Cum să scoți tinerii din zona de leneveală – idee care a stat la baza unui proiect derulat de un ONG bistrițean prin Erasmus Plus (FOTO-VIDEO)

Programul NEET to Work are loc în perioada 1-11 octombrie 2019, la Bistrița, și reunește tineri din țări care au atât un procent ridicat, cât și un nivel scăzut de NEETs (tineri care nu sunt incluşi în educație sau în formare), pentru a înțelege măsurile, politicile și instrumentele de dezvoltare personală disponibile pentru ei.

Schimbul de tineret „Neet to Work” este organizat de Asociația Bistrita Business Academy, iar partenerii proiectului sunt Italia, Lituania, Slovenia, Grecia și Suedia. Participanții sunt tineri cu vârste cuprinse între 18-30 de ani, unii dintre ei provenind din medii cu oportunități reduse.

Prima activitate a proiectului a fost o vizită de planificare (APV), care a avut loc în perioada 14-15 septembrie 2019, la Bistrița. În timpul APV, participanții și liderii de grup ai țărilor partenere s-au întâlnit la Bistrița pentru a se familiariza cu locul, pentru a discuta despre activitățile zilnice și pentru a planifica vizitele de studiu care vor fi făcute în timpul schimbului de tineri. S-a pus accentul pe dezvoltarea experienței de învățare a participanților, în funcție de nevoile și așteptările participanților. Vizita a pus un accent deosebit pe diseminarea proiectului și în timpul sesiunilor a fost finalizat un plan de diseminare, în cooperare cu participanții și liderii de echipă.

„Asociația noastră e înființată din anul 2018 și are ca scop principal implicarea tinerilor în activitățile comunității. Prin acțiunile noastre, ne dorim să dezvoltăm spiritul antreprenorial al generației tinere. Anul trecut, am organizat Cupa Liceelor la Bistrița și, în scurta perioadă de la înființare, prin parteneriate cu alte organizații internaționale, peste 50 de tineri din Bistrița și din România au participat, în diferite țări din Europa, la programe Erasmus Plus. NEET to Work este primul nostru proiect Erasmus Plus aprobat și ne bucurăm că am reușit să aducem tineri din Italia, Suedia, Grecia, Lituania, Slovenia aici, la Bistrița, unde au putut descoperi aspectele economice, administrative, dar și o parte din locurile frumoase ale județului. Pe termen lung, ne dorim să continuăm astfel de proiecte, să ne mărim numărul de voluntari din Bistrița și să abordăm și alte zone de acțiune pe zona de tineret", a declarat Florin Mărginean, președintele Bistrița Business Academy.

În timpul proiectului, participanții au ocazia să învețe printr-o abordare nonformală cum să deprindă noi abilități care sunt importante pentru viitoarele lor cariere. Activitățile se concentrează prin rezolvarea sarcinilor în echipe multiculturale, dar și la nivel individual, oferind un amestec valoros de experiențe care vor fi un pas în cariera viitoare a participanților.

În timpul schimbului de tineri, participanții au avut vizite de studiu, la cel mai mare angajator din regiune, compania multinațională LEONI, la instituții publice precum Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Primăria Bistriţa, dar și la o afacere de succes, una dintre cele mai apreciate podgorii din regiune, în Lechinţa.

„În perioada de peste 10 ani de când activez în presă, am realizat că tinerii din Bistrița au puține șanse de dezvoltare personală prin educație non-formală în Bistrița și că majoritatea ONG-urilor locale se bazează doar pe acțiuni sociale, pentru oamenii nevoiași, acest segment de tineret fiind neglijat. Ideea e să-i scoatem pe tineri din zona de leneveală, să-i punem în contact cu tineri care pot fi un exemplu pentru ei, să le oferim șansa să călătorească și să învețe, să-i învățăm să nu-și piardă niciodată ambiția", ne-a declarat Augustin Danci, cofondator Bistrița Business Academy, jurnalist.

Proiectul „Neet to Work” este derulat de Asociaţia Bistriţa Business Academy, finanţat prin programul Erasmus Plus, prin Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP).

 

 

Adauga comentariu