Decongestionarea traficului din Bistrița – faza pe Prefectură! Ce soluții s-au găsit și care sunt implicațiile

Pornită de la ințiativa unui cetățean al Bistriței, ideea de a decongestiona traficul din oraș prin impunerea anumitor restricții școlilor de șoferi a devenit proiect de hotărâre în Consiliul Local. Prefectul a convocat o ședință cu toți factorii implicați în această poveste și s-au luat anumite decizii.

Totul a plecat de la Ionela Alexa, o tânără care prezentase plenului Consiliului Local în 2016 o astfel de idee legată de programul școlilor de șoferi în trafic. Atunci nu s-a ținut cont de propunerea respectivă fiind invocate anumite drepturi ce nu pot fi afectate.

Doi ani mai târziu, cei doi consilieri ai PER din cadrul Consiliului Local, Mircea Archiudean și Teodor Mârza (foto), au depus la registratura Primăriei un proiect de hotărâre care vine să regmelenteze faptul ca în orele de vârf să nu se circule pe arterele principale cu mașini ale școlilor de șoferi, ale operatorului de salubritate sau chiar mașini și utilaje ale Primăriei.

La nici o lună după depunerea acestui proiect, Prefectura orgnizează o ședință de lucru în care sunt chemați toți factorii implicați în această problemă, cea a traficului aglomerat al Bistriței. La această ședință au fost convocați reprezentanți ai Primăriei și Poliției Locale a Municipiului Bistrița, ai Inspectoratului de Poliție Județean, ai Inspectoratului de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier, ai Serviciului Public Comunitar de Regim Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule, precum și ai școlilor de șoferi din județ. Nu au fost invitați nici cei doi consilieri locali care au avut inițiativa legislativă, dar nici Ionela Alexa, de la care a pornit prima idee expusă public într-un for legislativ local.

În urma acestei întruniri s-au luat și anumite decizii:

• pentru obținerea permisului de conducere pentru categoriile ”A” și ”B” , atât pentru învățarea conducerii cât și pentru susținerea probei practice a examenului de obținere a permisului, se restricționează accesul, în zilele lucrătoare, între orele 07.00 - 18.00, pe străzile 1 Decembrie 1918 (sens giratoriu, intersecție cu strada Năsăudului)- Bulevardul Republicii - strada Gării ( începând de la sensul giratoriu - intersecție cu Bulevardul Decebal) - Bulevardul Independenței ( Kaufland-Poșta veche)
• pentru categoriile ”C”, ”D” și ”E” se restricționează accesul, în zilele lucrătoare, între orele 07.00- 18.00, pe străzile 1 Decembrie 1918 (sens giratoriu, intersecție cu strada Năsăudului) - Bulevardul Republicii - strada Gării ( începând de la sensul giratoriu - intersecție cu Bulevardul Decebal) - Bulevardul Decebal - strada Andrei Mureșanu - stada Năsăudului - Bulevardul Independenței ( excepție categoria ”D”).
– propuneri venite din partea Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, dar și

• susținerea în viitor a probei practice a examenului de obținere a permisului în orașele Năsăud și Beclean. În această privință, șeful SPCRPCIV, dl. subcomisar de poliție Claudiu Prodan, va analiza dacă cele două orașe îndeplinesc condițiile corespunzătoare de examinare;
• suplimentarea numărului de examinatori;
• amenajarea unui poligon într-o zonă unde să nu fie afectat traficul; viceprimarul Cristian Niculae a confirmat faptul că primăria municipiului are deja în vedere acest lucru;
• verificarea, de către Poliția locală, a intrărilor/ieșirilor amenajate la marile spații comerciale, care s-au transformat în parcări precum și sancționarea celor care parchează ilegal pe raza întregului municipiu îngreunând astfel fluiditatea traficului auto.
– propuneri venite din partea reprezentanților școlilor de șoferi.

Conform celor expuse mai sus, Prefectura a luat următoarea decizie:

Având în vedere că toți participanții la întâlnire au fost de acord cu măsura propusă și discutată, IPJ va comunica, în scris, școlilor de șoferi restricțiile prezentate, valabile până la sfârșitul anului 2018. Pentru anul 2019, măsurile de restricție vor fi menținute în această formă sau vor fi modificate în funcție de rezultatele pe care le vor aduce și care vor fi analizate la începutul anului”.

 

Adauga comentariu