Cum și unde a dispărut o pădure din apropierea Becleanului, orașul Ministrului Pădurilor? Trei hectare defrișate „la ras” și date unui privat. Mașini „suspecte” cară lemne „noaptea, ca hoții!” (FOTO)

Un deal din apropierea Becleanului, care cândva adăpostea o cetate dacică, a început să chelească. Priveliștea a început să fie una deranjantă ochiului, indiferent că vorbim de simpli trecători prin zonă, tranzitul fiind unul accentuat, sau de beclenarii indignați de această imagine.

Mai mulți localnici s-au plâns de această priveliște, iar întrebările au început să curgă: de ce s-a defrișat acel loc, sau mai ales ce se întâmplă cu lemnul, având în vedere faptul că există destule familii care au nevoie de această materie primă ca lemn de foc?

Pădurea în cauză aparține de orașul Beclean, fiind în proprietatea acestuia. Oficialii primăriei spun că de acest caz se ocupă Ocolul Silvic Beclean. După mai multe încercări de a identifica o persoană capabilă să ne răspundă întrebărilor, am reușit să luăm legătura cu șeful de ocol, Aurel Codrea.

Acesta ne-a explicat faptul că pădurea în cauză era una bătrână, iar defrișarea la ras s-a făcut conform reglementărilor în vigoare.

„Porțiunea repsectivă a fost prinsă în amenajamentul public ca o tăiere rasă, mai corect spus substituire. Partida este legal constituită, autorizată la exploatare, iar în baza unui contract a fost vândută la un agent economic, SC Iza Pop SRL, iar agentul respectiv vinde inclusiv la populație. Este o pădure îmbătrânită, cu foarte mult carpen în ea, iar în primăvară se vor face plantări pentru împădurirea zonei defrișate” – a declarat pentru stiridebistrita.ro, Aurel Codrea.

Planul de amenajament, respectiv de defrișare la ras, este întocmit pentru o suprafață de 5,95 hectare, din care s-au defrișat până acum doar 3 hectare, urmând ca diferența să fie exploatată în perioada următoare.

Cu alte cuvinte, o altă parcelă de aproximativ aceleași dimensiuni va fi rasă de pe același deal. Localnicii susțin faptul că lemnul rezultat în urma tăierilor este sustras din zonă de diferite mașini, considerând suspect modul în care lemnul dispare din zonă.

„Mai multe mașini vin seara, sau pe înserat, și se încarcă cu bușteni, apoi dispar. Nu știm și nu ne spune nimeni ce se întâmplă, noi vedem doar că a dispărut o pădure și că lemnele dispar și ele. Noaptea ca hoții!” – ne-a declarat Victor M., unul dintre semnatarii acestei situații.

Primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan, spune că pădurea, deși aparține orașului, este în „curtea” ocolului silvic și că ei știu mai bine ce se întâmplă:

„Am fost întrebat și eu de situație. Am înțeles că e vorba de o pădure bătrână și că s-au făcut demersuri legale pentru tăiere. Restul e de competența Ocolului Silvic” – ne-a comunicat Nicolae Moldovan.

Cei care și-au adjudecat licitația, SC Iza Pop SRL din Runcu Salvei, sunt o firmă specializată în silvicultură și alte activități forestiere. Conform listafirme.ro, Clement Pop, patronul firmei, a înregistrat în anul 2018 o cifră de afaceri de aproape 1,5 milioane de lei, profitul net fiind de peste 135 mii lei, în scădere față de anul precedent.

Iza Pop SRL a mai „reușit” și alte contracte în județ, mai exact la Dumitra, acolo unde a pus mâna pe un contract de 93.544 lei în aprilie 2019, bani primiți de la comună pentru exploatarea a 1.068 metri cubi de masă lemnoasă.

Dacă masa lemnoasă contractată de Iza Pop SRL va ajunge și în casele Beclenarilor este deja o problemă pur comercială, una privată. În schimb este interesant de văzut cum va rezolva Primăria Beclean problema lemnului de foc pentru populația orașului, în special pentru cei aflați în situații deosebite, în timp ce pădurile orașului sunt vândute, legal, prin intermediul Ocolului Silvic, privaților.

Conform declarațiilor înalților oficiali, pădurile din România nu sunt exploatate la nivelul reglementărilor în vigoare, cu alte cuvinte încă nu s-a tăiat cât ar prevede legea. Ministrul beclenar al Pădurilor, Ioan Deneș, declara în luna februarie, la Bistrița, că pădurile din România, ca suprafață și ca volum, sunt mai mari în ciclul II decât în ciclul I, comparația fiind făcută la nivelul anilor 2018 (cilcul II) și 2008 (ciclul I).

Citește și… Declarație șoc a ministrului Ioan Deneș la Bistrița: „Pădurile din România sunt mai mari acum ca suprafață și ca volum decât erau în urmă cu cinci ani!”

Adauga comentariu