Dorel Oltean a bătut palma cu Mircea Romocea! Majoritatea PSD-ALDE din CL Năsăud vrea schimbarea viceprimarului PNL, Dorin Vlașin

Suntem în an electoral, am trecut de europarlamentare și ne apropiem de startul precampaniei pentru alegerile prezidențiale. În subsolurile partidelor, pe la colțuri și prin organizațiile politice, liderii încep jocurile pentru pregătirea alegerilor locale din 2020. Ce surprize mai pot exista prin Bistrița-Năsăud?

Năsăud

Cu beneficii pentru ambele părți, coabitarea politică dintre PSD și PNL a fost una cât se poate de vizibilă și cunoscută în orașul și consiliul local Năsăud, Mircea Romocea, primar, preferând o bună colaborare cu liberalul Dorin Vlașin. Macazul avea să se schimbe puțin, aproape imperceptibil, la începutul lui 2019, bomboana pe coliva USL fiind pusă de rezultatele obținute de cele două partide la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019. Victoria zdrobitoare a PNL nefiind deloc pe placul primarului Mircea Romocea, Vlașin devenind un contracandidat cât se poate de serios, așa că, PSD și Mircea Romocea s-a reîntors cu fața spre ALDE și Dorel Oltean.

De altfel, Dorel Oltean ne-a confirmat toate negocierile pe care le-a avut cu Mircea Romocea și PSD: ”De mai mult timp am luat decizia de-al susține pe primarul Mircea Romocea, ALDE Năsăud devenind un aliat al acestuia. Nu trebuie uitat faptul că, toate proiectele inițiate de primarul Romocea și care îi vizau pe năsăudeni sau modernizarea orașului nostru, au fost susținute de consilerii ALDE și de mine personal. Consider că administrația Mircea Romocea e una care a adus mult bine orașului nostru, dar vreau să subliniez faptul că proiectele sunt asumate de primarul Romocea, dar finanțarea lor vine din partea guvernării PSD-ALDE”, spune Oltean.

În noul context politic de după 26 mai, este clar că Mircea Romocea, devenit și vicepreședinte al PSD Bistrița-Năsăud, are nevoie de un aliat în vederea întăriri poziției în primărie și în oraș, așa că, propunerea a venit clară și fără ocolișuri: Vlașin out, Oltean in, adică schimbarea din funcție a viceprimarului liberal și, cu siguranță, contracandidat al lui Romocea la prima funcție administrativă din oraș.

Mai mult, Dorel Oltean și consilierii ALDE spun că, dacă liberalii și Dorin Vlașin, în calitatea lui de viceprimar nu mai vor să susțină proiectele administrației Romocea, atunci să facă opoziție, așa că Vlașin ar trebui să demisioneze din funcția de viceprimar.

Dorel Oltean: ”Vreau să îl întreb pe liberalul Dorin Vlașin care sunt proiectele pe care le-a inițiat în anii cât a fost viceprimar? Cum își justifică salariul mare pe care îl încasează lunar din partea năsăudenilor, cei care plătesc taxe și impozite locale?”

Doar că, în acest moment ar mai exista un ”mic” impediment: noul cod adminstrativ, sau cel puțin acest lucru este invocat. Din câte se pare, ședința de ”mazilire” a tânărului viceprimar liberal Dorin Vlașin a fost puțin amânată, noua majoritate din consiliul local Năsăud, formată din PSD și ALDE, așteptând ceva: formarea acelei majorități absolute.  

Până atunci însă, să vedem ce spune noul Cod Administrativ în ceea ce privește schimbarea sau eliberarea din funcție a viceprimarului: ” (5) Eliberarea din funcţie a viceprimarului se poate face de consiliul local, prin hotărâre adoptată, prin vot secret, cu majoritate absolută, la propunerea temeinic motivată a primarului sau a unei treimi din numărul consilierilor locali în funcţie. (6) La deliberarea şi adoptarea hotărârilor care privesc alegerea sau schimbarea din funcţie a viceprimarului participă şi votează consilierul local care candidează la funcţia de viceprimar, respectiv viceprimarul în funcţie a cărui schimbare se propune. 70 (7) Pe durata exercitării mandatului, viceprimarul îşi păstrează statutul de consilier local, fără a beneficia de indemnizaţia aferentă acestui statut, fiindu-i aplicabile incompatibilitățile specifice funcției de viceprimar prevăzute la art. 275. (8) Durata mandatului viceprimarului este egală cu durata mandatului consiliului local. În cazul în care mandatul consiliului local încetează, sau încetează calitatea de consilier local, înainte de expirarea duratei normale de 4 ani, încetează de drept şi mandatul viceprimarului, fără vreo altă formalitate”.

Care este componența consiliului local Năsăud:

PSD - Tomi Iacob, Bidică Emilia, Buhai Mihaela, Timoce Călin Alexandru, Pop Ionel, Cârcu Andrei Ioan, Boțan Ioan, Șofroni Adela;

PNL: Vlașin Dorin Nicolae, Marica Marius Macedon, Rogozan Florin-Grigore, Bodea Marius, Maghiar Marius și Vâju Steluța-Reghina;

ALDE: Oltean Dorel, Adriana Moldovan și Fetti Silviu Marian.

 

În loc de epilog

Pentru că situația politică este în continuă mișcare, lunile care urmează sunt hotărâtoare pentru majoritățiile PSD-ALDE din consiliile comunale, orășenești sau cea de la consiliul municipal Bistrița. Cu siguranță, schimbări vor interveni după finalizarea alegerilor prezidențiale, fiecare primar intrând deja într-o bătălie personală pentru câștigarea unui nou mandat, lupta cea mai grea urmând să se dea la Bistrița, aici unde, încă nu există mâna care să arunce zarurile. Simplu nu va fi pentru nimeni nici la Beclean sau la Sângeorz Băi, dar nici în marile comune ale județului.

 

Adauga comentariu