Cum se face opoziție în Consiliul Județean Bistrița-Năsăud? Cum vrea și dacă vrea Radu Moldovan!

În aceste momente, când lupta internă din PSD a ajuns la capitolul doi din actul de guvernare „caut premier, ofer recompensă”, ne uităm cu coada ochiului la opoziție. În Bistrița-Năsăud există doar lamentări și o mare Vale a Plângerii, localizată în dreptul liberalilor.

Partidul Național Liberal, varianta locală, face o opoziție „spectaculoasă” în conferințele de presă. Acolo se ia poziție față de anumite evenimete, la nivel declarativ. Deunăzi, subiectele unei astfel de conferințe au fost legate în mare parte de declarațiile făcute de președintele CJ, Radu Moldovan, referitoare la cele 5.000 de mandate de interceptare a locuitorilor din județ.

Ioan Turc, președintele liberalilor, se miră și se întreabă de unde are Moldovan aceste informații, neștiind, probabil, că anumiți demnitari (printre care președintele de Consiliu Județean și prefectul județului) au acces la anumite informații venite chiar de la servicii, o dovadă în plus că opoziția ciugulește firmiturile aruncate de mahărul județului, mai mult decât atât, acuză personajul respectiv de apartenență la unul din aceste servicii. Despre Ioan Turc și liberalismul „de stat” vom vorbi într-un material viitor.

Acum ne oprim la un alt liberal, consilierul județean Ovidiu Florean, fost director al Direcției Județene de Pază Bistrița-Năsăud. Acesta a prins un scaun călduț în Consiliul Județean în urma eliberării unui loc, lăsat liber de plecarea lui Robert Sighiartău în Parlament, ca deputat.

Ovidiu Florean s-a plâns că ședințele de CJ durează foarte puțin, unele chiar 15 minute, cu foarte multe puncte pe ordinea de zi, fără ca membrii coaliției PSD-ALDE să intervină, să ia cuvântul:

Ați văzut cât durează o ședință de CJ: 15 minute! (...) Trei ședințe dintr-o lună, una ordinară, una extraordinară și una de îndată au durat 43 de minute, le-am cronometrat! Cei 22 de consilieri PSD și ALDE votează fără să ia cuvântul niciodată, nici măcar o intervenție n-au avut într-un an jumate de când a început actualul mandat”.

În schimb, Florean se declară mulțumit, în proporție de 80%, de activitatea colegilor liberali din CJ! O activitate care seamănă izbitor cu cea a consilierilor PSD-ALDE: se vine la ședință, se ridică mâna (pro sau contra), se pleacă, se încasează indemnizația (950 lei pe lună, pentru una sau două ședințe, ce însumează 43 de minute)! Alte activități, cum ar fi cele de intervenție în cadrul unei ședințe, cu argumente și luări de poziție pertinente pe marginea subiectelor și hotărârilor supuse votului, nu prea există. Iată motivarea consilierului liberal:

Consiliul Județean trebuie convocat cu cinci zile înainte, cu trei zile înainte, și se prezumă că la momentul convocării apar pe site-ul CJ materialele de ședință și proiectele hotărârilor. Domnia sa (Radu Moldovan – n.r.) le pune cu o juma de oră înaintea ședințelor, nu ai timp să le citești titlul”.

Consilierul Ovidiu Florean uită faptul că și alți oameni au acces la site-ul CJ, jurnaliștii fiind unii dintre aceia. Și noi vedem materialele de lucru, ca dovadă sunt articolele premergătoare apărute în presă pe marginea subiectelor respective. Faptul că există ședinte extraordinare sau de îndată, cu alte termene și prevederi legale, tot de comunicarea dintre consilieri și cel care le convocă depinde. Florean consideră faptul că publicarea târzie a unor materiale de ședință este o piedică voită în studiul acestora, ducând la imposibilitatea intervențiilor în ședințe.

Chiar dacă apucă să se înscrie la cuvânt, consilierii liberali sunt „puși cu botul pe labe” rapid, Radu Moldovan fiind ferm chiar într-o discuție cu Ovidiu Florean, pe marginea unei intervenții făcute de acesta în ședința extraordinară din 11 decembrie 2017: „Dumneavoastră vă rog să nu vociferați și să vă comportați civilizat la ședința de consiliu!”, moment în care liberalul a fost „mucles”.

Dacă președintele de CJ reușește să închidă gura opoziției, considerând o luare de cuvânt drept „vociferare”, iar aceasta își lasă călcată demnitatea în picioare, atunci își merită soarta. Dacă Radu Moldovan conduce dictatorial CJ-ul este și vina opoziției formată din mielușei fricoși și fără de răspuns în fața acțiunilor și replicilor lui Moldovan. Opoziția în CJ există doar scriptic și mai ales la semnarea statului de plată. În rest, lamentări și plângeri. Aceași opoziție care acum urlă înfundat către partidul aflat la putere, cerând alegeri anticipate.

Adauga comentariu