DORIS RAI – „femeia europeană” care poate încurca destule socoteli bistrițene! Interviu-portret EXCLUSIV. Vezi ce zice diva despre Ioan Oltean și Radu Moldovan

Se vorbește mult despre faptul că Bistrița este un oraș misogin din punct de vedere electoral, că femeile nu sunt bine văzute în politică și că șansele unui posibil candidat feminin pentru fotoliul de primar sunt apropiate de zero. Bistrița, paradoxal un nume propriu feminin, nu a avut parte de femei în rol decizional la nivelul politico-administrativ înalt, cu excepția conducerilor unor instituții deconcetrate, acestea fiind numite și nu alese. Ce-i drept, nici nu a canditat vreo femeie pentru a putea cataloga bistrițenii ca misogini.

Însă de ceva timp încoace, un anume personaj ne cam trage cu ochiul de pe fereastra publică a facebookului, o divă a cărui nume a mai fost prezent pe buzele bistrițenilor: Doris Rai, fost consilier al deputatului Ioan Oltean, fost director al AJOFM BN, fost consilier județean din partea PNL. Doris s-a retras din Consiliul Județean și a început să fie foarte activă pe rețelele de socializare, acolo unde sesizează, punctează sau amendează bărbătește anumite aspecte legate de administrația locală, un fel de activist civic cu pronunțate valențe politice.

Ce face, ce urmărește și care sunt prioritățile personajului Doris Rai, sunt câteva dintre întrebările ce își caută răspunsuri. Stiridebistrita.ro a adresat aceste întrebări direct persoanei cu pricina, Doris Rai, într-un interviu din care spicuim pentru dumneavoastră câteva fragmente.

Doris este o bistrițeancă get-beget, are 39 de ani și își împarte politic și politicos ziua de naștere cu vicepremierul Daniel Suciu. Are o fată ajunsă în frumoasa și totodată capricioasa zonă a adolescenței. Doris este recăsătorită cu doctorul Petru Rai, un homeopat de succes din Bistrița-Năsăud, cu care își împarte binele și raul, casa, viața și afacerile.

Doris Rai renunțat la funcția de consilier județean, acolo unde a acces de pe listele Partidului Național Liberal. Un gest făcut, probabil, la timp, dar cu siguranță bine gândit:

„Simțeam că nu îmi mai pot duce la îndeplinire nu neapărat promisiunile, cât mai ales angajamentul pe care eu mi l-am luat în momentul în care am candidat. E foarte greu în majoritatea existentă (n.r. – majoritatea PSD din CJ) și mai trebuie să recunoștem și faptul că președintele CJ este unul activ, foarte atent la detalii. Prea puțin găseai lacune sau minusuri în proiectele prezentate. Atunci am simțit că sunt degeaba acolo, nu mă puteam implica la o justă valoare. Nu-mi plăcea să merg doar de dragul de a merge la CJ, iar opoziția în actuala configurație nu prea poate să facă nimic. Cu excepția prezentării unor proiecte care să fie acceptate de coaliția majoritară, iar aici Radu Moldovan are un minus, căci nu acceptă și alte idei. Eu am avut două proiecte destul de bune, zic eu, care mi-au fost respinse” – ne-a povestit Doris despre șederea sa în Consiliul Județean.

Un alt motiv legat de renunțarea la fotoliul de consilier județean este legat de afacerea familiei care a ajuns să-i ocupe divei mai tot timpul. Doris se ocupă de partea de marketizare a firmei, dar și de legătura cu pacienții soțului, căci zona de comunicare și intercomunicare personală a fost tot timpul un aspect pe care omul Doris l-a avut în vedere.

Din acest punct de vedere, Doris Rai reușit să-și ducă la îndeplinire unul dintre proiectele personale de anvergură, un proiect care s-a întins pe parcursul a zece ani de zile și a „vizat” nu mai puțin de 100 de femei din Bistrița-Năsăud: „Femeia Europeană”!

„Femeia Europeană” a devenit sinonimă cu Doris și a fost un proiect de succes în care au fost prezentate și premiate timp de zece ani, câte zece femei în fiecare an, femei ale căror povești au fost apreciate și împărtășite publicului în gale anuale.

