Doctor fără arginți - Dan Moldovan - veterinarul cu suflet de sfânt: „Nu pot să iau bani unui om care îmi aduce un animal suferind, din stradă!”

,,Din bucata mea de pâine am hrănit un om și-un câine. Câinele mă recunoaște, omul nu mă mai cunoaște”. Sunt versurile unui cântec popular. Nu i se potrivesc doctorului Dan Moldovan. De ce? Pentru că atât câinii, cât și oamenii îl recunosc și îi sunt recunoscători. Dar haideți să vedem de ce.

Din tată-n fiu!

Dan Moldovan este unul dintre cei mai căutați veterinari ai Bistriței, un medic care și-a pus efectiv sufletul pe tava cu ustensile. Dragostea pentru animale nu și-a cultivat-o singur, aceasta a fost cadoul genetic primit de la tată, medic veterinar la rândul său.

,,E genetic, cred eu. De la tatăl vine toată tărășenia. El este veterinar. Îi mulțumesc că mi-a insuflat dragostea față de animale. Patrupedele sunt fidele, bipezii nu sunt!”.

Tot de la tatăl său, Dan Moldovan a moștenit înclusiv cabinetul, acolo unde și-a petrecut tinerețea și locul unde acum își exprimă bunătatea și bucuria de a ajuta ființe aflate la ananghie.

 „Am învățat cum se face un detartraj cu ultrasunete, analizele sânge, de urină, analizele coproparazitologice, ecografice, microscopice, intervenţii chirurgicale, analize de biochimie, etc... Acolo am crescut și, prin urmare, am deprins tehnicile și am devenit empatic la suferința animalelor. De aceea urăsc eutanasierea lor și încerc să le salvez” a punctat pentru stiridebistrita.ro doctorul veterinar Dan Moldovan.

Doctorii fără arginți – sfinții animalelor

Circulă vorbe prin popor, adevărate leme urbane, cum că un doctor se uită la un om prima dată la felul cum este acesta îmbrăcat, apoi îi face o „ofertă” referitoare la anumite costuri necesare unei operațiuni medicale. În niciun caz nu e cazul lui Dan Moldovan, acesta având chiar o axiomă proprie, prin care nu este de acord să primească bani sau alte foloase pentru alinarea suferinței unui animal adus din stradă. Moldovan spune că pentru a fi om trebuie, ab initio, să iubești animalele:

„Nu pot să las în stradă animale suferinde. Nu pot să iau bani unui om care îmi aduce un animal din stradă. El vine să îl salvez. Vine din bunătate. Cum să cer bani?! Eu așa consider că trebuie făcut. Dacă alții iau bani, e treaba lor. Pentru unii banii sunt pe primul loc. Eu am terminat facultatea în 1996 și de atunci am pus în practică ceea ce am învățat. Să ajut. Cum ați reacționa dumneavoastră dacă ați fi doctor uman și ați vedea un om al străzii suferind? I-ați lua bani celui căruia vi la adus la cabinet?”.

Epilog

,,Sunt multe de spus despre animale. În primul rând, animalele nu mint, deci nu fac politică! Spre exemplu, câinele este singura ființă de pe Pământ care își iubește stăpânul mai mult decât pe el însuși. Numai când vei iubi un animal, vei simți iubirea cu toată inima" a încheiat doctorul veterinar Dan Moldovan.

Totuși, domnule doctor, nu aveți cumva un frate siamez, doctor de oameni?

Comentarii

Balan Marius- e...

21.03.2018 13:20

DOCTORE hai sa traiesti 1.000 de ani ! Sanatate si spor in tot ce faci. Cand mai dau de ARICI o sa iti daruiesc cu drag unu. Sa vezi acolo experienta si figuri frumoase de la el. HAI NOROC !

Ersylya Bogoievici

22.03.2018 19:24

Felicitări!Respect d-nule Doctor!
Ce bine ar fi dacă v-am putea clona.
Să va dea Bunul Dumnezeu multa putere si sănătate ptr.a salva micutele necuvântătoare!

Adina Muresanu

23.03.2018 10:42

Nu pot spune decat RESPECT,Dumnezeu sa-i dea multa sanatate si putere sa poata ajuta cat mai multe sufletele nevinovate

Alex Bullmastiff

21.03.2018 14:36

Dan, sa iti dea Dumnezeu sanatate si sa te tina inca 100 de ani in viata !!! Toata stima pentru acest om !!!

Anonim

21.03.2018 14:53

Confirm, am dus odata un pui de pisoi pe care l am gasit pe strada, mama lui l-a abandonat pentru ca avea ceva boala de piele si ii cadea toata blana, Dl. Moldovan, i a administrat un ser, fara sa perceapa nici o taxa pentru asta. pisoiul si a revenit complet in cateva zileMultumim!!!!!!!!! 

Adi Gologan

21.03.2018 19:04

Al cunosc pe acest medic de mai bine de 10 ani ,profesionist in medicina veterinara un suflet si un caracter rar de gasit .Doamne ajuta dmn Moldovan sa ai puterea de a face animalutele fericite ! 

