Cutume liberale aruncate-n vânt, după cum bate acesta. Cine și unde ar trebui să candideze la locale: Ioan Turc vs. Robert Sighiartău, un tandem sau un război?

Agitație mare în această perioadă pe tărâmul liberalilor bistrițeni. Urmează să fie prezentat marele sondaj făcut de București pentru Bistrița, iar acesta, în loc să aducă acalmie în zbuciumatul partid, provoacă și mai tare orgoliile unora sau altora.

Într-un interviu acordat stiridebistrita.ro, Dorin Dobra declara că PNL BN are o șansă istorică de a câștiga alegerile locale urmărind trei premise, despre care puteți citi AICI. Însă ca victoria în alegeri să fie pecetluită este nevoie de un tandem puternic care să poarte stindardul electoral liberal, fiind vorba de Robert Sighiartău și Ioan Turc. Până aici, de acord cu domnul profesor.

Acesta mai precizează faptul că nu contează care dintre cei doi candidează pentru Primărie sau CJ, important este tandemul, coagularea și conlucrarea în campanie. Aș spune că și în precampanie, căci mai nou acolo se dau adevăratele lupte.

Alți așa-ziși exponenți ai liberalismului local, primari autodeclarați interlocutori direcți cu Dumnezeu, aruncă în spațiul public elucubrații personale pe post de cutume. Sorin Hognogi, primar de Spermezeu, cică îl „provoacă” pe Ioan Turc, președintele organizației județene, la o candidatură pentru președinția Consiliului Județean, motivul invocat printre rânduri fiind acela că Turc ocupă funcția cea mai mare în partid și că el trebuie să-și asume candidatura în lupta cu Radu Moldovan, președintele PSD BN.

Nimic mai fals, iar aici vin și cu argumente, nu printre rânduri ci clar exprimate. Uitându-mă-n jur, în fiefurile liberale ardelene, cele date ca exemplu tot timpul de către liberalii bistrițeni, am căutat să văd cum au pus ei în practică această cutumă. La Cluj, președintele organizației județene este Daniel Buda, europarlamentar, iar la CJ este Alin Tișe. Ăștia habar n-au de cutumele bistrițene? La Bihor, Ilie Bolojan conduce organizația județeană a PNL și este primarul foarte titrat al municipiului Oradea, deci nici ei nu au cunoștință de cutuma respectivă.

La Alba nr.1 în partid este fostul primar al municipiului Alba-Iulia, Mircea Hava, actualmente europarlamentar. Aradul îl are pe Gheorghe Falcă, eurodeputat, Timișul pe Nicolae Robu – primarul Timișoarei, Sălajul pe Lucian Bode – ministru. Poate singura excepție este la Suceava, acolo unde într-adevăr Gheorghe Flutur conduce și organizația județeană de partid, și Consiliul Județean Suceava.

Apoi mai este o chestiune destul de importantă în această ecuație. Ioan Turc și-a anunțat intenția de a candida pentru fotoliul de primar al municipiului Bistrița de aproape doi ani, iar acum i se schimbă macazul de către un anume primar. Dincolo de asta, Turc a fost viceprimar și este încetățenit cu treburile unei primării, drept pentru care, consecință logică, și-a pregătit un program... municipal, și nu județean.

Dacă mergem mai departe pe firul logicii de Spermezeu, în care cică cel cu funcția cea mai înaltă în partid să candideze pentru funcția superioară administrativă(?), atunci cel mai potrivit ar fi Robert Sighiartău să intre în lupta pentru președinția Consiliului Județean, mai ales că secretarul general al PNL a ocupat vremelnic un loc de consilier județean. Expunerea lui Robert Sighiartău în județ ar fi mai bună decât la municipiu, căci notorietatea secretarului general al PNL este mai vizibilă în afara Bistriței decât strict pe raza municipiului, comparativ cu Ioan Turc.

Acum să mergem mai departe cu analiza, părăsind argumentația logică și intrând pe tărâmul „afectiv” al zvonisticii. Robert Sighiartău, cel care ar fi plasat cel mai bine în sondajul comandat de conducerea centrală, nu are nici măcar cea mai mică intenție de a rămâne primar al Bistriței, în caz că ar cucerii fotoliul mult râvnit. Sighiartău are o cu totul altă linie politică, un alt orizont, la care lucrează atât Iohannis cât și Orban. Cu siguranță Robert Sighiartău va ocupa în continuare fotoliul de deputat, mai mult sau mai puțin de Bistrița-Năsăud.

Jocurile făcute de aripa penticostală, căci nu are niciun sens să ne ascundem după degetul mijlociu, îl au ca protagonist pe Alin Seserman, apărut și el în sondajul menționat mai sus, aproape de nicăieri, și cică ar ocupa a doua poziție, ceea ce pentru mine e greu de înțeles.

Seserman, despre care am mai scris, este într-adevăr un cunoscător al administrației municipale, acesta fiind nu mai puțin de 16 ani consilier local. Dar să apară acum în sondaje cu a doua șansă, atenție, fără să fie măcar membru PNL BN și după o dispariție de patru ani din vizorul public... Singura lui calitate în fotografia momentului este cea de... consilier al secretarului general PNL, Robert Sighiartău! Seamănă a făcătură de Dâmbovița. Mai degrabă l-aș vedea pe Seserman ca administrator public al municipiului, un post care i s-ar potrivi mult mai... cinstit.

Concluzionând, dacă primarul de Spermezeu îl provoacă pe Turc pentru o candidatură la Consiliul Județean, mă întreb de ce nu ar merge aceeași provocare pentru Robert Sighiartău?

 

Comentarii

Vizitator

20.02.2020 15:36

După cele 3 mandate de primar ale lui Cretu, orasul Bistita a devenit „Caracalul Ardealului” in materie de ciudătenii si nu numai. Dupa cum se stie, la sfarsitul anului trecut, patronul Hotelului Diana din Bistrița, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile fiind acuzat de proxenetism, din fericire fără crimele de tipul celor petrecute la Caracal. Pentru a scăpa orasul Bistrita de această nemeritată etichetă cu care s-a ales in urma celor 12 ani de administratie PSD-istă, este necesar ca la viitoarele alegeri locale din vara acestui an fortele politice de dreapta să lase ambitiile de-o parte si să vină cu un candidat unic la functia de primar. In acest sens mai important este ca până la alegerile locale să fie articulat un program pentru Bistrita pe următorii 4 ani, cu contributia tuturor partidelor de dreapta.Eventual acest program comun poate fi construit pornind de la proiectul liderului PNL Ioan Turc pentru primaria Bistrita care a fost formulat inca din anul 2018, care să fie completat cu propunerile celorlalte formatiuni politice .Vezi: https://timponline.ro/ioan-turc-depus-candidatura-partid-primaria-bistrita/

Adauga comentariu