Cu aproape o săptămână înainte de începerea școlilor, sistemul educațional românesc se confruntă cu o dilemă: avem semnal pe tabletă în buda din fundul curții?!

De fapt, nici măcar nu cred că își pun real această problemă, căci marionetele puse să citească statistici în conferințele de presă sunt atât de fade, false și ipocrite încât nici nu mai contează dacă există sau nu semnal de net la buda din fundul curții unei școli.

Sistemul educațional a intrat într-o oarecare menopauză ideologică, ajutat de covidel, ceva mai pregnant încă de prin martie, atunci când starea de urgență a reușit să pună pe pause o nație întreagă. De atunci și până la acest moment, moment în care reluăm educația, întreaga suflare decizională din domeniu a făcut exact ce a știut mai bine: s-a culcat și pe cealaltă ureche.

Dacă prima lună de carantină fizică și intelectuală a fost înțeleasă, din a doua lună trebuia să vedem cum zbârnăie motoarele pe șantierele instituțiilor de profil, asta pe teren, acolo unde deja se știa de buda din fundul curților, unde se știa că tavanele vor cădea la primul sunet de clopoțel, sau unde se știa că tabla spartă poate cauza răni celor ce vor folosi ciobul de cretă pe ea.

În birourile doxaților, dotaților și megainteligenților diriguitori ai educației României Normale ar fi trebuit să iasă fum din cauza brainstormingurilor legate de manuale (alea normale, frate, nu 3D), de cubajul real într-o sala de clasă, sau de grădiniță, de situația reală a portului măștilor de către copii, de sistemul hibrid offline-online.

Ne sunt aruncate în scârbă date legate de eforturile guvernamentale în alocarea de bani pentru achiziția tabletelor necesare pentru nu-știu-ce scenarii puse la cale de acești „minunați” regizori și scenariști ai decăderii educației. Inclusiv această problemă este jucată ca o minge de ping-pong, de la guvern la școli, de la școli la administrațiile locale.

Cel puțin șase luni s-au scurs fără absolut nici cea mai mică intenție de a rezolva probeme reale și stringente ale sistemului educațional, în schimb organizăm conferințe de presă în care spunem că totul va fi bine! Mai lipsea curcubeul imprimat pe masca inspectorului general școlar și am fi avut imaginea unui discurs perfect pliabil pe buda din fundul curților școlilor. Și încă nu e nimic bătut în cuie, mai trebuie să așteptăm până pe 10 septembrie o decizie finală.

De ce repet faza cu buda din fundul curții? Deoarece, conform statisticilor prezentate tocmai de cei amintiți mai sus, în Bistrița-Năsăud, de exemplu, din 315 clădiri din sistem 63 sunt fără autorizaţie sanitară de funcţionare, din care 29 nu au încă sistem de apă-canal, iar peste 14 au buda în fundul curții!

 

Adauga comentariu