De Centenar pușcăm un „centenar” de evenimente culturale! Cui au servit aceste desfășurări de forțe, căci populației în nici un caz?!

Informația zilei vine de la Cancelaria Prefectului și se referă la numărul de activități culturale desfășurate în județul Bistrița-Năsăud de-a lungul anului Centenar – 2018. Dacă aceste activități și-au atins un anumit scop, depinde numai și numai de scopul respectiv...

... care în marea majoritate a celor 74 de activități culturale desfășurate în 2018 nu a existat. Această majoritate este formată de spectacole folclorice, probabil într-o proporție ce trece de 80%, estimare făcută strict de stiridebistrita.ro.

Spectacolele folclorice desfășurate pe întreg cuprinsul județului Bistrița-Năsăud nu au avut alt feedback decât cel arhicunoscut de petrecere și voie bună! Un concert cu un ansamblu, fie el profesionist, în care sunt prezentate trei jocuri și patru interpeți care cântă aceleași melodii spre deliciul unei audiențe rurale care nu are absolut nici o treabă cu principiile sau idealurile transmise la 1 Decembrie 1918, la fel ca și repertoriul în sine, nu pot fi considerate evenimente dedicate Centenarului decât cu denumirea și cheltuiala! A purta un constum național și a cânta muzică pupulară nu înseamnă că scoatem în evidență cultura sau rădăcinile românești, este pur și simplu „încă” un concert folcloric...

graficul manifestărilor dedicate Centenarului în 2018, în județul Bistrița-Năsăud, defalcat pe luni

Un set de cântece patriotice care ne spune repetativ că suntem români, fără a avea o poveste în spatele liniei melodice/textului, este doar o simplă cântare lângă grătare. Într-adevăr au existat și anumite seminarii sau colocvii pe tema Marii Uniri, multe dintre acestea fiind făcute la nivel „științific”, fără vreo aplecare comprehensivă asupra publicului neerudit.

Copiii, de exemplu, nu au prea avut parte de evenimente în care un simplu mis-en-scene să povestească un anume moment X din istoria neamului, respectiv Adunarea de la Alba Iulia, sau, de ce nu, citirea declarației de unire rostită de bistrițeanul Iuliu Hossu, cu o costumație aferentă, dar și cu un limbaj adaptat publicului, atât ca vârstă, dar și ca nivel de percepție.

Un alt aspect care a condus la erodarea numelui de Centenar alăturat unor activități a fost intervenția agresivă și ostentativă a politicului, sau mai bine zis a personajelor din sfera politică. Nu a fost nici o manifestare cât de cât „importantă” (nu ne referim la sumedenia de activități „bifate” doar în calendar) în care să nu se fi ivit vreo figură politică, pantă în care s-a alunecat excesiv.

Cu o singură excepție, aici fiind vorba de proiectul celor de la Tășuleasa Social – Via Transilvanica, nici un alt „proiect” referitor la Centenar nu a avut „sclipire” sau vreun element distinctiv, inovator sau măcar puțin atractiv. Nu neapărat comercial, deși popular ar fi fost corect.

Cât despre costurile la care se ridică toate aceste activități dedicate unui eveniment... centenar, stiridebistrita.ro a smuls o promisiune din partea unei anumite persoane: după data de 1 Decembrie, punctul terminus din această privință, vom avea și un calcul al banului public cheltuit în aceste scopuri!

Adauga comentariu