Doina cu noduri pe patul de suferință: LENUȚA PURJA, adevăratul rapsod popular, a ajuns la capătul puterilor! Iosif Ciunterei: „Haideți să fim laolaltă pentru Lenuța!”

Crunta și nemiloasa boală lovește fără să se uite unde și în cine dă, iar unii chiar nu merită „atenția” nenorocirilor, fie ele „accidentale”: Lenuța Purja, cea care a scos din lada de zestre adevăratul cântec popular autohton, se află la ananghie, iar doina cu noduri se aude acum șoptită, din beteșugul ei.

În urmă cu trei luni și jumătate, rapsodul popular Lenuța Purja a suferit un accident vascular cerebral fiind internată, pe rând, la Bistrița, Târgu-Mureș și Reghin, iar de mai bine de o săptămână, aceasta se află la Spitalul CFR din Cluj-Napoca, starea ei de sănătate agravându-se.

Miercuri, târlișuanca în vârstă de 51 de ani urmează să fie externată din spitalul de la Cluj, iar în continuare are nevoie de recuperări și medicamenete. Oamenii de bună credință din anturajul rapsodului, câțiva la număr (poate prea puțini în raport cu numărul celor care au catadicsit să se afișeze cu familia Purja în fotografii atunci când „mândria” locală trebuia scoasă în evidență) au sărit în ajutorul Lenuței: s-a reușit achiziționarea unei biciclete terapeutice plus costurile aferente pentru ședințele de recuperare care au loc de trei ori pe săptămână (prin intermediul paginii de facebook „LA "FAPTE BUNE" PE VALEA SOMEȘULUI ȘI A SĂLĂUȚEI!”), precum și asigurarea unei mese principale, grație interpretei Anuța Motofelea.

Lenuța Purja însă mai are nevoie de ajutor, căci sechelele acestui accident vascular există și îi fac viața grea. Rapsodul are nevoie în continuare de recuperare, medicamente și asistență. În acest sens, etnologul Iosif Ciunterei, cunoscut ca „Iosif de pe Coclauri”, face un apel pe care l-ar vrea auzit de urechile tuturor românilor, dar în special de cele ale „personalităților” județului:

„Trag un semnal de alarmă către toate ”personalitățile” județului Bistrița-Năsăud, să vină DE URGENȚĂ cu o mână de ajutor înspre Lenuța; de la oficialitățile din cadrul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud până la cele din Centrul Judeţean pentru Cultură. Haideți să fim laolaltă pentru Lenuța Purja!”.

Lenuța Purja provine dintr-o familie de rapsozi populari din satul Agrieş, comuna Târlișua, o zonă în care s-a păstrat folclorul autentic, însă care este foarte puţin explorată și exploatată ca atare. Mama Lenuței, lelea Teodora, aproape de 80 ani, a primit distincția de „tezaur uman viu” și este cea care a învățat-o pe fiica sa horitul. Celebrele doine cu noduri interpretate de Lenuța Purja au intrat în patrimoniul UNESCO.

Toți cei care doresc să-i întindă Lenuței Purja o mână de ajutor sunt rugați să o facă, fiind pus la dispoziția acestora contul bancar ar rapsodului de pe Valea Țibleșului:

RO31BTRLRONCRT0382392402 – (Banca Transilvania), pe numele PURJA LENUȚA.
 

Adauga comentariu