Deținuți pe scena Sinagogii: o „evadare” prin dramaturgie. Trupa ANONIMUS revine cu o nouă piesă de teatru, „gardianul” de serviciu – Camelia Toma

Persoanele private de liberate, încarcerate în Penitenciarul Bistrița, au o oportunitate privilegiată de a „evada” din granițele regimului de detenție prin artă. Chiar dacă reeducarea în sistemul penitenciar românesc nu este un punct forte al acestuia, la Bistrița se insistă pe acest aspect grație implicării unei asociații nonguvernamentale, cu sprijinul conducerii Penitenciarului.

Este vorba de o trupă de teatru formată din persoane private de liberate și incarcerate în acest penitenciar, idee pornită și desăvârșită de Asociația Argument, cu larga implicare a profesoarei Camelia Toma. Astfel s-a născut proiectul ANONIMUS, o trupă de actori amatori și încarcerați care, miercuri, 6 noiembrie 2019, va avea o nouă reprezentație pe scena Sinagogii din Bistrița, începând cu ora 17:00.

Piesa „Scrisori refulante” a fost selectată pentru a fi prezentată la Festivalul de teatru pentru deţinuţi “MultiArt”, ediţia XI, ce va avea loc la Teatrul Nottara din Bucureşti în perioada 20-21 noiembrie 2019. În cadrul ediției de anul trecut, ANONIMUS a câștigat Premiul Special al Juriului cu o altă piesă „dirijată” de Camelia Toma – „Curbă cu prioritate”.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor înscrie acest eveniment în seria acţiunilor de sensibilizare a societăţii cu privire la importanţa implicării în proiecte care vizează facilitarea reintegrării sociale a persoanelor după executarea pedepselor privative de libertate.

„Activitatea urmăreşte valorizarea prin artă a potenţialului creator al persoanelor din detenţie, iar scena şi rolurile interpretate vor oferi cadrul oportun de transfigurare, de exprimare liberă şi “evadare” temporară din condiţia de persoană privată de libertate”, spune purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Bistrița, comisar şef de poliţie penitenciară Cosmin Părăuan, citat de ziardebistrita.ro.

Adauga comentariu