De ziua lor, un „mulțumesc” venit din ochii de copii!

Poate că nu întotdeauna apreciem curajul, sacrificiul, dispunerea sau disponibilitatea oamenilor aflați la datorie. Atunci când suntem implicați sulfetește într-un incident, timpul capătă o altă valoare și tindem să credem că acele persoane chemate în sprijin nu vin destul de repede sau nu se grăbesc să ne stingă focul, sau să scoată dintr-o mașină o rudă sau o cunoștință încarcerată...

Azi este ziua lor, ziua celor care acționează ca la carte de cele mai multe ori, care sunt acolo să ne ajute indiferent de ora din zi sau noapte. Este momentul în care le spunem „la mulți ani, pompieri”, dar este și cel mai bun moment de a le spune „mulțumesc!”.

13 Septembrie este Ziua Națională a Pompierilor, zi care a fost celebrată și la Bistrița prin acțiuni și manifestări specifice. Dincolo de onorurile acordate oficialităților, de înaintările în grad la ceas aniversar sau chiar de parada militară, cele mai frumoase trăiri au fost zărite în ochii copiilor prezenți să-și vadă eroii, eroi copleșiți și ei de zâmbetele celor mici și de timiditatea acestora în încercarea de a-i cunoaște.

Pietonalul bistrițean s-a transformat pentru câteva ore într-un teatru „de luptă” specific acestei arme. Furtunurile au fost întinse și pregătite cu presiune pentru a lupta cu o țintă „înflăcărată”. Micuții pompieri au fost extrem de serioși la acest test. Chiar dacă abia țineau furtunul în mână, nu s-au descurajat și au țintit cu îndârjire, jetul de apă fiind perfect coordonat către țintă.

Pe lângă servanți, pompierii au nevoie de șoferi serioși. Micii șoferi de conjunctură au reușit să treacă cu brio și peste acest examen, iar dacă semnalele acustice nu s-au pornit din butoane, problema a fost rezovată pe cale naturală: nino-nino!

O barcă de salvare și un ATV special de intervenție au fost asaltate de aproape toți copiii prezenți la manifestație, formându-se coadă pentru a accede în interiorul acestor două minunății reale, văzute de cei mici numai în filmulețele cu un anume Sam.

Privirile pompierilor au fost cât se poate de grăitoare. Ochii aproape umeziți zâmbeau a mulțumire. Oboseala și stresul din ultima misiune nu se mai zărea, dar erau prezente acolo, într-un colț de privire. Nu este o răsplată mai mare pentru ei să decât să vadă că acei țânci îi venerau, că acei copii chiar îi cred eroi, că rar există casă fără o mică mașinuță de pompieri.

Mulțumirea de Ziua Pompierilor a venit din ochii de copii! La mulți ani vouă, salvatorilor, cinste vouă, pompierilor!

 

Adauga comentariu