Doi oameni de afaceri, prinși cu ocaua mică de DNA, în 2007! Unul este finul fostului șef al Finanțelor, acum consilier municipal, Gheorghe Sabău

DNA a acționat în Bistrița-Năsăud încă o dată în 2007, când procurorii anticorupție i-au luat în vizor pe doi oameni de afaceri, Ioan Pașcu și Ionel Mihăiță Arpășteuan, care ar fi obținut fonduri europene, prin Ministerul Dezvoltării, în baza unor acte false.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, Ioan Pașcu era administrator la SC ANCO S.R.L. Anieş, firmă beneficiară a unui contract de asistenţă financiară nerambursabilă, în cadrul programului PHARE 2000, pentru implementarea proiectului privind „Valorificarea optimă a potenţialului sursei de apă minerală nr. 2, Hojda din loc. Anieş”, proiect ce avea ca obiectiv principal creşterea capacităţii de îmbuteliere şi îmbunătăţire a calităţii apei, prin amenajarea de spaţii tehnologice, achiziţionarea unei linii de îmbuteliere cu o capacitate mai mare, crearea de noi locuri de muncă, într-o zonă defavorizată.

Procurorii au mai arătat că, cu complicitatea lui Mihăiţă Ionel Arpăşteuan, asociat şi administrator la mai multe societăţi comerciale din Bistriţa-Năsăud, Paşcu a prezentat Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord – Vest Cluj Napoca date false atât în raportul financiar şi raportul tehnic, împreună cu documente justificative false (facturi fiscale, procese verbale de recepţie, contracte de muncă, acte contabile), cât şi cu ocazia verificărilor la faţa locului efectuate de către reprezentanţii ADR-NV. Astfel, Ministerul Dezvoltării a fost prejudiciat cu peste 23.000 de euro.

Atât Paşcu, cât şi Arpăşteuan au fost condamnaţi definitiv în 2011, la câte 3 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 6 ani. Totodată, cei doi au avut de plătit Ministerului Dezvoltării, cu titlu de despăgubiri civile, suma de 23.527,6 euro.

Cumetrii penale

În 2004, Ionel Mihăiță Arpășteuan a mai fost implicat într-un scandal cu iz penal, care a dus la decapitarea șefului Finanțelor Publice Bistrița-Năsăud de la acea vreme, acum consilier municipal, Gheorghe Sabău.

Astfel, în 2004, procurorii bistriţeni au demarat o anchetă cu privire la un posibil abuz de serviciu comis de Sabău. Concret el a implicat în returnări de TVA către o societate comercială care aparţinea finului său Cristian Georgiu, şi unde de altfel chiar Gheorghe Sabău însuşi era acţionar. Numai că acesta nu a fost singurul dosar în care Sabău a fost cercetat, fiindcă în 2005, oamenii legii aveau în anchetă încă două dosare care aveau ca obiect returnări ilegale de TVA. Într-unul din respectivele dosare aflate atunci în lucru, Gheorghe Sabău era acuzat că a prejudiciat bugetul de stat cu şapte miliarde lei vechi, acordând firmelor Donarom Impex SRL şi Donarom Bis Grup SRL restituiri de TVA în aceeaşi zi în care au depus deconturile de TVA. Cele două firme erau ale lui Mihăiţă Ionel Arpăşteuan, care culmea şi el avea o relaţie de cumetrie cu Sabău, omul de afaceri fiind finul fostului şef al Finanţelor bistriţene.

Adauga comentariu