Cristi lucaciu

21.03.2018 21:30

Un om minunat,un caracter deosibit si un veterinar de exceptie...respectul meu dane

Balog Rodica

21.03.2018 22:21

 Toata stima , acum 8 ani mi a salvat pisica ! Missi !

DOMNITA

21.03.2018 22:50

RESPECT!,D-le doctor!

Constanta Militatu

21.03.2018 23:00

PE d.l doctor l.as vrea ministru sanatatii,al turismului!D.le doctorva doresc sanatate!

Nelu

24.03.2019 10:39

Nu cred că şi-ar dori viaţa de politică mizeră

Luminita

21.03.2018 23:04
De dragul caracterului si sufletului lui m as muta si din orasul natal..asa as avea si eu un dr special pt catelul meu..sanatate doctore ..tot ce va doriti..😘

claudia lozan

22.03.2018 01:02
Sunteti un OM, daca ati fi mai aproape  as vrea sa va ajut in aceasta misiune!Eu va iubesc nespus de mult!

Gabi

22.03.2018 07:36

Felicitari din toata inima! Va iubiti cu adevarat profesia!

ionescu gabriela

22.03.2018 07:49

ma bucur sa aud asa ceva  sa aveti parte de tot binele din lume  sanatate si tot respectul si stima cuvenita 

Elena Ignat

22.03.2018 14:46

Sunteți un OM şi un medic adevărat ! Vă respect pentru asta ! Să vă dea bunul Dumnezeu multă sănătate şi să vă răsplătească pe măsură pentru ceea ce faceți !

cristian

22.03.2018 19:08

Felicitari si e un  lucru minunat ca mai exista astfel de Oameni.Am intilnit  si eu astfel de Oameni chiar si in Bucuresti si din respect , pentru ca sunt convins ca asfel de gesturi nu se fac pentru publicitate, nu-i voi pomeni numele dar va avea tot respectul si stima si-l voi pomeni in rugaciunile mele. 

Cecilia

22.03.2018 21:34

Bravo, Dane! Un elev minunat ai fost, un om minunat ai devenit. Sunt mândră de tine!

Andreea

27.03.2018 00:53

Într-adevăr merita respectul tuturor!
De micuță imi plăceau animalele si miloasă fiind eu si sora mea adaposteam fel si fel de animale gasite pe strada, de la pui de cioară privată din cuib la arici, pisici , câini etc
Si bineinteles ca aveam nevoie de ajutorul unui specialist. Cu orice porumbel cu aripa rupta mergeam la doctorul Moldovan , "il repara" si il aduceam acasa si ingrijindul până era capabil să zboare din nou.
Oricum ori de câte ori mergeam nu ne lua niciodată bani , si asta sa intamplat multi ani..
Oricum este un model pentru toti doctorii. In special cei care se ocupă de oameni ;)

Lates Liana

29.03.2018 19:30

Nu-l cunosc pe acest medic veterinar dar il iubesc ca om si-l stimez pentru ce suflet are!Da-ne Doamne tot mai multi asemenea oameni in viata noastra.Respect d-nule doctor!

Anca Mischie

22.03.2019 22:31

Dumnezeu sa va ajute ! Pacat ca gena mostenita de dumneavoastra nu exista la majoritatea veterinarilor si pacat ca nu e virala.. Nu au empatie pentru suferinta lor, fac meseria asta doar pentru bani( spun din experienta multora, chiar si a mea uneori). Majoritatea veterinarilor nu o au si din pacate, nu se gandesc ca poate cel care le aduce un animal in suferinta nu isi poate permite sa achite costurile, dar incearca sa salveze o viata nevinovata. Jos palaria DOMNULE DOCTOR!

Georgera Vrabie

23.03.2019 21:35

CONSIDERATIE

dorel

05.03.2020 14:03

 Da , nu constestez  profesia.....dar catelusa mea  a stat 7 zile cu piciorul  rupt  complect , suferinta ei  empatie  la control si plata  din 2 in 2 zile. Multumesc ca mai exista si alti doctori  care sa verifice personal pacienti necuvantatori  > dar exista prezumtia  - nu are niminc  . 

dorel

05.03.2020 14:43

 Da , nu constest comentariile .....dar pt. catelusa mea  nici dupa 7 zile de la accident - suferinta ei  empatie  la control si plata  din 2 in 2 zile. Multumesc ca mai exista si alti doctori in Bistrita  care  verifica personal pacienti necuvantatori  : dar exista prezumtia   ( citez pe  Moldovan Dan : in trecere _  nu are nimic ) In cabinet iti calculeaza si 1 /2 de  metru de ata chirurgicala si ml de ser consumati la  curatirea rani  la casa de marcat.  Doctore :  pe firma scrie  un nume  castigat cu multa munca , zile pierdute si daruire     dar  empatia  ca : merge si asa  ma lasat cu un gust amar pe mine personal  si pe catelusa mea cu un handicap permanent. 

Adauga comentariu