Cum au ajuns bistrițenii să apeleze la serviciile medicale de stat în detrimentul celor private. E de bine, e de rău...

O situație ieșită din comun a avut loc în această dimineață la Policlinica Bistrița, acolo unde un aflux mare de cetățeni s-au înscris pentru efectuarea analizelor medicale. Cauza acestei „îmbulzeli” colective nu a fost vreo promoție în acest sens ci efectul lipsei bugetului Casei de Asigurări de Sănătate.

„Azi ne-am confruntat cu o situație fără precedent, cel puțin în ultimii 19 ani de când lucrez în cadrul Spitalului Județean! La primele ore, aproximativ 400 de cetățeni așteptau să-și facă programarea pentru efectuarea de analize medicale în cadrul Laboratorului din Policlinică. Această problemă este strict legată de aparția bugetului pe anul 2019” – a declarat ec. Gabriel Lazany într-un briefing organizat la sediul SJU Bistrița.

Managerul a subliniat faptul că din cauza lipsei bugetului la Casa de Asigurări de Sănătate, mai multe laobaroare private aflate sub contract cu această instituție, din lipsa fondurilor asigurate de CAS, au sistat efectuarea analizelor medicale. Astfel, populația s-a îndreptat către serviciile specializate ale statului, respectiv către Policlinică, acolo unde deocamdată situația este puțin diferită.

„Din păcate, în cazul Laboratorului nu putem implementa sistemul de programare online, deoarece nu există o baterie de analize fixă care se prestează către pacient. Analizele sunt solicitate de către medicii de familie și diferă de la caz la caz, din această cauză nu putem cuantifica un anumit număr de pacienți pe care să-i programăm. Pacienții sunt luați în ordine cronologică și se cuantifică în funcție de ce analize au de efectuat, iar bugetul se diminuează de la zi la zi până la epuizare. Noi mergem pe contractarea de anul trecut, cu fracție lunară, până la intrarea pe noul buget” – a explicat Lazany.

Acesta a precizat faptul că, din lispa bugetului, SJU ar putea pierde circa un milion de lei pe lună, deoarece pentru acest an s-a reușit un indice superior față de anul trecut, un indice care reflectă complexitatea actului medical și care constituie un factor principal în contractarea efectivă cu CAS. Acest lucru, pierderea de bani, s-ar întâmpla după data de 1 aprilie, dacă bugetul nu va ajunge în teritoriu, iar un milion de lei lunar ar însemna o pierdere de aproximativ 25% din totalul bugetului estimat.

Adauga comentariu