Cum a reușit un deputat „no name” să scuture liniștea PSD la Bistrița. Portret-interviu cu Ionuț Simionca, sula din coastele lui Radu Moldovan

Un bistrițean care a intrat în rândul deputaților fără să aibă un nume politic, ajutat ce-i drept de ruleta redistribuirilor, a reușit să scuture liniștea locală a celui mai mare partid, înghețându-i zâmbetul inclusiv lui Radu Moldovan, cel care încă este baron de Bistrița-Năsăud.

Este vorba de Ionuț Simionca, inginer zootehnist, un tânăr de 35 de ani care a intrat în politică pe repede-nainte după 12 ani de succes în Statele Unite al Americii. Chiar dacă poartă în piept insigna Partidului Mișcarea Populară (PMP), Simionca a reușit să-și facă numele cunoscut doar prin prisma rezultatelor proprii.

Ionuț Simionca și-a făcut primii pași politici în urmă cu aproape patru ani. Nu are nici măcar un schelet prin dulapuri, și-a finanțat singur campania electorală, mizează pe onestitate și muncește mult. Noi l-am găsit într-o frumoasă zi de sâmbătă la biroul său de lângă Primăria Bistrița, birou de unde s-au născut două legi ce poartă semnătura deputatului bistrițean.

Prima este deja celebra „Lege Colectiv”, o lege mică, dar singura apărută după un eveniment ce a trântit efectiv un guvern de pământ. Legea Colectiv se referă la obligativitatea agenților economici care desfășoară activități cu publicul de a afișa la intrarea în clădire, acolo unde este cazul, o inscripție de avertizare legată de lipsa autorizațiilor de securitate la incendii.

A doua lege construită de deputatul Ionuț Simionca este „Legea Viișoara”, o lege prin care autoritățile române se obligă să amplaseze bariere sau instalații de semnalizare la toate trecerile la nivel cu calea ferată de pe drumurile europene și naționale care prezintă risc ridicat de producere a unor accidente rutiere. Ambele legi sunt în vigoare și au produs deja efecte.

Un alt proiect legislativ propus de Ionuț Simionca și care acum se află în plină dezbatere la Camera Deputaților, trecut de Senat, este cel legat de Autostrada Nordului – singurul proiect serios în materie de drumuri care leagă Bistrița de alte zone ale țării și implicit ale Europei.

Imaginea de politician muncitor, modest și onest, deja atipic pentru clasa politică actuală, s-a concretizat și într-un sondaj de opinie realizat de CURS la comanda PMP, în care Ionuț Simionca are scoruri de-a dreptul șocante, devansându-i într-un joc imaginar pe Ovidiu Crețu, Ioan Turc și chiar Radu Moldovan, ceea ce, indiferent de exactitatea sondajului, pune pe jar situația politică la nivel local.

Deși Ionuț Simionca susține faptul că e încă prea devereme să se gândească la o candidatură în cursa pentru Primăria Bistrița, sondajul fiind doar o radiografie a popularității parlamentarilor PMP în localitățile și județele de origine, asta nu-l împiedică să vorbească punctual despre câteva aspecte legate de municipiul Bistrița.

Reporter: Complexul Wonderland a fost proiectul cu care Ovidiu Crețu a câștigat alegerile încă de la primul său mandat. În monetul de față există un aerodrom privat și o pârtie de schi folosită câteva zile pe an. Ce ați face dumneavoastră cu acest complex?

