Cum se regăsesc spitalele din NĂSĂUD și BECLEAN în plină criză Covid-19. Unul este declarat spital-suport, celălalt are o secție specială și foarte fragilă (FOTO-VIDEO)

Trecute prin emoțiile unor socoteli făcute la botul calului de un ministru fugar, spitalele orășenești din Năsăud și Beclean nu au răsuflat ușurate și s-au pregătit pentru orice scenariu. Prevenția și protecția sunt principalele griji ale celor doi tineri manageri, însă neliniștea insuflată de foarte mulți factori externi se simte în privirile acestora.

Pe vremea când fostul ministru al sănătății, fugarul Costache, socotea pe genunchi care dintre spitalele din țară ar putea deveni instituții suport în prima linie în lupta împotriva răspândirii noului coronavirus, Năsăudul și Becleanul au intrat în niște trepidații sociale cauzate de eventuala numire a acestora în situația de mai sus.

Astfel, spitalul din Năsăud era propus ca spital-suport linia întâi, pe considerentul păstrării spitalului județean ca unitate „curată”, unde să se trateze cazuri non-covid. Becleanul ar fi fost propus pentru linia a doua, însă odată cu abdicarea lui Costache s-a renunțat la ideea năstrușnică de a declara spitale-suport unități medicale de rang 4, adică spitale care NU au fost gândite și folosite în acest sens.

Spitalul orășenesc „Dr. George Trifon” Năsăud – suport al suportului

Ministerul Sănătății a publicat noua listă a unităților sanitare intrate în lupta împotriva răspândirii noului coronavirus, decizia fiind publicată în cursul serii de ieri (7 apilie 2020) în Monitorul Oficial. Astfel, în spitalul orășenesc din Năsăud se vor interna cazurile asimptomatice sau ușoare de Covid-19, asta numai după ce capacitatea spitalului-suport principal din județ va atinge pragul maxim, aici fiind vorba de Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Bistrița.

În acest sens, managerul Spitalului orășenesc „Dr. George Trifon” din Năsăud, Daniel Marcu, prevăztor, a organizat deja traseele spitalicești, izolând etajul întâi dintr-o aripă a instituției. Astfel, 14 saloane a câte două paturi au fost deja pregătite. Personalul medical care va deservi această aripă „suport” a spitalului va avea acces separat și unic, urmând un traseu bine calculat în vederea intrării în secție în condiții de securitate și igienă maxime.

Mai multe despre spitalul din Năsăud puteți afla chiar de la Daniel Marcu în interviul de mai jos:

Spitalul orășenesc Beclean – locul unde o „scânteie” poate produce o tragedie

Celălalat spital orășenesc din județ se află într-o situație specială, acesta având o secție specială. Spitalul orășenesc Beclean este oarecum „profilat” într-o anumită direcție prin prisma secției de psihiatrie de aici. Pe lângă corpul dedicat acestei secții, tot în curtea acestui spital există și clădirea unde se află internați bolnavi cu afecțiuni neuro-psihiatrice, un loc în care ai impresia că Dumnezeu a uitat de oameni.

Având în vedere aceste două secții importante aflate în interiorul spitalului, această unitate NU poate fi folosită ca spital suport, indiferent de situația sau gradul de umplere a celorlalte unități-suport din județ. Cu toate acestea, Bogdan Tușa, managerul instituției, a găsit o variantă pe care să o poată folosi în caz de extremă-urgență. Este vorba de un corp de clădire izolat, dar aflat în imediata apropiere a corpului unde funcționează secția psihiatrie. Locația este pregătită și poate dispune, la nevoie, de 8 sau 16 paturi în care să fie internați cazuri asimptomatice sau ușoare de Covid-19.

Mai multe despre Spitalul orășenesc Beclean, în inerviul cu managerul acestuia, Bogdan Tușa:

Ambele unități spitalicești și-au asigurat stocurile de materiale de protecție, mănuși, măști, ochelari, combinezoane, viziere etc, precum și cele de dezinfectanți. Pretrierea se face fără excepție, la intrarea în ambele unități existând corturi în care persoanlul medical triază pacienții și urmează protocoalele stabilite de Ministerul Sănătății.

De asemenea, în ambele cazuri, principalul furnizor de materiale de protecție este firma Intex Năsăud, „proaspăt” acreditată pentru a produce astfel de echipamente, o parte din acestea fiind donate de companie, altele fiind achiziționate de către spitale.

Deocamdată e liniște, atât la Năsăud, cât și la Beclean, însă ambele locații se află în zone deloc „prietenoase” din punct de vedere epidemiologic

Năsăudul a trecut cu bine de episodul „doamnei din Salva”, singura „victimă” fiind un medic care, la acest moment, se află internat la „infecțioase” la Bistrița, fiind asimptomatic, iar ultimul test efectuat a fost negativ.

Prin spitalul Beclean au trecut persoane infectate din „grupul” de la Reteag, însă personalul care a fost de gardă în acele momente s-a „păzit”, așa cum se spune prin zonă, toți aceștia fiind testați, iar rezultatele au fost negative.

În cazul spitalului din Năsăud, declarat spital-suport, situația este clară: 14 saloane sunt pregătite pentru a primi cazuri asimptomatice sau ușoare. Însă la Beclean există un fir subțire care depinde numai și numai de atenția milimetrică pe care personalul și-o acordă, căci o fracțiune de secundă de neatenție poate duce la o tragedie, iar aici vorbim de sectorul unde se află internați bolnavii cu afecțiuni neuro-psihiatrice.

 

 

Comentarii

Vizitator

09.04.2020 15:02

Se insistă prosteste cu introducerea Spitalului Orăsănesc din Năsăud intre spitalele de suport pentru pacienții Covid-19 pozitiv, desi recent mai mulți medici din Bistrița-Năsăud au semnat o petiție on-line prin care cer să fie tratate la domiciliu sau în izolare cazurile asimptomatice sau ușoare de COVID-19.Petiția a fost ințiată de Dr. Anca Moldovan, motivând că decizia de a interna pacienții asiptomatici ar putea avea efecte dramatice, dând exemple de alte țări care au făcut deja această greșeală: „Dragi colegi, suntem toți victime potențiale, la fel ca si pacienții noștri, în fața acestui virus pentru care nu avem un tratament real, despre care nu știm mare lucru în materie de combatere, de imunitate reziduală și mai ales de urmări la distanță. Avem multi colegi de peste tot care sunt contaminati si care nu se știe cum vor încheia acest meci. Din punct de vedere medical consider că spitalizarea pacienților suspecți sau pozitivi asimptomatici sau cu simptomatologie frustă este o greșeală gravă și pe care alte țări mai evoluate dpdv medical decât noi au regretat-o și încă o plătesc!”De aceea, având in vedere că sectia de boli infectioase de pe str. Alba Iulia are o capacitate redusă de internare a cazurilor cu simptome de Covid-19, cea mai bună solutie ar fi redeschiderea spitalului de pe Bulevardul Independentei din Bistrita unde să fie internate cazurile cu afectiuni usoare si medii. De asemenea tot aici ar putea fi amenajate cateva saloane de terapie intensivă dotate suplimentar cu echipamente si aparatură adecvată de ventilatie artificiala pentru tratarea afectiunilor grave de Covid-19. In felul acesta s-ar evita introducerea cazurilor grave de Covid-19 in spitalele orăsănesti din Năsăud si Beclean si chiar in sectia ATI de la Spitalul Judetean de Urgentă.

Adauga comentariu