Dan Barna la Bistrița, între pragmatism și oportunism: vrea alegeri anticipate, dar să nu-și rupă gâtul într-un guvern de tranziție (VIDEO)

Candidatul la preșdinție, Dan Barna, s-a aflat joi, 5 septembrie, într-o vizită în județul Bistrița-Năsăud, una prilejuită de campania de strângere de semnături necesare depunerii cadidaturii. Pe lângă mica baie de mulțime pe care președintele USR a făcut-o în Piața Decebal, a avut loc și o scurtă conferință de presă.

Dan Barna a reiterat necesitatea plecării de la guvernare a Cabinetului Dăncilă și inițierea de alegeri anticipate:

„Avem un guvern care nu mai are legitimitate, îi cer din nou doamnei Dăncilă să plece! În momentul acesta nu mai are suport popular, guvernul acesta nu mai are majoritate parlamentară, guvernul acesta nu mai are nicio legitimitate să continue să păcălească prin tergiversări și procedurisme România. Este momentul să avem o schimbare de guvern, să mergem către alegeri anticipate, este momentul să aducem la conducerea statului noua generație care-și cere dreptul să salveze România” – a comentat Barna.

Acesta susține faptul că moțiunea de cenzură inițiată de PNL este punctul de plecare în acest demers de înlăturare a Guvernului Dăncilă, parlamentarii USR fiind în totalitate în acord cu acesta:

„Eu sunt foarte optimist pentru că am discutat și cu liderul PNL, Ludovic Orban, noi am strâns deja semnăturile și solicit și celorlalte partide, ALDE, ProRomânia, PMP și UDMR, să contribuie și ele la lista de semnături pentru a ajunge la acel „233” necesar trimiterii acasă a unui guvern care ține România în loc. Noi vom susține parlamentar orice guvern care își va suma obiectivul de realizare al alegerilor anticipate, orice guvern care va avea ca obiectiv primari în două tururi, fără penali în funcții publice, corectarea Ordonanței 114, prioritățile urgente pentru România” – a punctat conadidatul Alianței USR Plus la președinția Romîniei.

Întrebat de ce nu dorește intrarea la guvernare a USR în guvernul de tranziție, Barna a încercat să coclească răspunsul, căutând o „scuză” pragmatică, una care să ferească partidul din care face parte de greutatea unei guvernări de tranziție:

„Alianța USR Plus chiar vrea să facă reformă în Romînia, să începem acele proiecte majore de care avem nevoie. De 30 de ani doar discutăm și facem joc de gleznă. În momentul de față nu cred că este cineva care să creadă că se pot face reforme alături de Tăriceanu și Ponta și de oamenii din spatele lor care până ieri au fost umăr la umăr cu PSD, cu Liviu Dragnea, cu Iordache sau Nicolicea. Nu se poate să pretindem și să prostim din nou românii promițându-le în mod magic, oamenii care timp de 30 de ani ne-au adus în acestă situație, că de mâine se vor apuca de treabă și vor deveni cinstiți. Atunci, soluția corectă și soluția prin care chiar putem să facem lucrurile pe care ni le-am propus, este aceea de a ne întoarce la popor, să obținem harta actuală a opțiunilor românilor, adică rezultatul alegerilor anticipate, după care vom intra la guvernare, din momentul zero, fără clipim, pentru că Alianța USR Plus este în momentul de față opțiunea pe care o are România (...) Realist, perspectiva este o alianță post-electorală în zona PNL” – a declarat Barna.

Astfel, Dan Barna consideră că cel mai bun moment de a intra la guvernare este cel în care poporul îl va legitima ca atare, toată pledoaria acestuia fiind îndreptată spre oportunitatea momentului, moment în care USR Plus sunt „pe val”.

Având în vedere toate cele spuse de Barna, în care acesta consideră că atunci cînd „legitimitatea” și „majortatea” nu mai sunt de partea celor aflați la guvernare, trebuie automat inițiate alegeri anticipate, ne întrebăm dacă nu cumva aceată lemă va dispărea atunci când valul USR Plus se va afla în trendul descendent. Pragmatism sau oportunism?!

Adauga comentariu