Ionuț Simionca: În primul rând eu cred că noi toți, bistrițenii, iubim acest oraș, aici am copilărit, aici am fost la școală, cu bune, cu rele, îl iubim! În ceea ce privește Wonderlandul, eu cred că 7 milioane de euro în pârtia de schi a fost o investiție inutilă. La noi sezonul schiabil durează câteva zile, iar să investești din împrumut această sumă, la care se mai adaugă întreținerea lunar multe mii de euro, este extraordinar de mult pentru acest proiect. Acum, dacă tot avem această instalație de transport pe cablu, trebuie să găsim soluții alternative pentru a beneficia totuși de investiția făcută. Eu deja i-am propus primarului Crețu un roller-coaster alpin într-un parteneriat public privat. De ce public și privat? Deoarece oamenii de afaceri gândesc altfel. Apoi, se putea face un parc de distracții, de aventură, unul adevărat, căci ce avem noi acum acolo este doar o scuză pentru plata întreținerii și funcționării telescaunului, nu o punere în valoare. Wonderlandul este în acest moment o gaură neagră a bugetului local. Se pot face multe lucruri acolo, dar niciodată nu se vor recupera pierderile. A fost o cheltuială inutilă care ar trebui recuperată din banii celor care au hotărât să o facă!

R.: Pornind de la această premiză, considerați că este necesar un audit real și cu efecte imediate în cadrul Primăriei Bistrița?

I.S.: Nu doar eu! Cred că orice bistrițean ar vrea să știe cum s-au cheltuit banii lui, banii orașului, adică o verificare pe tot ceea ce s-a întâmplat din punct de vedere financiar și administrativ la nivel de municipalitate! Bineînțeles că un audit real ar arăta bistrițenilor cum s-au cheltuit banii din impozitele și taxele plătite de ei, dar și cât de deficitar. Este necesar un astfel de audit, iar eu cred că primarul Crețu ar trebui să facă acum, la sfârșit de mandat, o dare de seamă pe baza unui audit. Asta înseamnă o transparență totală, iar transparența dă o stare de liniște. Dacă există neregului, acestea trebuie sesizate, nu mai trăim în vremea comuniștilor în care unul scria în caiet, iar altul ștergea din caiet! Este o normalitate, aceste lucruri nici nu mai trebuie întrebate.

R.: Unul dintre cele mai apăsătoare subiecte la nivel social este legat de o eventuală plecare a Leoni de la Bistrița. Cum vedeți această situație?

I.S.: Bistrița are în momentul de față foarte multe companii mici, pe care atât guvernul cât și administrația locală nu le bagă în seamnă. Pentru mine aceste mici companii sunt foarte importante. Angajatorii care au 2, 3, 4 oameni angajați, aceștia sunt cei care de fapt susțin economia locală și națională. Bineînțeles și multinaționalele contează, la fel și companiile mari, contează. Dar în momentul în care se sprijină companiile mari, trebuie să se aplice același tipar, același mod de lucru și de a privi o situație și în cazul companiilor mici. Dacă guvernul vine cu un ajutor calculat în funcție de numărul de angajați pe care acea companie mare îl poate atrage, de ce nu este aplicat același șablon și în cazul companiilor mici, direct proporțional pe numărul de angajați! Încurajează-l și pe cel mai mic să crească. Când e vorba de angajatori, sunt mulți bistrițeni care au nevoie de oameni la muncă. Știu eu 3-4 firme care se plâng tot timpul de forță de muncă. Dacă noi am ști că o companie mare și-ar reloca producția, am încerca să aducem o altă mare companie, poate chiar pe aceeași nișă. Am încerca să atragem investitori în Parcul Industrial unde vedem că lumea nu se prea înghesuie. Parcă există așa, o barieră la intrarea în județ! În Cluj și în jurul Clujului se dezvoltă afaceri, la Sebeș la fel, iar în Bistrița nu vin. Și la Bistrița se poate, dar trebuie stat la masa tratativelor cu toți cei care doresc, și vă garantez că sunt mulți bistrițeni care vor, iar de aici se poate porni o lansare a unei economii locale. Se pot discuta anumite facilități, de exemplu o gratuitate pe termen lung în ceea ce privește chiria unui teren, condiționată de un număr de angajări, sau chiar de un anume nivel de salarizare. Apoi este problema infrastructurii care trebuie rezolvată, iar dacă Autostrada Nordului se va realiza, acesta intreconectată la o centură a municipiului va rezolva această problemă. Atenție, nu trebuie să inventăm noi roata, trebuie doar să mai tragem cu ochiul în locurile unde merge treaba...

