„DA! Fac curățenie la alții și nu mi-e rușine!” – O învățătoare din Bistrița-Năsăud și-a făcut un extra-job dintr-o pasiune. Catedra și mopul merg împreună

Nu numai nevoile te împing către căutarea unor surse de venit suplimentare, ci și pasiunile, fie ele puțin ieșite din comun. Dansul, pictatul, bricolajul sau chiar privitul la stele pot fi pasiuni din care să obți anumite venituri suplimentare. Dar să ai ca hobby făcutul de curățenie și să mai faci și bani din asta, mai rar!

Este cazul Ștefaniei Borzasi, o tânără învățătoare din județul Bistrița-Năsăud, îndrăgostită de catedră și copiii de care se simte legată. Mai puțin contează școala unde predă, fiind un amănunt neimportant. Pe lângă dragostea pentru pedagogie, Ștefania fiind licențiată a Universității Babeș-Bolyai, secția psihopedagogie, mai are o „hibă” pe care o numește pasiune: făcutul de curățenie. Nu a ajuns la nivelul de maniac, dar nici mult nu mai are:

Am așa, o chestie pentru curățenie... Înainte de orice sărbătoare, în familia mea, asta însemnând la mine, la mama, la socrii, sau bunici, dacă nu fac EU curățenie, nu este curat! Este, într-adevăr obositor, având în vedere serviciul, copilul, am început să obosesc mai mult. Atunci m-am gândit, oare de ce nu aș putea să fac eu acest lucru, dacă tot îmi place așa de mult, și altor persoane, să fie și un venit în plus în familie”.

De la mania curățeniei direct la firmă de profil

Cu acest gând, fiind o fire întreprinzătoare, Ștefania și-a deschis o firmă în luna iulie, în idea că acest hobby trebuie pus în practică la modul serios și legal. A început să presteze servicii de curățenie la domiciliu, fiind recomandată apoi de clienții satisfăcuți și altor doritori. Vestea a circulat destul de repede, Ștefania fiind în situația de a nu mai face față singură acestui job. Și-a căutat o echipă cu care să facă treabă, găsind sprijin în acest sens chiar la colegele de breaslă:

Sunt dascăl, meseria mea de bază, sunt învățătoare și chiar mă mândresc cu ceea ce fac! Noi suntem un colectiv destul de restrâns, iar colegii mei mă apreciază pentru ceea ce fac. Astfel, având nevoie de o echipă cu care să lucrez, mi-am luat lângă mine colege învățătoare cărora le place și lor idea de curățenie. Da, suntem o echipă de doamne învățătoare care facem curățenie”.

„Femeia de servici” și învățătoarea

În ochii unui muritor de rând, aceste două meserii, cea de cadru didactic și cea de „femeie de servici”, nu prea au în comun multe lucruri. Cu cât privești, însă, mai atent în specificul celor două tipuri de servicii, găsești și puncte comune, mai ales dacă și subiectul nostru de azi ne mai deschide ochii:

Cele două joburi se îmbină foarte bine. Având în vedere faptul că la școală ai nevoie de foartă multă răbdare și atenție, meticulozitate și înclinație către perfect, exact aceste lucruri trebuiesc urmărite și atunci când faci curățenie. Exact asta fac eu, am multă răbdare și la școală și la un job de curățenie, sunt la fel de serioasă la catedră și cu mopul în mână, atenție multă la detalii, trebuie să mulțumești persoana respectivă, la care prestezi un serviciu, exact așa cum la școală trebuie să acorzi o atenție maximă șlefuirii caracterului și educației copiilor”.

Balanța rămâne echilibrată

Punerea în balanță a celor două activități dragi Ștefaniei nu duce la înclinarea unui braț sau a celulilalt. Echilibrul este menținut atât din punct de vedere al timpului petrecut într-o parte sau cealaltă, cât și din cel al câștigurilor, din ambele părți nu vin bani cu găleata, mai ales că există și anumite cheltuieli ce trebuiesc atent socotite:

Eu lucrez cu materiale și soluții non-toxice, iar aceste produse, în marea lor majoritate bio, sunt scumpe. Apoi sunt de plătit salariile, care nu sunt mici, fetele mele fiind plătite peste prețul pieței. Mai sunt și alte cheltuieli, dar nu mă plâng. Orice venit în plus este binevenit, orice vine în familie și nu pleacă, este primit. Raportat la salariul de cadru didactic, este puțin mai bine, dar nu cu mult”.

Prima iubire și ultima

Pusă în situația să aleagă între una din cele două meserii, Ștefania Borzasi refuză categoric să renunțe la marea ei iubire, pedagogia:

Niciodată n-am să renunț la pedagogie! Școala, învățământul, meseria mea de dascăl este ceea ce mi-am dorit dintotdeauna, o meserie ce o fac cu sufletul!”.

Fiind o persoană educată și cu spirit antreprenorial, Ștefania și-a luat în serios extra-job-ul din toate punctele de vedere. Partea de promovare a firmei face parte din strategia de marketing a învățătoarei. Pe lângă reclama din gură-n gură, prin recomandări ale clienților mulțumiți, Ștefania și-a contractat servicii publicitare și pe facebook, fiind conștientă de faptul că acestă platformă poate aduce multe beneficii, dacă este folosită corespunzător.

Pe facebook, firma Ștefaniei apare ca Servicii Curatenie Bistrita - Ramstef Elterm, profil în care veți găsi date de contact sau fotografii ale spațiilor ce au văzut mopul echipei cadrelor didactice.

 

Comentarii

Viorel S.

18.01.2018 19:20

Cine nu o cunoaste pe fosta drectoare de la scoala din Nepos,pe doamna Borzasi?E si invatatoare,e si afacerista.Spor la munca !

orban petru

19.01.2018 11:00

Bravo doamna invatatoare ! Esti o perfectionista desi nu stiu in ce zodie esti nascuta !Cu stima pentru ceea ce faci !Orban Petru-Reteag

Adauga comentariu