Doina Pană taxată „bine” de propriul partid! Vezi cât încasează sucursalele locale ale partidelor de pe urma parlamentarilor, dar și cât cheltuiesc aceștia pe... zboruri

Circuitul banilor în natură este asigurat și de mici contracte încheiate între partidele politice și parlamentari, contracte de chirie pentru spațiile folosite de aceștia în sediul propriului partid.

Cu alte cuvinte, din dările pe care cetățenii le plătesc statului sunt asigurate salarariile, dar și cheltuielile parlamantarilor. Printre aceste cheltuieli se numără și chiriile pentru cabinetele parlamantare ale deputaților și senatorilor în teritoriu.

În multe dintre cazuri, banii ajung în visteria partidelor politice, acestea punând la dispoziția propriilor parlamentar anumite spații (birouri) în acest sens, bineînțeles contra cost. Deci, banii contribuabililor ajung la parlamentari, aceștia plătind mai departe chirie către partidul din care face parte. Și așa se pot finanța partidele...

Unul dintre aceste cazuri este cel la doamnei deputat Doina Adriana Pană care a „închiriat” un birou în spațiul PSD-ului, spațiu cumpărat de partid de vreo 10 ani. Dintre toate chiriile plătite de deputații bistrițeni, Doina Pană este „taxată” cu cea mai mare sumă, respectiv 1.000 de lei lunar.

Pentru perioada 20 decembrie 2016 – 31 decembrie 2017, PSD Bistrița-Năsăud a încasat numai de pe urma contractului de închiriere cu deputatul Pană suma de 12.355 lei. Colegul de partid, Daniel Suciu, a decontat și el, pentru aceeași perioadă, suma de 6.177 lei, sumă ce s-ar împărți în două, Suciu având un cabinet parlamentar și la Sîngeorz-Băi. Jumătate din suma respectivă intră și ea în visteria PSD BN, căci și deputatul cu pricina are închiriat un colț din sediul de partid, iar dacă ne uităm la porporții, se pare că Suciu are închiriată baia de serviciu, acesta plătind de patru ori mai puțin decât colega de bancă din Parlament.

La capitolul transport în teritoriu, doamna Doina Pană a preferat, până la urmă, avionul, aceasta fiind recunoscută în anii trecuți pentru „modestia” de a circula cu trenul. Nu s-a dezis de acest obicei, Pană decontând totuși peste 5.300 de lei, bani cheltuiți pe bilete CFR, dar și frumoasa sumă de 17.624 lei pentru bilete de avion. Lista cheltuielilor cu transportul include și deplasările efectuate cu mașina, la acest capitol deputata decontând suma de aproape 4.000 de lei. Nu apar cheltuieli legate de transportul cu barca.

Daniel Suciu este campion! La mersul cu avionul... deputatul decontând suma de 38.336 lei pentru bilete de avion, dar și alți 1.900 de lei pentru benzină/motorină, cheltuieli necesare deputatului pentru a ajunge de la Cluj-Napoca (aeroport) la Sîngeroz-Băi (televiziune).

Într-o situație similară este și liberaul Robert Sighiartău, acesta plătind organizației județene de partid suma de 5.200 lei pentru perioada de referință prezentată mai sus, ceea ce însemanmă mai puțin de 450 lei lunar. În schimb, secretarul general al liberalilor români are alte cheltuieli, mult mai mari, legate de trasportul măriei sale în teritoriu, acesta decontând suma de aproape 36.000 lei numai pe bilete de avion, la care se adaugă un mărunțiș de 3.206 lei cheltuiți pe conbustibilii necesari autoturismului din dotare. Interesant este faptul că deputatul liberal a fost văzut în circumscripția electorală ce l-a propulsat în Parlamentul României aproape deloc, către niciodată!

Ionuț Simionca, deputatul PMP de Bistrița, plătește o chirie aproape derizorie în comparație cu Doina Pană spre exemplu, acesta decontând numai 3.000 de lei pentru un an și-un pic, în schimb, recuperează la cheltuielile de transport unde suma totală folosită de bistrițean depășește suma de 41.000 de lei, din care peste 37.000 lei sunt „dedicați” zborurilor.

Probabil cea mai modestă dintre toți deputații bistrițeni este Cristina Iurișniți, parlamentar aparținând USR. Aceasta decontează lunar aproximativ 350 lei pentru chiria cabinetului parlamentar, iar în ceea ce privește transportul, bistrițeanca preferă în exclusivitate CFR-ul, singurele deconturi în materie de transport fiind cele ale biletelor de tren, în valoare totală de 12.887,20 lei.

În adresa primită de stiridebistrita.ro referitoare la cheltuielile deputaților bistrițeni pentru anul 2017, Biroul pentru informare publica si relatia cu societatea civila/Directia comunicare si relatii publice a Camerei Deputatilor, ne-a transmis și următoarele precizări legate de costurile cu telefonia mobilă:

Referitor la cheltuielile cu telefonia mobila, precizăm ca, din bugetul Camerei Deputaților, au fost  suportate următoarele cheltuieli:

Perioada ianuarie – aprilie 2017:

Pentru deputati – un abonament de voce cu minute si SMS-uri nationale nelimitate, in limita a 9€ plus TVA;

Pentru membrii Biroului permanent, liderii grupurilor parlamentare, presedintii comisiilor permanente – un abonament national de voce cu minute si SMS-uri nelimitate, in limita a 9€ plus TVA

Perioada mai- decembrie 2017

Pentru deputati – un abonament de voce cu minute si SMS-uri nationale nelimitate, in suma de 4,5€ plus TVA ;

Pentru membrii Biroului permanent, liderii grupurilor parlamentare, presedintii comisiilor permanente – un abonament national de voce cu minute si SMS-uri nelimitate, in limita a 50€ plus TVA (n.r. – în acest caz este inclus deputatul Daniel Suciu – lider al grupului parlamentar PSD din Camera Deputaților)”.

 

Adauga comentariu