Cum păcălește Țărmure societatea culturală a Bistriței: una cere și alta decontează! Peste un miliard de lei vechi s-au dus către propria-i orchestră

Indiferent de unde vin finațările, momentele de glorie culturală deplină aparțin „ducelui” Gavril Țărmure, Sinagoga, administrată de o fundație oarecare, fiind centrul cultural bistrițean.

Așa cum aminteam într-un material anterior, Societatea de Concerte, o fundație oarecare, și-a făcut un obicei de a cere bani municipalității pentru anumite activități culturale, menite să afirme și să promoveze muzica cultă în rândul bistrițenilor.

Să vedem pentru ce a cerut Societatea de Concerte Bistrița suma de 200.000 de lei, sub titulatura „Stagiunea Muzicală Permanentă 2017”, dar mai ales ce a decontat din acest program cultural.

În cererea de finanțare adresată Consiliului Local Bistrița, Societatea de Concerte, reprezentată legal de Antigona Silvia Rogozea, dar condusă dintr-o umbră deloc obscură de Gavril Țărmure – managerul en-titre al Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud (CJC BN), s-au înșirat o serie de concerte și activități, punctuale și cu buget explicit.

Din cele 17 activități propuse, în decontul depus de Societatea de Concerte se regăsesc doar 7! Două manifestări prinse în calendar au fost cu buget zero, iar alte 8 nu se mai regăsesc în decontul final, fiind înlocuite „din mers” de alte activități.

Activitățile prinse în cererea de finanțare care nu au mai văzut lumina decontului sunt:

  • Festivalul de poezie și muzică de cameră ediția a VII-a, total buget 20.500 lei, din care 12.500 onorarii artiști, 8.000 – masă și cazare;
  • Concert Simfonic Extraordinar Orchestra de Tineret a Danemarcei, total buget 22.800 lei, din care 13.300 onorarii artiști, 4.000 lei pentru 2 soliști, 3.000 lei pentru dirijor, 2.500 lei cazare;
  • Tabăra de interpretare muzicală „Muzica la înălțime” – cursuri pentru vioară și violoncel, total buget 3.000 lei – cazare participanți;
  • Cursuri de vară pentru flaut, ediția a XI-a, total buget 4.000 lei – onorarii profesori;
  • Cursuri pentru pian, total buget 4.000 lei – onorarii profesori;
  • Concert de muzică de cameră Cvartetul „Ad Libitum”, total buget 8.000 lei – onorarii artiști 5.500 lei, transport artiști și instrumente – 1.500 lei, masă și cazare – 1.000 lei;
  • Concert Extraordinar ansamblul „12 violoncele”, total buget – 8.000 lei, din care 6.000 lei onorarii artiști, transport – 1.500 lei, masă și cazare 500 de lei;
  • Festivalul „Noiembrie muzical”, buget total – 16.000 lei, din care 12.000 lei onorarii artiști, 3.000 lei transport și 1.000 lei masă și cazare.

În schimb, au apărut alte manifestări, mai neaoșe, toate legate de Noua Orchestră Transilvană, un proiect „de suflet” al „ducelui” cultural Gavril Țărmure. Pe lângă concertele prinse deja în cererea de finanțare, pentru care s-au cheltuit în total peste 50.000 de lei, din care aproape 40.000 de lei numai pentru „onorarii artiști”, au mai fost introduse încă trei reprezentații ale acestei orchestre cu un buget total de 57.700 lei, aceste sume nefiind defalcate în decontul prezentat de municipalitate la cererea stiridebistrita.ro.

Totalul decontului pentru Stagiunea Muzicală Permanentă 2017 a fost de 171.500 lei, calculați de noi, în raportul trimis către redacția noastră figurând suma de 170.000 de lei. Deh! Cultura nu are de a face cu matematica... Din cele 10 acțiuni decontate de Societatea de Concerte din bugetul local, mai mult de jumătate au fost ale Noii Orchestre Transilvane, fiind vorba de peste un miliard de lei vechi. În plus față de aceste deconturi, Societatea de Concerte Bistrița a mai cerut suplimentări financiare din partea municipalității, acordate dar ne prinse în răspunsul dat.

Noua Orchestră Transilvană” este un proiect frumos în ansamblul său, fiind vorba de instrumentiști bistrițeni deosebiți, marea lor majoritate provenind din rândurile elevilor de la Liceul de Arte, dar și din Școala de Arte aparținând de CJC BN. Din păcate, stimabilul google nu ne-a putut satisface curiozitățile legate de acest proiect.

Ca o mică bârfă care circulă de ani buni prin târg, pornită din cercurile apropiate ale „ducelui”, Țărmure se folosește de anumite tabele nominale în care sunt prinși artiștii ce prestează în cadrul unui eveniment, aceștia fiind puși să semneze fără sume, sau, mai urât, declarându-le că diferențele dintre suma înscrisă în tabel ca plată pentru prestațiile artistice și cea pe care o primesc efectiv în mână sunt, de fapt, donații către fundație, fiind din start o „mică înțelegere”. Noi nu credem aceste bârfe...

