aceasta câștigând trofeul în 1998. Au mai fost și alți bistrițeni premianți ai altor categorii de concurs din cadrul Festivalului, unul dintre aceștia fiind Alexandru Căpitan.

Câștigătorul troferului „Crizantema de Aur” 2019 este bistrițeanul Samuel Barani, în vârstă de 24 de ani. Acesta şi-a început pregătirea muzicală la 17 ani, la clarinet şi pian, apoi şi-a continuat studiile, după absolvirea Liceului de Muzică „Tudor Jarda” din Bistriţa, secţia canto clasic, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, unde, în momentul de faţă este masterand.

Face parte din Corul Operei din Cluj şi declară că, ateliere de romanţă de la Târgovişte i-au deschis sufletul, schimbându-l ca artist şi ca om. ,,Eu sunt cântăreţ de operă, la bază. Romanţa este o nişă diferită pentru mine pe care eu nu am cântat-o. Mama mi-a spus de acest concurs, pentru că este concursul ei preferat la care se uită de la vârsta de 10 ani. Am fost la preselecţie, mi-am scos nişte partituri şi am cântat pentru prima dată romanţă. Am venit la atelierele de la Târgovişte unde am învăţat ce înseamnă romanţa cu adevărat. Nu mă aşteptam să câştig pentru că au fost nişte concurenţi foarte buni, voci incredibile. Nu a fost o competiţie agresivă, ci a fost o competiţie între prieteni, o competiţie din dragoste pentru romanţă” a declarat cîştigătorul, citat de răsunetul.ro.

Din juriul festivalului a făcut parte și Matilda Pascal Cojocărița, o bistrițeancă naturalizată, soțul acesteia, Ștefan Cigu, fiind dirijiorul orchestrei „Dor Românesc”, care a performat pentru a zecea oară pe scena Festivalului. Președintele juriului, din care au mai făcut parte Paula Seling, Sergiu Cioiu sau Daniela Vlădescu, a fost un alt bistrițean, nimeni altul decât secretarul de stat din Ministrul Culturii, Alexandru Pugna.

 

sursa foto: rasunetul.ro; sursa video: vocea dâmbovitei

Adauga comentariu