Dahinten, Zehner și După Hill – străzi ale Bistriței pe care nici administratorii orașului nu le cunosc

Al nostru oraș mic și iubit, catalogat de unii ca fiind oraș european, de alții un sat cu blocuri, are ciudățeniile lui în diferite domenii sau aspecte. Străzile Bistriței, însă, au denumiri dacă nu exotice, cu siguranță necunoscute, în raport cu ceea ce reprezintă acestea.

Suntem obișnuiți cu marile bulevarde, sau mai bine zis principalele artere, ale căror denumiri ne sunt deja comune. Republicii sau Decebal, Ștefan cel Mare sau Independeței, 1 Decembrie sau Împ. Traian sunt cimentate în memoria bistițenilor.

Există și străzi de care nu am auzit, acestea fiind relativ noi. Confrorm celui mai actualizat nomenclator stradal, cel din 2015, în municipiul Bistrița există peste 430 de străzi, aici fiind incluse și cartierele Viișoara, Unirea, Sărata, Sigmir, Ghinda și Slătinița. Ce denumiri au găsit aleșii pentru aceste străzi?

Alfred Dahniten – stradă situată în zona Wonderland – este atribuită după numele unui sas bistrițean care a fost comadant al flotei aeriene de la Cluj. Elena Caragiani – prima femeie aviator din România – este denumirea altei străduțe din aceeași zonă, fără vreo legătură cu Bistrița. Urmează o înșiruire de nume legate de aviație, în aporpiere fiind Aerodromul, toate aceste străzi, în frunte cu Henry Coandă – stradă ce se dorește a fi principală în acest complex, sunt străzi de pământ, nici măcar pietruite (foto).

În Unirea am dat de strada General Wilhelm Zehner – militar austriac de renume în primul război mondial, născut în Bistrița. Mareșal Leonida Pop este o altă stradă din Unirea, denumire dată după năsăudeanul care a ajuns să fie consilier intim al împăratului Franz Josef.

Zona de la pasarelă, către ieșirea din oraș spre Cluj, are denumiri de străzi insipirate din lumea muzicii. Compozitorilor, George Enescu, Bela Bartok, Tiberiu Bredicenu sau Dinu Lipatti. Tot în această zonă găsim și strada Moșilor, asfaltată, stradă unde își are reședința primarul en-titre al orașului. Spre Sigmir găsim o adevărată lume a astrelor, aici fiind vorba de străzi ca Luceafărului, Soarelui, Venus sau Neptun.

Profesorii bistrițeni și-au găsit loc pe plăcuțele indicatoare de stăzi în zona Zăvoaie, astfel că dascăli ca Liviu Gubesch, David Gălățean sau Mircea Călușeri sunt păstrați în amintirea colectivă, la fel ca aviatorii, fără asfalt.

Centura orașului este și acesta despărțită în denumiri destul de variate, pornind de la Calea Dejului – bucata de drum dintre sensul giratoriu din Viișoara și până la sensul de lângă Rompetrol, apoi Drumul Cetății până la intersecția cu Subcetate, iar ultima parte, până la intersecția cu drumul spre Năsăud fiind Simion Mândrescu. Aici, pe cele două părți găsim străzi cu numele unor personalități locale, cum ar fi poeții Luca Onul sau Lucian Valea, antrenorul emerit George Bozga sau Mihail Warga – un pionier al fanfarelor.

Zona Subcetate este ”acoperită” de flori, nelipsind de aici Magnolia, Lavanda, Busuiocul sau Irisul.

Pentru alte denumiri de străzi am cerut sprijinul administrației locale, care, se pare că s-a împotmolit în propriile denumiri, strada După Hill fiind necunoscută de aceștia. Suntem în continuare curioși unde stă ascunsă această stradă și daca e După Hill, atunci de care Hill este vorba...

Adauga comentariu