De cine vă ascundeți, domnule Dorel Cosma? Financiar vorbind...

Micul nostru oraș burghez, cu evidente trăsături cromatice venite dinspre partea germanică a occidentului, are o activitate culturală de invidiat. Iașiul, Sibiul, Clujul sau Timișoara sunt niște infami pe lângă mica Bistriță, cu adevărate războaie culturale duse sub două stindarde.

Un drapel de luptă culturală este ținut de cel numit de noi „ducele” cultural Gavril Țărmure, cel care a reușit, chiar și sub lupa A.N.I., să mențină și să crească intensitatea actului cultural de calitate, afișând pe tapetul on-line al instituției tot ceea ce era de domeniul transparenței: costuri, investiții, cheltuieli, inclusiv informații despre angajați, etc.

Domnul Dorel Cosma, „profesor doctor” în domeniul cultural, are nu unul, ci chiar două site-uri oficiale, actul cultural nefiind suficient acoperit de unul singur. Casa de Cultură, așa cum este cunoscută instituția patronată efectiv de Cosma, are un site, conform portalului Primăriei, denumit Centrul Cultural „George Coșbuc” – denumire oficială a instituției aflate sub egida municipalității.

Acest site este uitat de vreme și ignorat total de Cosma & Co., ultima updatare fiind de prin vara lui 2017, la nivel de afișe ale manifestărilor propovăduite de acest centru. Nu tu rapoarte de activitate, nu tu declarații de avere și interese (care oricum nu vor vedea lumina online-ului în vecii-vecilor, căci cică cei de acolo nu sunt funcționari publici, ci „pile” angajate contractual).

Celălalt site al instituției – Palatul Culturii Bistrița – ne întâmpină cu halbe de bere! Hai noroc, maeste Cosma, sau, cum ar zice neamțul, Prost! Nici aici nu avem nicio șansă să aflăm detalii despre costurile și cheltuielile făcute de trupa lui Cosma din anii trecuți, totul este „arhivat” într-un sertar ferecat, nu cumva să vază ochiul public anomaliile financiare ale veșnicilor nuntași. Nici deplasările din străinătate ale „echipei de profesioniști” de prin Statele Unite sau alte țări exotice de prin sudul Asiei nu sunt trecute, cu nume, date, cifre și alte nimicuri de acest gen.

În Palatul Culturii din Bistrița se trăiește exact ca la palat: există un împărat (roșu sau portocaliu, nu contează, căci oricum pendulează), o prințesă – fiica împăratului, desigur, Doris Cosma fiind pe cai mari și cu slujbă pe viață (cel puțin așa crede ea), există și paji – Mihai Berbunschi – veșnic prezentator metrosexual de evenimente, Teodor Pușcaș și fiul – coregrafi ai unui ansamblu „extrem de apreciat” într-o lume de basm, cea a IGF-ului, sau ducesa Dorina Petrovici – sora împăratului, o pensionară care nu se poate dezlipi de contabilitate. N.B. - IGF-ul (Uniunea Mondială de Folclor), condusă cu onor de Dorel Cosma, este o asociație ce mușcă exact ca o căpușă din bugetul municipal bistrițean.

foto: de la stânga la dreapta - prințesa Doris Cosma, împăratul Dorel Cosma, pajul Mihai Berbunschi, prințul municipal

Totuși, a existat o mică „scăpare” din punct de vedere financiar a celor de la Palatul Culturii (sau Centrul Cultural „George Coșbuc”, căci nici ei nu mai știu care este denumirea oficială a instituției), dar nu pe site-urile proprii, ci direct din bugetul Primăriei, cel pentru 2018, de unde am aflat cam ce gânduri au culturalii lui Cosma. Astfel, gașca veselă din Parcul Municipal, are un buget echivalent a aproape 800 de mii de euro anual, fără cheltuielile de personal, în care s-ar include și deplasările culturale de peste hotare.

Pentru o informare cât mai corectă și transparentă, stiridebistrita.ro a cerut, conform Legii 544/2001 privind accesul la informații publice, o situație a tuturor deplasărilor efectuate de și în numele Palatului Culturii.

Dorel Cosma este capel-meister al Casei de Cultură de mai bine de 13 ani, având contract de management până în anul 2020! Are 68 de ani și este... pensionar.

Comentarii

Mihai

26.02.2018 19:50

bravo, domnule Rian, asa mai merge! incercati sa scoateti la lumina toate problemele culturii urbane! cu drag, Mihai

Adauga comentariu