R.: Ați spus că una dintre condițiile de bază în atragerea investitorilor ar fi infrastructura pusă la punct. Mai mult, orașul Bistrița este deja sufocat din punct de vedere al traficului rutier. Ce soluții s-ar găsi?

I.S.: În primul rând este vorba de centura Bistriței, o centură care nu s-a făcut nu din cauza a doi-trei oameni ce au fost supărați că le trece centura prin grădină, ci din cazua unei decizii politice! Centura Bistriței este o necesitate zero, iar aceasta trebuie făcută și gândită ca parte a Autostrăzii Nordului. Încă ceva! Centura orașului nu înseamnă un drum care să meargă pe o parte sau alta, înseamnă o bretea care să înconjoare orașul. Tot timpul înainte de campanii electorale vin politicienii și ne spun cum au identificat ei tot felul de variante. Păi, nu vă supărați, dar nu politicianul decide pe unde trece centura, ci specialiștii! Politicienii au vrut să ducă o variantă pe Sud, iar aceasta nu s-a construit! Mai bine de 100 de milioane de euro pierduți pentru că a fost o decizie politică! Pe mine personal nu mă interesează sau deranjează dacă centrura trece pe la Monari sau pe la Tărpiu! Pe mine mă interesează să se facă, interesul meu este cel legat de aerisirea traficului în municipiu, nu pe terenul cui trece și cum să creștem valoarea acelui teren! Vreau să-i văd pe acei „wannabe leaders” locali, care își dau cu părerea, că sunt ingineri constructori și au specializarea în drumuri, apoi mai povestim! O altă mare problemă a orașului sunt parcările, sau mai bine zis lipsa acestora. De 12 ani actuala administrație nu a reușit să rezolve acestă problemă, a parcărilor, fie ele sub sau supraterane, căci odată rezolvată această problemă se rezolvă și aglomerația din oraș. Tot la nivel de parcări, acestea se pot face la intrările în oraș. Una la Unirea, alta la intrarea dinspre Năsăud, una la Viișoara sau la Sigmir. Oamenii care vin în Bistrița cu mașina o pot parca în aceste locuri, iar administrația locală să le pună la dispoziție transport în comun gratuit. Este o practică foarte eficientă în toată Europa!

R.: Precupunem că toate aceste impedimente legate de infrastrctură s-ar rezolva. Apoi ne trezim cu un flux mare de turiști. Ce facem cu ei?

I.S.: Bistrița, din fericire, este un oraș valoros din punct de vedere turistic. Avem locuri care nu sunt puse în valoare. Vechile ziduri ale cetății, tot ce înconjoară atât vechea cetate, dar mai ales actualul oraș. Localitățile din imediata apropiere a Bistriței sun adevărate tezaure turistice, dacă vom reuși să le punem în valoare, iar acest lucru va deveni profitabil pentru rețeaua de cazare din oraș, pentru restaurante etc. Avem istorie nepovestită la Livezile, la Jelna-Cetate, mai avem două zone viticole în jurul Bistriței, la Dumitra și la Jelna, iar turismul viticol prinde foarte bine. Pe parte turistică, eu cred că împrejurimilie orașului trebuie integrate cu Bistrița. Un program pe turism trebuie făcut de așa natură încât cel care vine sau trece pe la noi să aibă ce vedea, unde mânca, unde dormi s.a.m.d.! Bistrița are premisele unui turism de calitate, de lux, care poate deveni profitabil, iar pentru asta trebuie să existe oameni și servicii profesioniste destinate acestei fante de dezvoltare.

R.: Municipalitatea are un serviciu de turism...

I.S.: Dacă există așa ceva înseamnă că ori este sub bugetat, ori sunt oameni incompetenți acolo!

