Cu stadionul JEAN PĂDUREANU în paragină şi vizat de interese pecuniare şi meschine, CJ Bistriţa-Năsăud a investit bani într-un stadion din Republica Moldova. Cine este stăpânul stadionului?

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a investit în stadionul echipei din liga a doua moldovenească, “Grănicerul Glodeni”, 280 de mii de euro. Mai mult, echipa de liga a III-a, Gloria Bistriţa, antrenată de Dan Matei şi ghidată de Ioan Gheorghe Horoba a jucat luni seara un amical în compania fotbaliştilor din Glodeni, după inaugurarea lucrărilor de reabilitare, meci câştigat cu scorul de 4-0 de bistriţeni. 

Stadionul din Glodeni a intrat într-o amplă lucrare de reparație, suma de 280.000 de euro necesară acestor lucrări fiind asigurată integral din bugetul județului Bistrița-Năsăud în două tranșe: 171.000 de euro aferenți bugetului pentru 2018, iar diferența de 109.000 euro, din bugetul anului 2019.
Investiția face parte din “Înțelegerea de Cooperare” încheiată de cele două regiuni în perioada octombrie-noiembrie 2017. Durata de implementare a proiectului „Lucrări de reparație capitală a stadionului Central al Consiliului Raional Glodeni” este de 15 luni cu începere de la data semnării acestuia și încetează odată cu îndeplinirea tuturor obligațiilor prevăzute, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2019.

Ce facem cu stadionul Jean Pădureanu?

Nimic de spus şi demn de laudă este gestul CJ BN, doar că, într-o situaţie şi mai complicată din punctul de vedere al construcţiei propriu-zise, se găseşte stadionul Jean Pădureanu, ajuns în ultimul stadiu de degradare. Stadionul municipal are grave probleme de infrastructură atât la prima dar și la a doua tribună. O situaţie identică este înregistrată în sălile de antrenament, igrasia și mucegaiul își fac de cap și colorează în verde pereții, sunt lucruri știute, dar de nimeni rezolvate.

Ce este de ştiut?

Că, achiziționarea stadionului “Jean Pădureanu” a fost în atenția DNA. Prin echipe de filaj de la SRI, primarul Crețu a fost ascultat la birou și ambiental. Interesul binomului DNA-SRI a blocat proiectul de achiziție a Arenei din parcul municipal.

Cum, la această oră, comisia care ar trebui să se ocupe de demersurile necesare pentru achiziționarea stadionul “Jean Pădureanu” e încă doar o poveste, iar viceprimarul Cristian Niculae are alte “obligaţii” electorale, stadionul continuă să se dărâme, singurele investiţii făcute în zonă sunt private şi privesc două terenuri pe care se joacă tenis de câmp, administrate de FTB Invest, firmă care a a cumpărat și aleea de acces de la la SCP CONSULT MANAGEMENT UV IPURL, proprietara stadionului, adică firma care aparține practicianul în insolvenţă Vasile Urs.

Legal, totul e… legal!

Noi am respectat toate procedurile legale ce țin de autorizare. Nu ne jucăm cu astfel de chestii. Suntem proprietari pe acele terenuri... știu că am avut un proces de durată și am câștigat după ce s-au parcurs toate etapele, până la Curtea de Apel. S-a pierdut timpul, practic, dar asta e! În incinta stadionului vrem să facem o bază modernă cu 4 sau 5 terenuri de tenis, o parte din ele vor fi acoperite cu un balon de aer cald, amenajăm tribune, vestiare... o să fie ceva frumos pentru oraș!”, a declarat Florin Coșoiu, unul din investitorii firmei FBT Invest. Deocamdată sunt două terenuri de tenis de câmp!

Şi atât am spune noi!

Povestea bietului stadion începe în luna septembrie a anului 2016, atunci când o comisie tehnică formată din consilieri municipali şi angajaţi ai Primăriei Bistriţa a început evaluarea bunurilor fostei echipe Gloria Bistriţa, care a intrat în faliment în 2012, stadionul, tribunele şi terenurile de antrenament fiind scoase la vânzare de un lichidator.

Complexul a fost evaluat la 39 milioane de lei. Atunci, primăria Bistriţa a anunțat că ar vrea să cumpere stadionul municipal “Jean Pădureanu” şi bunurile din incinta bazei sportive a oraşului, situat în parcul central, consilierii municipali şi personalul tehnic al primăriei municipiului Bistriţa începând să evalueze bunurile scoase la vânzare de lichidator.