În altă ordine de idei... ținuta manifestărilor culturale promovate de Țărmure prin Societatea de Concerte și/sau CJC BN? Probabil foarte înaltă! Conform declarațiilor unui cetățean de prim rang al județului, Radu Moldovan, nu suntem în măsură să apreciem la justa valoare un anumit act artistic. Impactul manifestărilor în societatea largă bistrițeană? Tinde către zero...

În raportul de activitate managerială a CJC BN pentru anul 2017, Gavril Țărmure menționa, la capitolul analiză SWOT, în cadrul rubricii „puncte slabe” următoarele: spectacolele desfăşurate sunt în marea lor majoritate oferite gratuit publicului, diminuând astfel interesul acestuia pentru actul cultural; nivelul încă redus de încasare și obținere a finanţărilor alternative; Insuficiența echilibrării suportului financiar destinat diferitelor domenii culturale, în funcția de importanța lor, iar la capitolul „riscuri” preciza:  Imposibilitatea legală de a motiva financiar personalul performant; degradarea gustului şi gradului de educaţie, precum şi a discernământului unei părţi importante a populaţiei, dar și instabilitatea politică cu efect asupra stabilităţii managementului instituţiilor culturale.

Tare, nu?! Adică ditamai managerul cultural al județului se plânge de nivelul redus de încasare și obținere a finanțărilor alternative... Finanțarea activităților Societății de Concerte din bugetul local este una de nivel redus? Un miliard de lei vechi nu este motivantă pentru personalul performant? Dacă publicul țintă al evenimentelor desfășurate la Sinagogă, locație administrată în comun de Societatea de Concerte și CJC BN, este unul redus în comparație cu populația orașului, atunci cine e de vină pentru degradarea gustului și gradului de educație a acelei părți importante a populației, mai ales în contextul în care evenimente ce ar „lovi” și alte segmente de consumatori de cultură sunt scoase din program și înlocuite cu concerte extraordinare dedicate doar „spumei” orașului?

Partea cu „instabilitatea politică cu efect asupra stabilității managementului instituțiilor culturale” este, probabil, cea mai „grea” frază din raportul lui Țărmure, având în vedere faptul că în anul 2017, an la care se face referire în acest raport, nu au fost „instabilități” politice. Reamintim pe această cale domnului Țărmure faptul că, din punct de vedere politic, la nivelul județului nu sunt „variațiuni” sau alte instabilități din 2012 încoace, an care coincide inclusiv cu propria înscăunare la CJC BN, iar sprijinul „baronului” Radu Moldovan a fost aproape necondiționat acordat CJC-ului!

Tot legat de raportul de activitate al managerului Gavril Țărmure pentru anul 2017, dacă cineva l-a citit, a putut observa și alte anomalii legate de cele expuse de dr. Țărmure. Una dintre acestea ar fi fragmentul referitor la relația CJC cu presa locală, unde sunt exemplificate instituții de presă considerate de manager ca fiind principalii informatori media: Direct TV – sucombat de multă vreme, BistritaOnline – portal de știri ce nici domeniu nu mai are, TV Bistrița – post local de televiziune aproape scos din grilele bistrițenilor, BistritaNews – un site „culegere” de comunicate de presă.

Legat de transparentizarea activităților CJC, raportul managerului este unul extrem de opac, toate evenimentele anului 2017 fiind trecute în revistă, cu afișe, dar fără niciun comentariu legat de cheltuielile aferente fiecărui act în parte! Atât știm din acest „minunat” raport, că s-au cheltuit toate cele 70 de miliarde de lei vechi puse la bătaie...

Concluzie? Țărmure se plânge de lipsa banilor, deși aceștia vin cu nemiluita din partea CJ și a municipalității. Țărmure consideră că nu există finanțări alternative pentru actul cultural, dar Societatea de Concerte primește anual de la Primărie sume enorme pentru stagiuni muzicare ce-și refac programele după obținerea banilor. Țărmure consideră că artiștii sunt prost plătiți, dar finanțează o orchestră privată cu peste un miliard de lei vechi. Țărmure zice că există instabilitate poilitică ce-i afectează munca lui de manager cultural... No comment...

 

 

Comentarii

Kulturel

11.04.2018 21:39

Din banii aia mai mananca o paine si tantile care pun "bennerul". Chiar am vazut ca Tarmure trebuie sa felicite lumea de Paste pe banii institutiei.

