Doina Pană: „Premierul este un fel de diriginte!”. Deputatul bistrițean deschide lista unui mic „supraguvern” numit de Dragnea. Ce face Pană dacă ar ajunge ministrul al Transporturilor?

După furtuna din interiorul Partidului Social Democrat cauzată de norii unei scrisori cu aromă de dizidență, vin și primele măsuri ce vizează activitatea guvernamentală. Astfel, Liviu Dragnea numește o mică sctructură formată din nouă membrii de partid su(s)puși, un grup de lucru, care are misiunea de a verifica „tehnic” activitatea miniștrilor actualului cabinet.

Lista lui Dragnea este deschisă de Doina Pană, element pendulant în ultimele 10 luni de activitate, dar care s-a poziționat perfect în timpul „furtunii”. Grupul de lucru are ca scop urmărirea liniilor trasate în planul de guvernare din interiorul fiecărui minister, mai puțin al primului ministru. Grupul are în componență doi moldoveni (Dragoș Benea – Bacău, Marian Oprișan – Vrancea), doi răgățeni (Niculae Bădălău – Giurgiu, Constantin Rădulescu – Vâlcea), patru ardeleni (Doina Pană – Bistrița-Năsăud, Laurențiu Nistor – Hunedoara, Marius Dunca – Brașov, Gabriel Zetea – Maramureș), dar și un „liant” din apropierea imediată a lui Dragnea, secretarul general adjunct al PSD – Codrin Ștefănescu (născut la Craiova, fost deputat de Alba, aciuit la București).

Dincolo de evidenta împărțiere a sinecurilor către Ardeal, zona de unde a venit cea mai mare „umbrelă” din timpul scrisorii furtunoase, Dragnea și-a creat un „supraguvern”, mai bine zis un grup de supracontrol guvernamental tocmai înainte de vehiculata remaniere guvernamentală. Cei vizați de schimbare sunt tot opt la număr, un număr din care este format, coincidență, „supraguvernul”, dacă îl excludem pe Codrin Ștefănescu, în această grupare cu rol de „premier”.

Astfel, cei opt miniștri vizați ar fi Paul Stanescu (vicepremier și ministru al Dezvoltării), George Ivașcu (ministrul Culturii), Lucian Șova (Transporturi), Ioana Bran (Sport), Natalia Intotero (ministrul Românilor de Pretutindeni), Valentin Popa (Educație), precum și doi miniștri susținuți de ALDE, Teodor Meleșcanu (Externe) și Tudorel Toader (Justiție). În cazul în care „frații” de coaliție nu sunt e acord cu aceste două schimbări, Petre Daea (Agricultură) și eventual Carmen Dan (Interne) sunt „rezervele” pentru remaniere.

În ceea ce privește primul ministru, se pare că nu sunt ochi îndreptați înspre zona respectivă. Doina Pană spunea că Viorica Dăncilă are rolul de a monitoriza activitatea tuturor miniștrilor și că ea va decide remainerea:

Este un fel de diriginte, monitorizează activitatea miniștrilor, să-i tragă de mânecă dacă e ceva în neregulă, să-și ofere ajutorul dacă e nevoie, sau să-și dea ajutorul dacă e solicitată” – a declarat Doina Pană.

Dacă teoria s-ar confirma, sinecurile vor fi reîmpărțite. Probabil Doina Pană ar ajunge, să zicem, la Transporturi, acolo unde la fel de probabil vom mai deține (ca județ) încă vreo două posturi de secretar de stat sau subsecretar de stat. Sau poate se va pune în practică finalizarea autostrăzii Transilvania și eventual o Autostradă a Nordului care să treacă prin Beclean, sau prin eternul și problematicul Pas Tihuța (subiect despre care vom mai discuta).

Adauga comentariu