Definitiv incompatibil, George Avram ar putea să-şi piardă şi scaunul de city manager

City managerul George Avram a fost pierdut defintiv procesul cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI), după ce în 2014 acesta a fost declarat în stare de incompatibilitate din cauză că ar fi deţinut simultan mai multe funcţii. În 2015, Avram a înregistrat o victorie parţială la Curtea de Apel Cluj, unde a atacat raportul întocmit de inspectorii ANI.

 

 

Magistraţii Curţii Supreme s-au pronunţat, marţi, în dosarul de incompatibilitate al lui George Avram, respingându-i acestuia recursul. 

"Respinge recursul declarat de George Avram împotriva Sentinţei nr.185 din 2 aprilie 2015 a Curţii de Apel Cluj – Secţia a II-a Civilă, de Contencios Administrativ şi Fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 20 februarie 2018", este decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

 

George Avram a fost declarat incompatibil de inspectorii ANI, în decembrie 2014. Potrivit raportului, George Avram "s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 25 iunie - 29 iulie 2008, întrucât a deținut, simultan cu funcția de viceprimar, și funcția de administrator la S.C. AQUABIS S.A.

De asemenea, acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate și în perioada 29 noiembrie 2011 - 15 octombrie 2014, întrucât a deținut, simultan funcția de viceprimar, și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Școlii Generale nr. 5 „Lucian Blaga”, respectiv al Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga”Bistrița".

Pe atunci încă viceprimar, Avram a atacat raportul ANI la Curtea de Apel Cluj, unde a repurtat o victorie parţială. Astfel, în ceea ce priveşte starea de incompatibilitate în care s-ar fi aflat în perioada 29 noiembrie 2011 - 15 octombrie 2014, când a deținut, simultan funcția de viceprimar, și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Școlii Generale nr. 5 "Lucian Blaga",magistraţii clujeni au decis că Avram s-a aflat "pe lege".

"(...) reclamantul (n. n . – George Avram) nu se încadrează în nici una din tezele descrise în norma incriminatorie prin prisma faptului că Şcoala Generală nu se regăseşte în cadrul autorităţilor, societăţilor sau instituţiilor publice iar regimul ei este reglementat atât de Constituţia României la art. 32 alin. 5 cât şi în Legea nr. 1/2011 care stabilesc expres că aceste structuri sunt unităţi de învăţământ de stat sau particulare iar această expresie de unitate de învăţământ nu se regăseşte în textul de la art. 87 lit. d. (...) primarii şi viceprimarii pot deţine calitatea de membru în consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ", au precizat magistraţii Curţii de Apel Cluj, potrivit Gazeta de Bistriţa

Nu aceeaşi a fost situaţia în situaţia incompatibilităţii constatate de ANi pentru perioada 25 iunie - 29 iulie 2008, când George Avram a deţinut simultan funcţia de viceprimar, dar şi pe cea de administrator al SC Urbana SA. Conform legii, el ar fi trebuit să demisioneze din funcţia de administrator al firmei în termen de 15 zile de la alegerea sa în funcţia de viceprimar, or Avram nu a făsut asta decât aproximativ o lună mai târziu, pe data de 29 iulie 2008. Iar asta l-a costat scump.

Acum George Avram ar putea să-şi piardă şi funcţia de city-manager, întrucât conform legii, "Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese […] constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.

„Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese […]  este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului".

 

George Avram are însă probleme şi de ordin penal, după ce acesta a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului General, în martie 2017, în dosarul certificatelor de revoluţionar false. În acelaşi dosar este trimis încă un bistriţean, Ioan Blaga, alături de alte 10 persoane. Avram şi Blaga sunt acuzaţi de cumpărare de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

 

Adauga comentariu