Dosare DNA în Bistrița-Năsăud! Primul înhățat, Ioan Mircea Puni

În contextul scandalului care vizează DNA și mai ales pe procurorul șef al acestei instituții, cu privire la care ministrul Justiției Tudorel Toader a demarat procedura de revocare din funcție ne-a, gândit să trecem în revistă câte dosare au fost instrumentate de procurorii anticorupție care au vizat persoane din Bistrița-Năsăud. Și sunt câteva. Vă vom prezenta inclusiv cazurile care nu au, cel puțin la acest momet, o finalitate. Adică au fost unii pe la audieri, ca principali suspecți, dar subit s-a așternut tăcerea.

 

Primul caz răsunător în Bistrița-Năsăud a fost cel al lui Ioan Mircea Puni, care a fost luat în colimator de procurorii anticorupție în 2002, pentru fapte de corupție.

În 2003, Puni a fost trimis trimis în judecată cu două capete de acuzare: luare de mită și abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, infracțiuni pe care le-ar fi comis în perioada ianuaire 2001 – septembrie 2002, pe când se afla în fruntea SC Proditerm SA, în calitate de director general.

Potrivit procurorilor DNA, în cursul anului 2002, Ioan mircea Puni a pretins şi primit sumele de 20.000 şi, respectiv 40.000 de euro, de la două persoane, în scopul încheierii şi derulării unui contract de execuţie şi a unor contracte de cesionare a creanţelor. De asemenea, inculpatul a încheiat, cu ştiinţă, contrar dispoziţiilor legale, cele trei contracte de cesiune, producând prin aceasta un prejudiciu de 1.425.370.867 lei societăţii Proditerm.

În programul de investiţii al SC PRODITERM SA Bistriţa, societate având ca acţionar unic Consiliul Local, a fost cuprins, în anul 2002, obiectivul de modernizare a Uzinei Termice, inculpatul fiind abilitat să reprezinte această societate în relaţii cu terţe persoane fizice sau juridice.

În calitate de director general al PRODITERM, inculpatul a pretins şi primit bani pentru a interveni în favoarea câştigării licitaţiei pentru derularea proiectului de SC GRUP IV INSTALAŢII SA Cluj-Napoca.

A doua sumă de bani, cea de 40.000 de euro, a fost pretinsă şi primită pentru încheierea unor contracte de cesiune a creanţelor cu o companie care, ulterior, s-a dovedit a fi inexistentă.

Încheierea celor trei contracte, în condiţii păgubitoare pentru PRODITERM şi cu încălcarea dispoziţiilor legale, a creat societăţii prejudiciul sus menţionat”, se ar[ta ]ntr-un comunicat al DNA, din februarie 2003.

Dosarul a fost judecat pe fond la Tribunalul Bistrița-Năsăud. În 2004 a fost pronunțată sentința definitivă, Puni fiind condamnat la 6 ani de închisoare. Un an mai tîrziu, fostul director Proditerm e cerut revizuirea cazului său în instanță, însă fără vreun succes, magistrații de la Tribunalul Bistrița-Năsăud respingându-i acțiunea.

Ioan Mircea Puni a fost eliberat în decembrie 2008, după ce acesta a cerut liberarea condiționată.

 

sursă foto: Mesagerul

Adauga comentariu