Dacă ești din Bistrița-Năsăud, cum să ai căruță dacă nu ai ceva ,,la bord”? Deci… o bere pentru calul meu!

A tras ceva ,,pe nas” și i s-a făcut dor de echitație. Însă pasiunea pentru atelajele trase de cai l-a băgat direct în spital. Este isprava unui cetățean din Ciceu-Mihăiești.

În urma căzăturii din ,,atelajul hipo”, cum ar spune cei de la Rutieră, omul nostru s-a ales cu câteva coaste rupte și cu un dosar penal pentru (citez din memorie) ,,săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă”.  E adevărat că… etilotestul a intrat în sevraj când așa-zisul vizitiu a fost verificat. În consecință, alcoolului i-ar trebui deschis un dosar penal.

Cum ăsta ar fi principalul motiv pentru care țara o ia la vale din toate punctele de vedere, polițiștiștii au întocmit și un regulamenmt pentru cei care stau la fundul calului. Rețineți și… (dacă mai puteți) râdeți: Conducătorul vehiculului cu tracţiune animală este obligat să aibă asupra lui actul de identitate, certificatul de înregistrare, iar pe vehicul montate plăcuţele cu numărul de înregistrare, să conducă animalele astfel încât acestea să nu constituie un pericol pentru el şi ceilalţi participanţi la trafic, să nu oprească sau să staţioneze pe partea carosabilă a drumului public, pe timpul opririi sau staţionării pe acostament ori în afara părţii carosabile, animalele trebuie să fie legate astfel încât acestea să nu poată intra pe partea carosabilă, să nu conducă vehiculul când se află sub influenţa alcoolului, a produselor sau substanţelor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, să semnalizeze schimbarea direcţiei de mers cu braţul şi să se asigure că din faţă sau din spate nu circulă vehicule cărora le poate pune în pericol siguranţa deplasării, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă să nu circule pe drumurile publice fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante şi fără ca vehiculul să aibă în partea din faţă un dispozitiv cu lumină albă sau galbenă, iar în partea din spate un dispozitiv cu lumină roşie, amplasate pe partea laterală stânga. Lista continuă, continuă, continuă… V-ați plictist să citiți aceste norme? Normal! Despre rute ocolitoare pentru căruțași nu au auzit autoritățile locale?

Amenzile pentru căruțașii care nu respectă regulile mai sus menționate variază între1.305 și 2.900 de lei.

 

Adauga comentariu