Duios Teodorovici grăia... despre neam și țară și amnistie fiscală. Ministrul Finanțelor a anunțat la Bistrița și o restructurare administrativă

Ministrul care deține portofelul Guvernului Dăncilă, Orlado Teodorovici, s-a aflat joi la Bistrița într-o vizită electorală alături de ministrul IMM-urilor Ștefan Radu Oprea. Discursul ministrului finanțelor s-a axat în general pe prezentarea unor măsuri viitoare ale guvernului, privite din unghiul ministerului pe care acesta îl conduce.

Este vorba de o amnistie fiscală care va intra în vigoare după sărbătorile pascale, o reoganizare a ministerelor și comasarea unor agenții, din care unele vor dispărea ca structură, precum și de continuarea împrumuturilor de pe piețele externe, împrumuturi necesare și cauzate în special de deficitul 28 de miliarde de lei (în care un aport substanțial este adus de mărirea alocațiilor de stat pentru copii).

Teodorovici a ținut să precizeze faptul că președinția României la cârma Europei este una extrem de valoaroasă și speră ca aceasta să continue și după termenul iunie, până la formarea noului Parlament. În acest context, ministrul nu a ezitat să vorbească și despre „patriotismul” fiscal:

„Trebuie să luptăm pentru noi ca țară, pentru ale noastre companii, pentru al nostru capital, pentru că asta este regula de piață pentru orice economie. Nimeni nu o să vină să investească în România pentru că iubește munții sau câmpiile sau Delta Dunării, ci vine să investească dacă în România, acel investitor găsește acel mediu investițional care să-i asigure profit, iar pentru asta trebuie să facem mai mult decât ceilalți vecini” – a declarat Teodorovici.

Unul dintre subiectele dezbătute de ministru a fost și problematica bugetelor unităților administrativ teritoriale care sunt sugrumate de cheltuielile de personal. La acest subiect a intervenit și președintele CJ BN, Radu Moldovan, care acuză primarii de exagerare la calculul salariilor:

„Ani de zile aleșii locali s-au plâns că nu au influență în salarizarea personalului. După ce au lăsat la latitudinea consiliului local, unii dintre ei au dat atât cât au putut duce, alții au exagerat în acordarea salariilor. Ăia o să răspundă, care nu și-au făcut calculele necesare, și transformă primăriile în aparate de plătit salarii la funcționari. Și nu mai au bani de investiții. Și o să răspundă pentru asta” - și-a expus Moldovan părerea.

La conferința de presă organizată la sediul PSD din Bistrița au mai participat și primarii Becleanului și Lechinței, Nicu Moldovan și Romeo Florian, personaje care doar au întregit un decor.

Comentarii

vizitator

20.04.2019 09:46

“Vorba multă, sărăcia omului”. Dupa şapte ani de discuţii, pe tema restructurarii si eficientizarii institutiilor publice nu s-a intamplat nimic. Solutia e una singura , si anume regionalizarea, singura care permite descentralizarea si reducerea birocratiei. In plus, din cauza centralizarii excesive din Romania, in actualul exercitiu financiar, se inregistreaza serioase intarzieri in absorbtia fondurilor europene. Aceste intarzieri duc la pierderea unor sume importante de bani europeni. Solutia pentru accelerarea absorbtiei fondurilor europene este regionalizarea, care sa duca la descentralizare si cresterea gradului de autonomie locala .Dar, pentru asta este nevoie de vointa politica. Exista două căi de a face regionalizarea. Prima este prin revizuirea Constituției și introducerea „regiunii” drept categorie administrativ teritorială în Romania ceea ce nu există astăzi. A doua cale este mai simpla si se poate face prin lege care sa prevada comasarea mai multor județe, ceea ce nu necesită modificarea Constituției. Aceasta presupune ca din cele 41 de județe actuale sa faci un numar mai redus dupa modelul Poloniei, care a făcut reforma administrativa in1999, prin comasarea celor 49 de voievodate existente (similare judetelor de la noi) in 16 mari voievodate, pentru a corespunde cerintelor europene. Uniunea Europeană nu recunoaște caracterul de regiune, decat dacă ai minim 800.000 de locuitori. Dacă nu ai 800.000 de locuitori nu ești considerat regiune, deci nu poți să depui singur proiecte pentru fonduri europene, nu ești eligibil pentru niciun fel de proiect. In Romania, nu exista nici un județ care îndeplinește condiția de a avea 800.000 de locuitori. România pierde, din această cauză, enorm de mulți bani europeni, fiindca totul depinde de guvernul de la București unde lucrurile se misca foarte greu. De aceea, in loc de tot felul de gaselnite cu restructurarea agentiilor existente, mai utila ar fi o initiativa legislativa privind regionalizarea Romaniei.

Adauga comentariu