De atunci au trecut trei ani, a existat o comisie de evaluare condusă de viceprimarul Gelu Muthi. Acum există o altă comisie de cumpărare, condusă de viceprimarul Cristian Niculae. Amândoi sunt viitori candidaţi pentru alegerile locale din 2020.

Prima comisie:

În 2016, primul şef al comisiei de evaluare, viceprimarul Gelu Muthi, spunea că municipalitatea pare legată de mâini și de picioare în pivința firmei care se ocupă de administrarea stadionului. E vorba de SCP CONSULT MANAGEMENT UV IPURL prin practicianul în insolvenţă Vasile Urs. Practic, încă nimeni nu știe dacă e legală sau nu realizarea unei expertize tehnice, dat fiind faptul că stadionul este un bun particular administrat de SCP CONSULT MANAGEMENT UV IPURL prin practicianul în insolvenţă Vasile Urs: “Ne dorim să mergem pe mai multe paliere. Un palier pe care mergem în momentul de faţă ar însemna nu numai un Raport de evaluare, ci şi o expertiză tehnică, dar să vedem dacă este legal să facem asta, având în vedere faptul că nu suntem proprietarii acelui bun. Deocamdată nu am identificat legal această oportunitate. În momentul în care punem problema că acest stadion va fi luat la preţul de expertiză, să ne gândim ce înseamnă costuri de reabilitare. Trebuie să ne gândim dacă, în varianta în care îl luăm, poate că cel mai bine ar fi să dăm jos totul şi să construim unul nou”, a spus la finele lui 2017 viceprimarul Gelu Muthi.

Cât cere Urs?

Am aflat că e vorba de 8,5 - 9 milioane de euro: “Este o discuţie care pleacă de la ceea ce v-am spus, de la posibilitatea de a face o expertiză tehnică, pentru că una e să iei, ipotetic vorbind, cu trei milioane de euro şi să investeşti şapte şi alta e să iei cu 10 milioane şi să investeşti şapte”, spunea Gelu Muthi.

O evaluare, două evaluări

Analizând situația, documentele, dar și unele declarații din presa vremii, observăm că cei de la SCP CONSULT MANAGEMENT UV IPURL au făcut o asemenea evaluare cam cu doi sau trei ani în urmă. O spune chiar Vasile Urs: “Evaluarea a fost făcută în cadrul procedurii falimentului şi ajunge la 39 milioane de lei. Evaluarea a fost realizată de un evaluator autorizat ANEVAR. Dacă municipalitatea ar achiziţiona întregul club repede, nu ar trebui făcute investiţii foarte mari. Se pot face proiecte, se pot accesa fonduri – ne putem uita la Cluj care are o sală de sport şi un teren unic în România, se pot face acţiuni frumoase şi menite să aducă bani pentru municipiul Bistriţa”.

O poveste tot mai sumbră

La începutul anului 2013, foştii şefi ai Gloriei au găsit varianta ideală pentru relansare: insolvenţa. Datornicii au fost trecuţi pe o listă de aşteptare şi acum urmează lichidarea patrimoniului. Adică întreg stadionul urma să fie vândut Primăriei Bistriţa, cea mai bună vacă de muls, cu un buget anual de 50 de milioane de euro.

Imediat ce a început insolvenţa, Pădureanu a ieşit din linia întâi şi Adunarea Generală a Acţionarilor l-a desemnat pe Alexandru Hatfaludi ca administrator special. De lichidarea Gloriei se ocupă SCP CONSULT MANAGEMENT UV IPURL prin practicianul în insolvenţă Vasile Urs. Din acest dosar, Urs încasează 1.200 de euro lunar, plus un comision de succes de 9 % din valoarea creanţelor achitate către creditori. Adică, în urma procesului de insolvenţă, Urs va lua vreo... 15 miliarde lei vechi, comision de succes.

Ce spunea atunci Ovidiu Creţu?

Primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, cel care era principalul susţinător al achiziţiei bazei sportive, spunea ca terenul ar trebui să ajungă în proprietatea municipalităţii deoarece nu există niciun investitor privat dispus să preia baza sportivă şi să o reabiliteze. “Nu vreau să se facă blocuri aici, vreau ca baza sportivă construită în trecut cu muncă voluntară, cu munca bistriţenilor, să rămână a lor. Stadionul s-a construit de oamenii din oraş, de la companiile mari, şi a rămas în ideea colectivă că este un bun al întregii comunităţi. Comisia tehnică de analiză a situaţiei bazei materiale are termen să finalizeze evaluarea bazei şi să vină cu o serie de propuneri până în 15 ianuarie 2017, înainte de stabilirea bugetului pentru anul 2017. De la această comisie am pretenţia să vină şi să ne spună dacă Primăria Bistriţa trebuie să cumpere sau nu această bază sportivă, ce investiţii sunt necesare, ce se poate face aici pentru ca baza sportivă să se transforme într-una profitabilă”.

Ianuarie 2017 - Februarie 2019: Retorica campaniei electorale

La finele lunii februarie 2019, într-o conferinţă de presă, viceprimarul şi candidatul PSD la fotoliul de primar al Bistriţei, Cristian Niculae, anunţa cu emfază un proiect uriaş, “un proiect de care eu vorbesc de doi ani şi jumătate, prin asocierea Consiliului Judeţean cu noi, prin faptul că preşedintele Radu Moldovan cunoaşte necesităţile acestui oraş, intră în linie dreaptă. Am vorbit de foarte multe ori de extinderea Parcului municipal, de faptul că în zilele de vară Parcul municipal este supraaglomerat şi că trebuie să ieşim cu acest parc la malul râului Bistriţa. Cred că acest proiect va fi realizat prin ajutorul pe care ni-l dă Consiliul Judeţean, prin finanţarea unui stadion – pentru că nu putem să desfiinţăm o bază sportivă fără să avem o altă arenă în aceeaşi unitate administrativ-teritorială. (...) Este necesar ca Parcul municipal să fie extins. Proiectul va fi realizat în mai multe etape”, susţinea atunci  Cristian Niculae.

O lună mai târziu, adică la sfârşitul lui martie anul acesta, Cristian Niculae afirma public că Bistriţa are nevoie de un parc municipal extins, confirmând că, pentru extindere, e nevoie de achiziţionarea a cât mai multe terenuri, incluzând aici chiar şi terenul de sub stadionul “Jean Pădureanu”: “Ceea ce vrem noi acum este să cumpărăm cât mai multe terenuri pentru a extinde Parcul Municipal, chiar terenul de sub Stadionul “Jean Pădureanu”. În acest moment, noi nu avem stadionul. Nimeni nu are curajul să-și asume cumpărarea acestui obiectiv pentru că DNA a pus întrebări. Mie nu mi-e frică să fac parte dintr-o comisie care urmărește interesul public și vrea să facă lucruri bune pentru acest oraș”, a spus Cristian Niculae.

Niculae a mai susţinut faptul că, tot în 2019, vor fi identificate terenurile și discutat direct cu deținătorii lor pentru a se intra ulterior într-o negociere directă cu ei. O eventuală achiziție va fi discutată de anul viitor din bani de la bugetul local.

PS: Potrivit unor surse care doresc să îşi păstreze anonimatul, terenul de sub stadion dar şi primul teren de joc (n.red. – există două terenuri de joc şi antrenamente) ar fi fost deja cumpărate de o persoană fizică susţinută de un grup de investitori locali.

Clubul de Fotbal Gloria Bistriţa a intrat în lichidare în anul 2013 după ce datoriile clubului au ajuns la 13 milioane de lei. Încă din 2013 primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, a anunţat că vrea să achiziţioneze baza sportivă şi să menţină echipa de fotbal Gloria în Liga I, însă tranzacţia a fost amânată după ce lichidatorul a fost acţionat în judecată de Clubul Sportiv Municipal care susţinea că ar fi de fapt proprietarul bazei sportive. După trei ani de procese instanţa a stabilit că bunurile ACF Gloria 1922 sunt ale lichidatorului – Societatea Civilă Profesională de Insolvenţă Consult Management UV IPURL. Decizia instanţei este una definitivă aşa că municipalitatea a reluat discuţiile privind cumpărarea terenului şi a activelor imobile şi mobile din cadrul stadionului Jean Pădureanu.

PS2: Despre cine sunt cei de la SCP CONSULT MANAGEMENT UV IPURL, ca la teelenciclopedie: Într-un episod viitor.

Adauga comentariu