„A fost un proiect de suflet și mulțumesc lui Dumnezeu că s-a finalizat exact așa cum mi-am dorit, adică cu o carte în care să adun cele 100 de povești ale celor 100 de femei premiate pe parcursul a zece ani. Nu există cuvinte care să descrie acest sentiment, este unul de implinire totală, de satisfacție, de bucurie. La sfârșitul acestui an sper să reușesc să scot la lumină cartea respectivă” – a precizat inițiatoarea proiectului „Femeia Europeană”.

Doris Rai și-a atras multă simpatie și popularitate în urma organizării galelor Femeii Europene, un proiect finanțat din fondurile Funației Doris, organizație condusă tot de doamna Rai. Doris și-a format astfel un anume public ce o urmărește, o simpatizează și cu care emaptizează aproape zilnic pe facebook, acolo unde diva punctează încet, dar sigur, la capitolul notorietate.

Ce urmărește Doris Rai prin această implicare virtuală în viața și problematica orașului, un oraș pe care îl iubește și nu se dezice de el?! Ea zice că nimic. Noi nu credem, iar Doris ne zâmbește fără niciun subînțeles. Am provocat-o în mai multe rânduri să ne vorbească despre Primărie, despre o implicare reală, off-line, despre o eventuală candidatură a femeii politice Doris Rai în scrutinul de peste un an. Răspunsul a fost tot timpul unul mai mult diplomatic decât unul tranșant:

„Nu putem discuta ACUM despre așa ceva”!

Nici nu neagă și nici nu confirmă o astfel de ipoteză, deși toate indiciile ar duce către această idee. Îi convine de minune actuală conjunctură în care se află, una departe de politică și jocuri de culise. Asta însă nu o oprește să aibă atitudine civică, chiar dacă acest civism poate conține urme de politică.

Doris Rai nu a abdicat de la principiile de dreapta, este în continuare membru al Partidului Național Liberal, unul foarte puțin activ, către deloc. În schimb, punctează public ori de câte ori are prilejul în dreptul actualului viceprimar al municipiului, social-democratul Cristian Niculae, pe care-l consideră prea obsedat de... fotografii.

Nu același lucru îl spune despre Radu Moldovan, un personaj pe care-l clasează din punct de vedere politic pe același piedestal cu Ioan Oltean, fostul ei mentor politic.

„Ambii sunt mari politicieni, chiar dacă diferă ca orientare, acțiune, dogmatică sau parcurs. Ioan Oltean a fost un om politic de vârf, cu siguranță. A avut și bune și rele, ca fiecare, păcat că s-a încheiat așa cariera lui politică. Radu Moldovan este și el un om politic de vârf. Seamănă din punct de vedere politic foarte mult cu Ioan Oltean. A învățat foarte mult de la Ioan Oltean, are carismă și el, știe să se facă plăcut și să se apropie de oameni. Radu Moldovan trebuie să fie atent la pașii următori, căci poți să faci bine mult timp, dar e de ajuns o singură dată să greșești” – ne-a povestit Doris despre Ioan Oltean și Radu Moldovan.

Revenind la muncipiul Bistrița și modul în care Doris Rai privește distantă, dar totuși aproape problematica acestui oraș, încheiem acest material cu o descriere a ceea ce ar însemna un primar, descriere care îi aparține divei bistrițene:

„Nu am identificat până acum un personaj care să se plieze pe cerințele unui primar, pentru Bistrița. Este foarte simplu, trebuie să fie gospodar! Când se va ivi un astfel de personaj, eu îl voi indica!”.

Ne rezervăm dreptul de a reveni asupra acestui personaj interesant și cu alte ocazii, atunci când vă vom devoala și alte aspecte prinse și cuprinse în interviul acordat de Doris Rai publicației noastre.

 

Comentarii

Patroiu Dan

29.05.2019 00:45

Faina si hotarata femeie. Iti dau votul Doris! CandideaZa ca Sa avem de ce sa mergem la vot

Adauga comentariu