Cum a ajuns „caietul” Alexandrei manual auxiliar pentru copiii cu cerințe speciale! Povestea unei eleve din Bistrița și a colegului ei cu tulburări din spectrul autist

Povestea ce urmează este recomandată tuturor celor care și-au pierdut speranța în umanitate, în sentimentele copiilor și în puterea prieteniei!

Alexandra este elevă în clasa a IV-a a Școlii Gimnaziale nr. 4 din Bistrița și este un copil normal, frumos și de bună credință. Ea are un coleg de bancă pe care, la început, nu știa cum să-l abordeze, să se raporteze și să se împrietenească cu el.

Vlad, colegul de bancă al Alexandrei, a fost diagnosticat cu tulburări din spectrul autist la vârsta de 2 ani și de atunci face intensiv terapie de recuperare în cadrul Centrului de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț Bistrița. Cu sprijinul unui facilitator școlar (shadow) Vlad a parcurs cursurile unei grădinițe de masă și în prezent este elev în clasa a IV-a, la școala de masă, unde a fost primit cu brațele deschise de învățătoarea Bombonica Barteș și de colegi.

Povestea „caietului” Alexandrei îl are la origini pe facilitatorul școlar al lui Vlad, psihopedagog Maria Câmpan, Șef Centru în cadrul Asociației Autism Europa. Alexandra a observat că însoțitorul școlar al copilului îi face zilnic fișe de lucru diferențiate, iar pe acest model, fetița s-a apucat să creeze și ea o fișă azi, una mâine și tot așa, până când, spre surprinderea tuturor, toate aceste fișe s-au închegat într-un „caiet”, un mic manual cu fișe de lucru pentru copii cu cerințe educative speciale.

Deși extrem de util, un astfel de instrument era inexistent și extrem de necesar oricărui dascăl care integrează copii cu cerințe educative speciale în învățământul de masă, astfel că lucrarea fetiței de clasa a IV-a de le „gene 4” a ajuns un prețios material didactic.

„Caietul Alexandrei”, Editura Școala Ardeleană 2018, a fost publicat în 1000 de exemplare în cadrul proiectului ”Creșterea nivelului de incluziune al copiilor cu cerințe educative speciale în școlile din Municipiul Bistrița”, proiect cofinanțat din bugetul local al Municipiului Bistrița pe anul 2018. Auxiliarul pentru elevi cu cerințe educative speciale va putea fi descărcat începând cu 1 ianuarie 2018 de pe site-ul www.centruldeautism.ro.

Micul și beneficul manual are și o dedicație, autoarea, Alexandra, așternând câteva gânduri pentru colegul ei, Vlad:

”Dragă Vlăduț, vreau să-ți spun ceva. Când te-am văzut prima dată nu te-am plăcut deloc. Dar, cu timpul, am început să te plac foarte mult. Acum, nu vreau să pleci din clasă! Stai cu noi până la sfârșitul școlii! Te iubesc, te iubim! Suntem prieteni buni și sunt bucuroasă că îmi ești prieten. Sper că-ți place! Și pentru a-ți demonstra ce mult prețuiesc prietenia ta, o să îți dăruiesc un cadou...o carte pentru tine. Cu mult drag, colega ta, Alexandra!”.

 

Această poveste a fost postată pe facebook de inițiatoarea proiectului „Centrului de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț Bistrița” – Ana Dragu – cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități – 3 decembrie.

Adauga comentariu