ALBestrel

12.04.2018 16:22

Sunt curios cine este in spatele acestei campanii de denigrare... Nu cumva dl Rege al culturii care si-a dotat (populat) Palatul cu famelea dansului Cosma Dorel? Poate e suparat ca Zamfira dezvorteaza , din nou?Exista o farama de cultura (adevarata) in Bistrita, nu pseudo-artisti si la-lai-la si mai marii ("analisti") de la presa locala o sparg, sau ma rog, fac tot posibilul. Nu mai bine faceti "investigatii" despre ceea ce NU SE FACE? Poate ar fi mai util. Oricum gratis nu se face nimic. Iar in ultima vreme nu se prea face nimic in orasul asta, nu credeti?Drumuri sparte peste tot, praf la tot pasul, o primarie cu bosi care-si fac angajari pe spranceana etc Ar fi multe de investigat, "la sange", dar daca nimeni nu plateste la ce bun, nu?Pacat si de ziarul asta, a inceput frumos si a devenit ceea ce era Gazeta in anii de glorie... apusa.

Rian Farcasiu

12.04.2018 18:03

ALBestrel, citeste cu atentie si alte materiale din acest ziar si vei gasi... drumuri sparte, aganajari pe spranceana, etc! Tot atent citeste si materialele despre Cosma si regatul său! Sa auzim (și) de bine!

Mihai

12.04.2018 17:30

domnule frustrat Farcasiu, sunteti in criza de subiecte pentru ziarul de doi lei "Stiri de Bistrita''? Tot repetati ca un papagal: Tarmure, sinagoga, concerte! Marii artisti care canta aici, au onorarii foarte mici, la valoarea care o au, dar vin din respect fata de dl. Tarmure care tinea concerte la sinagoga, si inainte de-a fi director la CJC Bistrita, cu bani obtinuti pe baza de proiecte europene si alte finantari! Dl Tarmure este cat o institutie intreaga! Orasul Bistrita ar avea nevoie de un teatru si nu de doua ansambluri folclorice profesioniste care mamanca bugetul orasului! Domnule Farcasiu i-ati un aparat foto si sa va plimbati prin oras, sa vedeti adevaratele probleme ale bistritenilor!de exemplu, peste drum de la gara este un brad uscat gata sa cada peste oameni si o cladire urata parasita: pe terasa acesteia s-au strans toate gunoiele posibile, ceea ce este o rusine pentru oras! Succes domnule frustrat Farcasiu! 

Rian Farcasiu

12.04.2018 18:06

Domnule Mihai, va multumesc inca odata pentru interesul dvs in ceea ce priveste ziarul nostru! Cat despre proiectele europene ale domnului Tarmure, va rog sa-mi precizati UNUL si va promit ca o sa fac un material „jos palaria” pe aceasta temă! Cu același respect, același frustrat!

Mihai

12.04.2018 18:51

din pacate, domnule frustrat, esti o unealta in mainile unui alt "culturnic', ce se ascunde in spatele d-voastra! asa arata presa scrisa in slujba cetateanului? RUSINE! Mai demult multe proiecte europene pentru sinagoga au fost obtinute de distinsa doamna Tarmure, ajutata de fiul ei, specialist in informatica la Londra! Si multi artisti au fost descoperiti si promovati de familia Tarmure! Rusine sa va fie, cu ziarul vostru politic de doi lei! 
Salut barfitoarelor! Daca va intereseaza viata mea, sa stiti ca traiesc bine si sunt fericita! 

Rian Farcasiu

12.04.2018 21:25
??? Domnule Mihai?!? Sunteți Mihaela?!? Hahaha... Acum înțeleg... Bravo!

Mihai

13.04.2018 09:46

ha, ha, ha, eu sunt barbat de 55 ani, doar daca imi faci o operatie, devin femeie....nu o cunosc personal pe distinsa doamna Tarmure, doar am urmarit activitatea lor culturala, nu degeaba domnul Tarmure a fost votat ca cel mai influent manager cultural din Romania! dar d-voatra cum va numiti? Dorel Farcasiu?

ALBestrel

13.04.2018 09:53

Or fi articole, dar sunt scrise-n graba ca sa aratati ca va pasa... nu am vazut niciun serial acid, documentat si constant al fiecarei probleme cu care se confrunta orasul. (cum ar face un jurnalist adevarat)Dar cum spuneam nu plateste nimeni asa ceva, probabil ca plata ca sa va tineti gura si sa scrieti cat mai soft (si putin) este considerabil mai mare. (cum spuneam anterior anii de glorie a Gazetei, mai ales ca acum sunt declarati "nevinovati" de minunata justitie romana care protejeaza hotii, santajistii - infractorii in general.)La gipuri cat mai mari si restaurante cat mai scumpe, cu fineturi, ca-ntre prieteni, ca acolo e viata nu intre fraieri/saraci, nu? Asta si sa distrugeti si ceea ce este bun, ca sa fiti multumiti la sfarsitul zilei, modelul este Mark Chapman sau Lee Harvey Oswald.In rest doar blah blah blah sa facem trafic...  Pacat, incepuse bine.

Adauga comentariu