Dacă e sâmbătă, e Târgul „Produs în Bistrița-Năsăud”! Producătorii locali au revenit în locația consacrată organizați, zâmbitori, optimiști și cu marfă proaspătă (FOTO)

După o pauză forțată de mai bine de două luni, membri Asociației „Produs în Bistrița-Năsăud” s-au coborât din mediul on-line, acolo unde și-au desfășurat activitatea de vânzare pe vremea stării de urgență, și și-au ocupat baricadele din Piața Centrală, de lângă Biserica Evanghelică.

Deși interdicțiile erau ridicate sâmbăta trecută, producătorii locali au preferat cumpătarea și au amânat cu o săptămână revenirea în locația consacrată deja a Târgului. Astfel, în această sâmbătă, ziua clasică de desfășurare a acestui târg, producătorii s-au prezentat la „tarabe” zâmbitori, optimiști și cu marfă proaspătă pentru clientela bistrițeană.

Târgul este acum organizat astfel încât să fie respectate toate normele de distanțare socială și de igienă. Organizatorii au plasat distanțiere între mese și au punctat distanțele între persoane. Toți cei care au ieșit azi la vânzare au măști, mănuși, soluții dezinfectante și chiar cutii speciale unde se fac „tranzacțiile” financiare.

„Mi-a fost foarte dor de târg, de oameni și mai ales de colegii din Asociație! S-a format o legătură foarte puternică între noi, iar dacă până mai ieri așteptam cu nerăbdare sâmbăta să ne putem vedea, acum, după atâta pauză forțată, chiar a fost o plăcere se ne vedem din nou alături unul de celălalt, evident cu respectarea normelor actuale. Acum am realizat ce mult înseamnă pentru noi acest târg, dincolo de vânzarea efectivă a produselor noastre. Socializarea, omenia, astea sunt cele mai importante aspecte din viața noastră, iar dacă tipicul activității noastre include și acest aspect, atunci ne considerăm fericiți!”, ne-a delcarat Dinu Pleșa din Dipșa, producător de uleiuri presate la rece.

„În tot acest răstimp cât nu am fost prezenți la târg, am avut comenzi online și am făcut livrări la domiciliu, însă nu se compară cu plăcerea de a fi prezenți lână oameni și lângă colegii noștri! Efectiv ne-a fost dor de tot ce înseamnă acest târg, de poveștile cu clienții noștri, cu colegii noștri de care ne-a atașat foarte tare. Am încercat să fim aproape de toți în aceatsă perioadă de restriște, însă nimic nu se compară cu interacțiunea directă. E bun și mediul online pentru afacere, însă târgul propriu-zis ne aduce mai aproape de latura umană a noastră”, ne-au povestit din spatele măștilor Nina și Bogdan Rus de la Romuli, specializați în produse din păstrăvi, dar și în murături, apreciate și acestea de consumatorii bistrițeni.

„Chiar mi-a fost dor de târg, de oameni, de senzația aia de normală de socializare. Ne recunoaștem prietenii și clienții după zâmbetul din spatele măștilor, căci ochii vorbesc mult mai mult decât am crezut”, spune Ioana Hangan Pudilic, artizana Atelierului de pâine tradițională de pe Valea Bârgăului.

„I-am așteptat pe toți să revină aici, în Piața Centrală, lângă Biserica Evanghelică: pe Badea Grigore Creța de pe Valea Șieului, că m-am obișnuit cu brânza excepțională pe care o aduce, de Nina și păstrăvii ei, de pita familiei Ban din Liviu Rebreanu, de toți! Când îmi pun pe masă pordusele astea este un festin, un răsfăț propriu de la care nu vreau să abdic. Mă bucur enorm că s-a reluat acest târg”, ne-a spus unul dintre clienții târgului „Produs în Bistrița-Năsăud”.

Sunt prezenți în această sâmbătă și alți producători locali dar și artizanii, meșterii târgului. Printre ei l-am găsit și pe Sorin Tisa, un „inventator” de situații transpuse în arta meșteșugului. Ne-a prezentat ultima „capodoperă” – „Covidel” – fiind vorba de o transpunere artistică a ceea ce el a perceput, cu umorul caracteristic, din situația creată de noul coronavirus:

„Îl avem aici pe Covidel pe post de planeta mamă. Acolo regăsim și țara noastră dragă, pe Ion și Măria, sau dacă vreți pe Janos și Marika, sau mai generic și universal pe Adam și Eva. De asemnea vedem și hâzenia ce a născut pe Covidel. Până la urmă, cu dragoste și cu ajutorul naturii, vom răzbate!”.

Sunt prezenți azi în Târgul „Produs în Bistrița-Năsăud”:

Grupul de producători Sângeorz-Băi cu produse lactate, Familia Rânzis din Piatra Fântânele și produsele lor ce au la bază fructele de pădure, Dinu Pleșa din Dipșa cu uleiurile sale presate la rece, Oprea Maria din Feldru cu produse lactate, Păstrăvăria Rin din Romuli, Saveta Ban din Liviu Rebreanu cu produse de panificație, Grigore Creța de pe Valea Șieului cu brânzeturi, Atelierul de pâine tradițională de pe Valea Bârgăului, precum și alți meșteșugari.

Pe toți aceștia în găsiți azi și în fiecare sâmbătă, de la ora 9:00 până la ora 14:00, în Piața Centrală, lângă Biserica Evanghelică.

Adauga comentariu