Cristina Iurișniți preferă Parlamentul European și nu mai ia în calcul o nouă candidatură în 2020! Deputatul bistrițean e pregătit să-și asume conducerea județeană a USR

Pe Cristina Iurișniți nu o scoți din ritmul ei francofon. Este de lăudat această îndârjire cu care își urmărește o țintă, un scop în care crede efectiv, fiind una dintre puținele persoane implicate în politică ce își urmează un proiect socio-educativ și în noua poziție. Stiridebistrita.ro a avut o discuție deschisă cu deputatul bistrițean, problematica pusă în discuție fiind una diversă.

De-a lungul discuției purtate cu doamna deputat, acest leit-motiv francofon a fost ca un tic verbal exagerat, aproape toate răspunsurile la întrebările reporterului având măcar o mică uliță îndreptată către zona franceză a subiectului respectiv.

Iurișniți, membră a comisiei pentru educație și învățământ din CD știe de „buda din fundul curții”, dar nu a fost să vadă vreuna

Încercâd să o aducem înapoi în România, mai exact în județul Bistrița-Năsăud, județ care a propulsat-o în Parlamentul României, Cristina Iurișniți a fost abordată pe o tematică de care nu ar fi trebuit să fie străină, cea a învățământului și educației locale. Spre surprinderea noastră, deputatul USR a reușit să ne spună una dintre principalele probleme de care se lovește invățământul local, cea legată de scolile cu grupuri sanitare în curte, fără sistem de apa-canal sau încălzire, „renumitele” wc-uri din fundul curții, dar recunoaște că NU a ajuns în teritoriu la nici una dintre acestea, nici măcar la școala din Slătinița, aproape de oraș, scoală dată exemplu chiar de doamna deputat.

În schimb a încercat într-un mod diplomatic să ocolească răspunsuri la anumite întrebări directe. Întrebată dacă a intrat în contact direct cu conducerea Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud pentru a identifica și găsi anumite rezolvări în ceea ce privește problematica acestei instituții, Iurișniții susține a ca fost la ISJ și că a luat legătura directă cu inspectorul General Camelia Tabără, fapt infirmat de cea din urmă, căci stiridebistrita.ro avusese cu o zi înainte o întrevedere cu persoana respectivă care ne-a „asigurat” că nu a fost căutată în mod direct de niciun parlamentar interesat de problemele invățământului din județ, aceștia preferând să ia legătura direct cu primarii în cazul infrastructurii de învățământ, sau prin intermediul telefonului și a e-mail-ului în cazul ISJ-ului.

Interviul realizat cu doamna deputat Cristina Iurișniți este unul lung, mai bine de o oră de înregistrare. Sunt multe divagații de la subiect și, așa cum spuneam mai sus, multe alunecau înspre zona francofoniei. Vom pastra în arhiva audio acest material, iar acum vă comunicăm doar niște concluzii...

„Fără penali în funcții publice” sortit eșecului în Bistrița-Năsăud

Iurișniți crede că ceea ce face este în ritmul și linia pe care și-a croit-o singură, dar prierde mult din ideea de bază a USR. Acest proiect politic este transformat în unul personal, nu unul de grup, de partid, unde principalul scop pe durată medie este accederea prorpie în Parlamentul European, căci ne-a declarat foarte răspicat că NU va mai candida pentru parlamentarele românești în 2020!

Încă nu am înțeles ce s-a întâmplat cu „echipa” USR din județul Bistrița-Năsăud, căci la momentul actual există doar Cristina Iurișniți, consilierii acesteia și încă vreo două-trei persoane ce fac voluntariat plătit pentru a strânge semnătrui în proiectul civic „Fără penali în funcții publice”, proiect ce încă seamănă cu un eșec „popular” având în vedere că nu s-au strâns încă nici măcar 1.000 de semnături, targetul filialei județene fiind de... 10.000! Cine își asumă acest eșec, pentru că în luna august, atunci când proiectul ajunge la final, Bistrița-Năsăud nu va reuși să-și acopere nici măcar un sfert din ceea ce și-a asumat? Lorand Toth, un președinte fantomă din punct de vedere politic care habar n-are cum stă propria filială? Tot Iurișniți va fi pe post de incasator, căci ea răspunde de corturi, ea le cumpără și le amplasează, ea plătește oamenii pe contracte de voluntariat să stea câteva ore pe zi să adune semnături. Din acest punct de vedere este normală intenția doamnei deputat de a candida pentru președenția filialei BN a USR care numără puțin peste 50 de membrii din care nu toți sunt cotizanți.

Iurișniți are bani „la saltea” din sumele forfetare. Pentru?

Legat de veniturile și cheltuielile făcute în calitate de deputat, Cristia Iurișniți confirmă datele publicate de stiridebistrita.ro, completând aceste informații cu o precizare legată de suma forfetară:

Mai am încă aproximartiv 40.000 de lei necheltuiți din forfetară, bani pe care i-am ținut pentru diferite cheltuieli legate de proiecte ale cabinetelor parlamentare”.

Între aceste proiecte se află și prezentarea la Bistrița a unor subiecte ce sunt susținute sau aprofundate de diferite personalități. Deputatul Emanuel Ungureanu a fost una dintre aceste prezențe. „Vestitul” Cristi Danileț este un alt nume venit la Bistrița prin filiera Iurișniți. În această situație ne punem întgrebarea, oare acei bani „strânși” cu grijă de deputatul bistrițean din sumele forfetare se duc pe acțiuni de „impresariat”?

De cealaltă parte nu putem să nu observăm că deputatul Iurișniți a avut „mișcare” în Parlament, oricum mai multă decât alți parlamentari votați sau redistribuiți: 58 de luări de cuvânt, 19 declarații politice, 72 propuneri legislative sau 52 de întrebări și interpelări.

Iurișniți este un politician deja versat. Are ținte clare și proiecte aproape bine calculate, dar de una singură, fără echipă

Cu toate acestea câteva întrebări au rămas în aer, fără răspunsuri... Ce a făcut, punctual, pentru județ? Sau... Organizația județeană USR BN este condusă eficient? Cristina Iurișniți confundă votul acordat de bistrițeni USR-ului cu un vot destinat exclusiv propriei persoane. La întrebarea „de câți bistrițeni ați fost votată”, Iurișniți a răspuns direct că de 5.006, fără să mai facă completarea ca acele voturi au mers către lista USR, nu către prima persoană înscrisă în acea listă, asumându-și întreaga cantitate de voturi, dar recunoaște faptul că a ajuns în Parlament în uma „hazardului redistribuirilor”.

Am intrat în politică strângând semnături și am fost convinsă că USR este altceva, altfel nu intram în acest proiect” – ne-a declarat Iurișniți la mai bine de un an jumătate de la accederea dânsei în elita politicii românești. Dacă acest proiect mai este sau nu același ca la început, Iurișniți din nou divaghează și sare de la subiect, dând dovadă de un exercițiu diplomatic versat, chiar politicianist.

Până una-alta, Cristina Iurișniți marjează pe francofonie în continuare în proiectele sale proprii, e clar că suferă la capitolul „echipă”, căci o filială cu doar 50 de membri și un președinte neimplicat și necunoscut nu poate da semne de bună practică în acest sens. Poartă o luptă aproape de una singură și se pare că-i convine acest lucru.

 

 

Adauga comentariu