DSP-ul lui Creţiu şi-a tăiat o felie de 48 milioane lei din bugetul local. Modernizare de străzi, IOC!

Peste 48 de milioane lei au la dispoziţie anul acesta cei de la Direcţia de Servicii Publice din cadrul Primăriei Bistriţa, potrivit proiectului de buget care va fi supus aprobării consilierilor municipali în şedinţa extraordinară care va avea loc peste două zile. Pe ce vor fi cheltuiţi aceşti bani aflăm din acelaşi document, iar unele dintre "destinaţii" sunt mai mult decât interesante.

 

Astfel, aflăm că pentru "Spaţii Verzi", municipalitatea a alocat peste 1.6 milioane lei. Din această sumă, circa 127.000 lei sunt alocaţi reparaţiilor curente. Concret, aproape 64.000 lei, deci jumătate din total, vor merge pentru reparaţiile necesare în "baza de producţie", în timp ce alte peste 18.000 lei vor fi cheltuiţi pentru întreţinerea utilajelor din ograda proprie. Pentru întreţinerea şi reparaţiile din Parcul municipal, sunt repartizaţi peste 16.000 lei, pentru Schullerwald alte peste 3.300 lei, iar pentru Parcul Avram Iancu încă aproximativ 8.400 lei. Din acelaşi document aflăm că direcţia condusă de Ioan Creţiu are de rectificat şi nişte suprafeţe de gazon, circa 14.000 m. p., care mai sug de la bugetul local peste 8.900 lei, la care se adaugă alţi peste 8.100 lei pentru lucrări de reparaţii sisteme de irigaţii. Pe unde sunt rectificările de gazon şi sistemele de irigaţii ce necesită cârpeli, asta le-a omis cu desăvârşire a le preciza şeful DSP.

Dacă aţi crezut că asta este tot, vă înşelaţi, fiindcă mai sunt şi alte "ţinte" pentru care Ioan Creţiu spune că are nevoie de bani din bugetul local. Astfel, pentru întreţinerea şi funcţionarea mini-lacului din Parcul Municipal sunt prevăzuţi circa 20.770 lei, iar pentru cositul ierbii de pe raza oraşului, toaletarea pomilor, tunsul gardului viu, salubrizarea spaţiilor verzi şi a celor de joacă sunt alocaţi peste 31.000 lei, însă cireaşa de pe tort sunt serviciile pentru toaletarea pomilor, tunsul ierbii şi a gardului viu, care sunt dechilin, şi costă peste 630.000 lei. 

Producerea de plante anuale, bienale şi perene mai scot de la buget peste 106.000 lei, tratamentele fitosanitare şi fertilizările aproape 22.800 lei, iar materialele pentru întreţinerea şi funcţionarea serelor înghit încă aproximativ 12.000 lei.

 

Pentru "Protecţia Mediului" sunt prevăzuţi aproape 11 milioane lei. din care peste 7,5 milioane lei vor merge pentru salubrizarea străzilor din municipiu. Parte din aceşti bani vor merge clar spre firma care asigură curăţenia în oraş, Supercom SA, parte însă vor ajunge şi la Penitenciarul Bistriţa care îşi va scoate deţinuţii la mişcare cu ocazia "Lunii curăţeniei". Tot în puşculiţa Supercom vor ajunge încă 2,3 milioane lei pentru ridicarea deşeurilor menajere, bani pe care însă municipalitatea îi va recupera de la bistriţeni.

 

Pentru "Serviciul Întreţinere Străzi" din cadrul DSP, municipalitatea a alocat de la buget aproximativ 2,4 milioane lei. Din aceşti bani, Creţiu susţine că va repara 89 de străzi. Nu din cele asfaltate, ci din cele pietruite, fiindcă pe cele 89 de străzi, DSP-ul lui Creţiu va umple gropile existente, 127.000 m.p. în total, cu piatră concasată.

 

Direcţia are însă în plan să continue şi o serie de lucrări începute. Mai precis este vorba despre sensul giratoriu de pe Tărpiului, pentru care s-au alocat anul acesta peste 4,12 milioane lei. În ceea ce priveşte lucrările noi, aici este vorba doar despre îngroparea reţelelor electrice şi dislocarea stâlpilor, ale căror costuri se cifrează la 180.000 lei.

Şi fiindcă este o direcţie care se respectă, Creţiu vrea şi utilaje noi în dotare, astfel că sunt prevăzuţi de la bugetul local aproape1,9 milioane lei. Astfel, un buldoexcavator ar costa 490.000 lei , o lamă pentru un utilaj de deszăpezire - 29.000 lei, un utilaj care să fie folosit pentru curăţarea trotuarelor atât pe timpul iernii, cât şi vara, cu toate dotările necesare, ar costa alţi 215.000 lei, iar o maşină cu nacelă nouă, pentru activităţile la înălţime, sunt prevăzuţi încă 357.000 lei.

De asemenea, în spiritul conducătorului suprem al Primăriei Bistriţa, Ovidiu Creţu, şi Ioan  Creţiu are nevoie de bani pentru studii de fezabilitate, motiv pentru care sunt alocaţi 485.000 lei, din care 380.000 lei doar pentru SF-ul aferent proiectului de extindere a iluminatului public în vederea obţinerii de bani europeni. 

 

sursa foto: Răsunetul

Adauga comentariu