De râsul lumii: Din cauza guvernului PSD, 7 milioane de romani vor avea venituri mult mai mici la pensie. Mulțumim frumos

Sapte milioane de romani se vor confrunta cu reduceri semnificative ale pensiilor viitoare din cauza masurilor luate luna aceasta de PSD si de premierul Mihai Tudose, scrie Financial Times.

Cei din Guvernul PSD nu au solutii pentru a-si pune in aplicare promisiunile electorale privind taierile de taxe, maririle de salarii si investitiile, fara sa depaseasca limita de deficit stabilita de UE (3% din Produsul Intern Brut), motiv pentru care s-au gandit sa taie din pensiile viitoare. Guvernul roman a decis sa reduca contributiile la pilonul II de la 5,1% pana la 3,75% incepand cu 2018, aminteste sursa citata, aceasta masura fiind catalogata de catre specialisti o “lovitura importanta” la adresa sistemului care poate afecta increderea in pensiile private. Conform sursei citate, specialistii estimeaza ca decizia guvernantilor “va reduce viitoarele pensii cu cel putin 20% pentru toti cotizantii si va genera mai putin capital pentru finantarea afacerilor locale prin intermediul bursei de valori”.

Pensiile private din Romania au produs randamente nete de 5,3%/an (intre 2008 si 2016), printre cele mai bune rezultate din Europa, potrivit Better Finance, o organizatie pentru drepturile investitorilor din Bruxelles.

Reamintim faptul ca Tudose a sugerat in septembrie ca Pilonul II - care include active totale de circa 9,7 miliarde de dolari - ar putea deveni optional, dar guvernul pare sa fi renuntat la aceasta pozitie ca urmare a opozitiei manifestate in spatiul public la aceasta idee, noteaza Financial Times.

Expertii consultati de sursa citata cred ca guvernul va merge mai departe cu planurile de destramare a actualului sistem cand presiunea publica se va atenua.

 

Adauga comentariu