Dosare DNA în Bistrița-Năsăud! Jigmond „Bistrița Hills” e bine mersi în SUA

Seria dosarelor DNA care au avut cap de listă bistrițeni mai mult sau mai puțin cu ștaif, continuă cu un dosar care a ajuns pe rolul instanței de judecată în 2011, cel al unui așa zis afacerist pe nume Ricardo Septimiu Jigmond, cacuzat că i-ar fi înșelat pe doi englezi, cu peste 1,3 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat DNA de la acea vreme, Ricardo Septimiu Jigmond a indus în eroare, în perioada aprilie – mai 2007, pe Jane Margaret Reason și David Morley cu privire la calitatea acestora de acționari majoritari la firma SC Univversal Developments SRL, pe care ar fi înregistrat-o la Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud pe baza procurii speciale și a declarațiilor acestora.

În continuare, în perioada 19 aprilie 2007 – 10 iulie 2008, părțile vătămate, având tot timpul reprezentarea falsă că sunt acționari în această firmă, au remis inculpatului Jigmond Septimiu Ricardo, atât în contul personal, în contul S.C. Universal Developments S.R.L., cât și cash, suma totală de 1.263.755 echivalent euro, fiind convinși că sumele de bani au fost folosite pentru realizarea proiectelor imobiliare – «Bistrița Hills», derulate în beneficiul lor în municipiul Bistrița prin agentul economic privat susmenționat”, se mai arăta în comunicatul DNA.

Totodată, anchetatorii au mai precizat că, în perioada 19 aprilie – 4 decembrie 2008, Ricardo Septimiu Jigmond a introdus în circuitul economic suma de bani încasată de la Jane Margaret Reason și David Morley, ascunzând adevărata natură a provenienței acesteia. În vederea recuperării pagubei create, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor bunuri mobile și imobile aparținând lui Ricardo Septimiu Jigmond, dar și firmei deținute de acesta.

Pe cei doi englezi, bistrițeanul i-a cunoscut pe când muncea în construcții în Portugalia. În 2006, Jigmond i-a convins pe cei doi să devină asociați în Univversal Developments S.R.L., iar în 2007 îi aduce la Bistrița și le arată mai multe blocuri care urmau să fie mansardate și le propune acestora să preia lucrările pe firma lor.

În plus, Jigmond a venit și cu un proiect imobiliar – Bistrita Hills, care viza construcția unor vile într-o zonă aflată peste Podul Jelnei, pe strada Taberei. Proiectul era unul deosebit de atractiv, în condițiile în care fiecare vilă din respectivul ansamblu rezidențial urma să aibă o arhitectură unică (la alegere), cu două-trei dormitoare, cu dulapuri de tip dressing și băi încorporate cu vană și duș hidromasaj plus chiuvetă. De asemenea, bucătăria trebuia să fie mobilată, inclusiv cu plită de gătit, hotă, cuptor, frigider, mașină de spalat, iar sufrageria să dispună de aer condiționat. Din dotarea vilei nu ar fi trebuit să lipsească parcarea, iar poarta de acces în curte să fie automatizată. Totodată fiecare vilă ar fi trebuit să dispună și de centrală termică, spații verzi și pavaj exterior.

Cu un proiect atât de tentant, cei doi englezi au pus botul, cum spun românii, crezând că au dat peste borcanul de miere, astfel că i-au virat eșalonat lui Jigmond aproape 1,3 milioane de euro. Parte din bani, afaceristul bistrițean i-a depus în conturile firmei sale drept „creditări diverși”, pentru a disimula adevărata proveniență a acestora. Procurorii însă au arătat că astfel, Jigmond s-a făcut v inovat de spălare de bani.

După ce și-a făcut plinul de bani, Jigmond a încercat să scape de cei doi englezi, însă de aici i s-a tras sfârșitul și a ajuns pe mâinile procurorilor DNA.

De la 14 ani de pușcărie a ajuns doar la 6 și 8 luni! Nu a stat nici o zi după gratii

În octombrie 2012, afaceristul bistrițean a fost condamnat de judecătorii de la Tribunalul Bistrița-Năsăud la 14 ani de închisoare, în timp ce firma acestuia ar fi trebuit să plătească o amendă în valoare de 300.000 lei, plus că i-a fost suspendată activitatea timp de 6 luni.

Părțile au atacat sentința la Curtea de Apel Cluj, unde, pe 18 noiembrie 2013, lui Jigmond i se reduce pedeapsa la 10 ani de închisoare, iar în ceea ce privește firma judecătorii au decis dizolvarea acesteia.

Și această sentință a fost atacată la Instanța Supremă, unde, pe 26 iunie 2014, pedeapsa lui Ricardo Septimiu Jigmond devine și mai mică, de doar 6 ani și 8 luni de închisoare. În ceea ce privește firma, Înalta Curte de Casație și Justiție menține decizia judecătorilor clujeni.

 

 

Teoretic, Ricardo ar fi trebuit să fie închis și să fie eliberat cel mai devreme anul acesta, după ce ar fi executat cel puțin două treimi din pedeapsă, adică 4 ani. Potrivit surselor Știri de Bistrița, acesta se află însă de ani buni în Statele Unite ale Americii și nu a stat nici măcar o zi după gratii. O demonstrează și fotografiile postate pe profilul său de Facebook, în care apare încă din 2015 alături de familie.

Adauga comentariu