Cum se reinventează păstrăvul la Romuli? Nina Rus pregătește multe surprize în „Festivalul păstrăvului RIN”, iar una dintre acestea o dezvăluim în EXCLUSIVITATE

Ce este păstrăvul? Un pește de viță nobilă ce-și are regatul în apele de munte. Bistrița-Năsăud este din acest punct de vedere blagoslovit, căci apele noastre aur poartă în ele...

Din multitudinea de păstrăvării din zona penei de păun, cel puțin una și-a scos capul mai dihai în lume, fapt datorat prezenței patroanei într-un show culinar televizat. Nina Rus și-a câștigat respectul și mai ales locul în lumea chef-ilor după prestația din „Chefi la cuțite”, acolo unde a reușit să scoată în evidență cel puțin două elemente: păstrăvul și Romuli!

Cum era și firesc, mai ales după o perioadă destul de aglomerată pentru Nina, în care prezența ei a fost solicitată în mai multe locuri, în show-uri culinare naționale și internaționale, romuleanca face ceea ce era de așteptat: aduce păstrăvul acasă, la Romuli, într-un mic spectacol culinar denumit „Festivalul păstrăvului RIN”.

Un festival ce se va întinde pe durata a două zile de vară, în 25 și 26 august, acasă la Romuli, în incinta păstrăvăriei a cărei denumire provine de la numele patronilor, Rus Ioan și Nina, RIN fiind interpretarea păstrăvului din bazinele proprii inundate de Sălăuța.

Pătrsăvul poate fi gătit în foarte multe feluri, depinde doar de imaginația și iscusința celui care se joacă efectiv cu acest pește, unul dintre cele mai apreciate specii. Reintepretarea înseamnă aducerea ingredientului principal, în cazul nostru – păstrăvul, într-o farfurie deosebită dar echilibrată ca gust sau combinații de gusturi, ceea ce noi, eu și invitații mei, vom face la Romuli, rezultatele finale fiind surpize” – ne-a declarat Nina Rus.

La Romuli, acest gen de show-uri culinare încep să prindă chiar foarte bine. În urmă nu cu mult timp, Nina și-a dat „greața” în acest sens, orgnizând un astfel de spectacol pentru prima dată acasă, în fața romulanilor ei, fiind o reușită din toate punctele de vedere.

Festivalul păstrăvului RIN, ce se va vrea un festival de tradiție, va cuprinde mai mulți chefi și mai multe tipuri de preparate. De exemplu, Vasile Hotca, și el fost concurent Chef la Cuțite, va pregăti berbecuț la proțap. Chef Liviu Balint, care va fi prezent pentru a doua oară la Romuli, va continua seria scoicilor începută aici și care a avut un foarte mare succes.

Răzvan Constantin și Ionuț Mangu vor reveni și ei la Romuli unde vor găti publicului diferite rețete tradiționale, iar maestra cofetară Mihaela Tatiana Ulman va veni să delecteze cu deserturile ei unice, în care folosește busuioc, pătrunjel, mentă sau zmeură. Una dintre surprizele Ninei de la această ediție se numește Florin Vechiu din Iași, un expert în afumături.

Păstrăvul se poate reinventa la nesfârșit. În acest weekend, la Festivalul păstrăvului RIN, o să-i pun pe invitații mei la treabă în acest sens, iar aceasta este marea surpiză pe care le-o pregătesc tuturor celor care vor veni la Romuli: fiecare chef va pregăti un anumit fel de mâncare din păstrăv, o reinterpretare din punctul de vedere al fiecăruia dintre ei! Asta e marea supriză inclusiv pentru mine, căci sunt curioasă ce va ieși! – ne-a dezvăluit Nina Rus principala surpriză a Festivalului.

Spectacolul va începe sâmbătă, 25 august, ora 12:00 și se va terminat duminică, 26 august, după lăsarea serii. Locația este cea clasică deja, în centrul localității Romuli, vis-a-vis de biserică, la Păstrăvăria RIN.

 

Adauga comentariu