R.: Dacă tot vorbim de servicii și personal din cadrul aparatului municipalității, credeți că Primaria area prea mulți sau prea puțini angajați? Primăria municipiului, ca angajator, se află pe al treilea loc în județ, după Leoni și Consiliul Județean.

I.S.: Birocrația și toate aceste aglomerări de personal dintr-o instituție blochează instituția respectivă, o face disfuncțională și neprietenoasă. Digitalizarea este un factor important în perioada în care trăim, iar o platformă bine pusă la punct ar ușura viața bistrițenilor, iar serviciile puse la dispoziția lor ar fi mult mai bune și mai eficiente. Nu știu fiecare om de acolo cu ce se ocupă, nu știu dacă unul e mai bun sau altul mai puțin bun. Cu siguranță sunt și oameni buni acolo, dar un aparat atât de mare este și costisitor, inoportun și nu este necesar. Eu am avut o firmă cu 150 de angajați, dar acolo am pus omul potrivit la locul potrivit, fiecare acolo unde știe ce are de făcut. Așa trebuie făcut și într-o instituție de stat. De multe ori este luat în calcul externalizarea unor servicii. Probabil că este mai oportun să externalizezi un serviciu care te costă, cu angajații tăi, cu toate costurile implicite, să zicem 100.000 de lei, iar exact aceeași treabă să o facă o firmă privată serioasă la 20.000 de lei. Orice ban se cheltuie în plus vine în detrimentul unor investiții sau acțiuni care pot aduce plus valoare. Banul public nu trebuie tratat ca propriul buzunar, ceea ce se întâmplă acum. În urmă cu câțiva ani s-a scos la iveală o cheltuială de 500.000 de lei pentru un hambar în Wonderland, lucrare inexistentă. Acum, recent, alți 250.000 de lei din pix pentru niște lucrări fictive la locurile de joacă pentru copii. Cât timp se cheltuie în această manieră și fără nici o responsabilitate, automat se vede că administrația e năpăsătoare în ceea ce privește prioritatea bistrițeanului și deficitară în același timp.

R.: Care este cea mai importantă, sau cea mai urgentă problemă a Bistriței?

I.S.: Pe primul loc în Bistrița la importanță este infrastructura, ceea ce include centură, drumuri (străzi), parcări! Acestea sunt niște probleme care ne afecteză pe toți, în fiecare zi. În acest moment eu sunt deputat al bistrițenilor, trimis în parlament să-i reprezint. Discuția legată de o candidatură este prematură. Eu mă lupt pentru județ și pentru oraș de pe această poziție!

 

Acest interviu, inclusiv varianta video, vor fi reluate de stiridebistrita.ro și NCN peste un an, atunci când posibilul candidat la Primăria Bistrița, Ionuț Simionca, va intra în luptă, dar și în momentul în care, dacă acesta va și câștiga fotoliul de primar, va depune jurământul.

 

P.S. Legat de numele deputatului Ionuț Simionca circulă mai multe zvonuri pe plan politic local. Confrom sondajelor reale, cele care nu au văzut și probabil nu vor vedea lumina publică, forțele de dreapta vor avea câștig de cauză în cazul prezentării la alegerile din 2020 cu un candidat unic pentru poziția de primar, mai ales că este vorba de un singur tur de scrutin. Ionuț Simionca pare să fie acel candidat unic, urmând ca viceprimarii să vină din partea PNL și USR-PLUS, iar administratorul public din partea formațiunii cu cel mai bun scor electoral.

 

Comentarii

Lavinia

14.04.2019 17:30

Cele spuse de dl Simionca Ionut sunt foarte adevarate si privite din perspectiva lui par lucruri realizabile, insă nu sub aceasta conducere, ci probabil atunci cand, vom pune la conducere oameni harnici si onesti ca dl deputat!Felicitari! 

Adauga comentariu