Despre morți, numai de bine! Emil Dreptate – scriitor, jurnalist și securist – s-a stins din viață la 72 de ani

Justice sau Just! Erau poreclele date de cei care au trecut prim mâna sa într-un domeniu pe cât de afurisit, pe atât de îndrăgit de cei care au rămas în el: jurnalismul! Emil Dreptate a fost și mumă și ciumă, iar acest fapt s-a pliat perfect în această meserie...

Nume ca Ana Dragu, Cristiana Sabău, Adrian Linca, Claudia Andron, Alin Cordoș, Vasile Bancea, Daniel Suciu, Anamaria Nane (Chicheriță), dar și alți jurnaliști care au profesat sub bagheta lui Emil Dreptate din poziția de director al cotidianului „Mesagerul” sau cea de director-coordonator la Radio Bistrița, știu despre ce este vorba, îi datorează atât reușitele ulterioare, dar mai ales „călirea” în această meserie.

Emil Dreptate a fost scriitor, poet, jurnalist (fiind și corespondent al Radio România Actualități), dar și lucrător operativ cu grad de colonel în fosta Securitate, ofiţer de contrainformaţii pentru Republica Federală Germania. De asemenea, el a avut relaţii foarte bune cu foşti şefi ai SRI Bistriţa-Năsăud, inclusiv cu colonelul Ioan Mocanu, pensionat şi el în present.

„Ne-am intersectat și tachinat 8 ani, zi de zi. Nu ne-am suferit unul pe altul, chiar dacă eram născuți în aceeași zi, 13 iulie. Aveam idei total diferite despre presă, despre lume și viață. L-am urât din tot sufletul, mai ales după ce m-a dat afară de la Mesagerul (…) În noaptea asta regret, sincer, că s-a dus dintre noi. Dumnezeu să te ierte și să te odihnească în pace, Emil Dreptate!” – este mesajul lui Adrian Linca (sportulbistritean.ro) – jurnalist care și-a început „driblingurile” în presa locală sub bagheta lui Justice.

Un alt mesaj vine din partea celei care a fost numită chiar de Dreptate în funcția de redactor șef al „Mesagerului”, Cristian Sabău (timponline.ro):

„Omul care m-a numit redactor şef când nu împlinisem încă 25 de ani - i-a părut rău pentru asta din pricină că l-am scos din minţi - şi care apoi m-a dat afară de la ziar, făcându-mi poate cel mai mare serviciu, s-a stins azi. RIP, Just!”.

Ana Dragu, cunoscută ca „mama lui Dudu”, cea care a înființat Centrul de Autism „Micul Prinț”, își aduce și ea aminte de vremea când „presta” în redacția condusă de Dreptate:

„Dacă nu ar fi fost Just, cum îi spuneam în redacție, nu aș fi cunoscut niște oameni minunați care de mai bine de vreo 14 ani îmi sunt într-un fel sau altul aproape la bine, dar mai ales la rău (…) Sunt absolut convină că dacă azi am face împreună un ziar am sparge vestul. O veste tristă! Emil Dreptate chiar părea nemuritor”.

Pe Emil Dreptate mi-l amintesc de prin 1996-1997 când eram un tânăr redactor tehnic la Radio Bistrița. Just venise la postul de radio ca un director-coordonator de programe. Fiind mai mult axat pe partea tehnică a emisiei, nu am avut de a face cu Just în mod direct, până când...

M-a sunat într-o seară. Pregăteam o banală emisiune de muzică, cu dedicații, la modă în acei ani. Dreptate mi-a spus să diversific acel tronson orar, să ies din tiparele anoste ale unei emisiuni de dedicații. Să vin cu ceva mai antrenant. Vinerea și sâmbăta se asculta radio peste tot, iar el știa treaba asta. Mai știa că puteam să profităm de acea audiență prin acapararea ascultătorilor cu ceva nou.

Am făcut o emisiune interactivă, antrenantă și plină de umor. Nu aveam la dispoziție internetul pentru inspirație, totul se făcea ad-hoc, improvizam sau ne foloseam de ziarele și revistele vremii. A ieșit o emisiune bună. Dimineață, undeva după ora 4, m-a sunat și mi-a zis: „M-ai ținut treaz toată noaptea! Tronsonul este al tău, dezvoltă ideea!”. Nu mi-a convenit căci eram țintuit weekendurile în studio, dar mi-a prins foarte bine. Prefer să rămân cu această amintire...

Emil Dreptate a murit în seara zilei de 24 august 2018 la secţia de oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa după o pierdută cu o boală necruţătoare, cancerul, care i-a afectat plămânii.

Comentarii

Marius CONON

25.08.2018 16:40

cât de ușor trec unii cu vederea și memoria peste ce sistem represiv și justiție criminală a fost securitatea...

Adauga comentariu