Cum s-a strâns laolaltă o comunitate din Năsăud pentru a-l face pe un băiețel să zâmbească în continuare. Povestea lui Robert Gira, băiatul cu cel mai sincer zâmbet (FOTO-VIDEO)

Dragostea de viață se poate citi pe zâmbetul lui Robert, un copil care nu vrea altceva decât o normalitate: să se poată juca alături de alți copii de vârsta lui, să râdă cu gura până la urechi în timp ce aleargă, sau să mergă prin parc în pasul ștrengarului.

Robert Sorin Gira are 13 ani și locuiește în Năsăud. Suferă de o boală cumplită, chiar dacă pe zâmbetul său nu se citește chin: tetrapareză spastică. Mai are cinci frați, iar unul dintre aceștia a trecut și el prin aceleași chinuri. Acum e operat și evoluează spre bine, ceea ce își dorește și pentru fratele său. Tatăl copiilor muncește în Germania, iar mama este acasă și se ocupă de familie.

„L-am născut prematur, la 27 de săptămâni, a rămas fără oxigen și de acolo a pornit tot”, povestește Cristina Gira, mama lui Robert. Tot de atunci, de la naștere, au început problemele și după cum am mai spus, familia Gira avea deja o astfel de experiență. Au urmat vizite la doctori, cabinete medicale, spitale. Au început tratamente, intervenții mai mult sau mai puțin invazive, operații, majoritatea fiind contracost.

Familia Gira nu a apelat niciodată la ajutorul public, s-a descurcat cum a putut. Nici acum nu au căutat rezolvarea financiară a celei mai costisitoare probleme în afara apartamentului din Năsăud, însă alții au insistat ca această familie frumoasă să fie ajutată.

„La Fapte Bune pe Valea Someșului și a Sălăuței” este un grup de facebook de care noi am mai scris. Este gestionat de „badea” Dumitru Născuțiu, un om pornit pe fapte bune. El este cel care, împreună cu un alt personaj al Năsăudului, viceprimarul Dorin Vlașin, s-au „autoinvitat” în casa familiei Gira pentru a se pune la dispoziția acestora.

„Robert este micul năsăudean cu suflet mare! O lecție de viață, plină de optimism, curaj și speranță. Un băiețel aparte, care are toată viața înainte și merită din plin o șansă pentru o viață normală! Spre deosebire de "marile" probleme de care ne lovim zilnic, ne plângem și care avem impresia că nu mai au rezolvare, acest băiețel și-a păstrat dorințele inocente de copil intr-o mare tăcere! Acum, că am aflat, e de datoria noastră, a tuturor celor care ne bucurăm în fiecare zi de sănătate, să susținem această cauză! Să punem mână de la mână și să "alimentăm" această speranță... de a avea o viață normală! Deși l-am cunoscut, nu aș putea transmite ce simte Robert realmente! Cel mai bine ar fi să încercați să citiți în privirea lui caldă și cu siguranță veți înțelege!”, a declarat Dorin Vlașin pentru stiridebistrita.ro.

Totul a pornit, de fapt, de la învățătoarea lui Robert, cea care, știind de grupul lui Născuțiu, i-a prezentat acestuia cazul băiatului. Astfel, Născuțiu a pornit o campanie de strângere de fonduri necesare pentru efectuarea unei operații deloc ieftine în Statele Unite, acolo de unde Robert a primit acceptul unui doctor specializat în astfel de intervenții.

Costurile totale ale intervenției, în care se includ și trasportul și cazarea pe perioada intervenției chirurgicale și apoi pentru perioada de refacere, bineînțeles și costul efectiv al intervențiilor, căci e vorba de două operații, se ridică la aproximativ 60.000 de dolari, bani pe care familia nu i-ar strânge în timp util.

După ce Dumitru Născuțiu a început campania pentru strângerea de fonduri, campanie pornită și cu ajutorul lui Dorin Vlașin, și alte persoane s-au alăturat acestui demers. De fapt, întreaga comunitate năsăudeană este alături de Robert în aceste momente.

Anamaria Bodea, artist plastic de pe aceleași plaiuri, a intrat în această horă a umanității și a pus la dispoziția administratorului grupului de facebook un tablou pentru a-l licita, iar banii obținuți să meargă către Robert. Așa a și fost, iar suma de 500 de euro a fost donată de artistă, după licitație.

Impresionat de cazul lui Robert, un alt personaj care umblă pe coclaurile năsăudene, etnologul Iosif Ciunterei, s-a alăturat campaniei pornite de Născuțiu, acesta realizând un mic interviu cu zâmbărețul Robert și mama acestuia.

Mai mult, Iosif Ciunterei, alături de o altă echipă faină de tineri, și ei destul de prezenți în rândurile noastre, POV21, au pus la cale organizarea unui spectacol caritabil: „Laolaltă pentru Robert”.

„Dacă ne-am strânge unul câte unul am reuși, oare, să dăm șah-mat unei boli nemiloase?
👉Un copil de 12 ani are nevoie de ajutorul tău pentru o șansă la viață!
#Robert ar putea fi un copil oarecare doar că viața a hotărât altceva pentru el. De când se știe luptă cu stoicism împotriva unei boli care nu dă drept de apel, nu te anunță, nu te lasă să decizi, și anume tetrapareza spastică. Pe tabla de joc dintre el și acest inamic nemilos, a făcut deja două mutări dar fără sorți de izbândă. După două operații fără succes la Târgul Mureș, este nevoit să schimbe tabla de joc.

Acum singura lui șansă se află în Statele Unite, unde mama sa a aplicat cu succes pentru 2 operații SDR la doctorul Park, iar șansele de vindecare sunt de 90%. Din păcate suportul părinților și al celor 5 frați nu mai este de ajuns pentru a strânge cei 50 de mii de euro necesari pentru tratament”, a precizat etnologul bistrițean.

Spectacolul caritabil va avea loc în data de 8 martie, începând cu ora 17:00, în Casa de Cultură „Liviu Rebreanu” din Năsăud.

 

Cu o donație cât de mică, putem fi alături de acest mic războinic când îi va da șah-mat bolii. Doar împreună îi vom putea da lui Robert o nouă șansă la viață!
 

Pentru donații:

Prin campania pornită pe Facebook în grupul „La Fapte Bune pe Valea Someșului și a Sălăuței”
Prin campania #Facebook AICI: https://www.facebook.com/donate/458705881499407/2550205021903570/
Cont LEI: RO37RZBR 0000 0600 0513 8205
Cont USD: RO37RZBR 0000 0600 2148 6911
Cont EURO: RO37RZBR 0000 0600 1976 8605
COD SWIFT: RZBRROBU (Raiffeisen Bank)
Titular cont: Gira Cristina Carmen (mama lui Robert)

 

Adauga comentariu