Cum să cheltuiești bani europeni de pomană, varianta Primăriei Bistrița: amenajezi un parc pe malul râului, într-o zonă unde inclusiv Poliției Locale i s-a acrit să mai meargă

Oameni buni, e vremea să terminăm cu plânsul și văitatul, că Primăria nu face nimic, că nu are proiecte pentru oameni, că nu se atrag fonduri europene, sau alte bla-bla-uri de acest gen! Primăria Bistrița atrage foduri europene și implementează proiecte! Și ce dacă nu au nici cea mai mică utilitate publică, la fel ca anumite stadioane făcute în pantă? A fost o oportunitate și nu s-a ratat!

Este vorba de proiectul „Amenajarea unui parc pe malurile râului Bistrița în localitatea componentă Viișoara”, proiect cu o valoare totală de 3.577.801,50 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR de 2.669.576,81 lei, valoare eligibilă nerambursabilă din bugetul național de 408.288,23 lei și contribuție proprie a Primăriei Bistrița de 499.936,46 lei. Este vorba de o supafață de aproape 20 de mii de metri pătrați.

Conform reprezentanților municipalității, singura variantă de teren care întrunea condițiile de finanțare a fost identificată de edili la Viișoara, în spatele blocurilor sociale, lângă râul Bistrița.

Alte zone de pe parcursul râului, de-a lungul municipiului, nu au fost identificate, așa că, decât să se piardă o astfel de oportunitate de a atrage fonduri europene, s-a ales o zonă în care funcționalitatea acelui parc nu va avea niciodată vreun aspect practic. Investiția de la Bistrița va avea aceeași întrebuințare precum celebrele stadioane în pantă.

Zona blocurilor sociale din Viișoara este recunoscută ca o zonă rău famată, plină de scandaluri. Problematica zonei blocurilor sociale a fost ridicată, deci recunoscută ca atare, de toți factorii de decizie din muncipiul Bistrița. Inclusiv reprezentanți ai poliției locale au declarat „off the record” că „s-au scârbit să mai meargă acolo”. Aceleași forțe edilice au luat în calcul inființarea unei secții de poliție în zonă, cartierul cu pricina fiind declarat, tot neoficial, ca ghetou.

Cu toate acestea, Primăria investește bani europeni pentru un parc public în care nimeni nu va intra în el, cu excepția locatarilor din zonă, cei care vor aprecia la maxim efortul municipalității. Dar se bifează la capitolul atragerea de fonduri europene și probabil electoral, că deh, viitorii beneficiari au și ei drept de vot. Păi ce, ei nu sunt tot oameni, ei nu au dreptul la un parc?! Iar dacă veni vorba, oare când au fost reprezentanții municipalității ultima dată într-un control la blocurile respective, care sunt proprietatea Primăriei? Poate vor merge când vor tăia panglica parcului...

Cu alte cuvinte, acest parc nu este al nostru, ci al urmașilor urmașilor noștri, sau ce-a mai rămâne din el!

Adauga comentariu