Cristian Niculae își cosmetizează imaginea electorală printr-un mic atac la imaginea „nu tocmai bună” a Poliției Locale. „Wannabe” anunță din nou o reformare a instituției aflată sub directa sa coordonare

Cuprins de o poftă necumpătată de imagine, viceprimarul municipiului Bistrița, Cristian Niculae, se agață din nou de un subiect fierbinte al urbei, cel legat de Poliția Locală. Acum, vicele cu pretenții asumate de primar, vrea inclusiv o dezbatere publică pe tematica instituției aflată în subordinea sa, mișcare pur populistă și fără însemnătate.

Cristian Niculae joacă un joc obosit și transpirat pe terenul denumit în termeni elevați ca public relation. Fiind un oportunist, acesta profită de cele mai multe ori de poziția sa de viceprimar, una care implică implicare prin fișa postului. Adică omul face multă gargară pentru simplu fapt că își face treaba, ceea ce ar trebui să-i ridice cotele electorale căzute rău pe asfaltul proaspăt turnat. Din bordură în bordură...

În cursul acestui an, Niculae, care are în subordine inclusiv Poliția Locală, a luat decizia de a „reforma” pe ici, pe colo, prin locuri esențiale, instituția cu pricina, eliminând câteva posturi sedentare în favoarea unora de teren, adică a scos efectiv în stradă câțiva polițiști de birou. Mișcarea a fost promovată la momentul respectiv ca o mișcare ideologică venită din gușa gândirii lui Wannabe, o decizie luată carevasăzică pe proprie răspundere, fără alte consultări de genul dezbaterilor publice. Până la urmă, chiar dacă a fost o mișcare dansantă, a fost una care a implicat o decizie proprie, de conducător asumat (indiferent de la cine anume a plecat ideea originală).

După câteva luni, în care poznele polițiștilor locali s-au cam ținut lanț, culminând cu celebra intervenție din Parcul Municipal, acolo unde doi-trei polițiști locali și-au ieșit din atribuții și au confundat personaje, la mijloc fiind un banal joc de șah cu piese gigant, viceprimarul selfie cere ajutorul societății civile, democratic, pentru a spăla imaginea Poliției Locale.

Citeșe și... Poliția Locală Bistrița, din nou penibilă: pretinde autorizații pentru jocuri în Parcul Municipal! Oare ce urmează, amenzi pentru baloane de săpun?!

Pe scurt, la data de 13 iulie s-a „întâmplat evenimentul” din Parcul Municipal. Poliția Locală a ieșit imdediat după incidentul respectiv cu un comunicat de presă semnat de conducătorul instituției, Florin Frandeș, prin care „se explica” situația mediatizată, comunicatul respectiv fiind servit fără o prealabilă rumegare a acestuia, de fapt era vorba de o încercare de a scuza acțiunea din Parc, una făcută la nivel de ciclu primar.

Citește și... După ce au dat grav cu bâta-n baltă, Poliția Locală Bistrița mai comite una gravă: pentru spălarea păcatelor au denaturat forțat realitatea!

Cristian Niculae, campion la narcisism politic și administrativ, a cerut un fel de anchetă internă pentru „elucidarea” situației din Parcul Municipal:

„Sunt profund dezamăgit ca în două luni de la formarea acestor comisii, nu s-a luat nici o decizie în comisiile constituite în condițiile în care am propus încă de atunci sancționarea celor trei polițiști locali implicați” – a declarat Niculae, aproape cu o lacrimă în ochiul stâng, într-o conferință de presă.

Dincolo de faptul că, fiind direct implicat în coordonarea instituției respective, acesta putea în acest răstimp să-l muștruluiască intern pe Frandeș sau pe membri comisiilor respective, cerând o finalizare a raportului în cauză, fără tam-tam piaristic public. Dar nu! Nu s-a oprit aici și a mai dat un termen acestora:

„Solicit public membrilor celor două comisii ca în decurs de 7 zile să prezinte raportul lor și concluziile anchetelor, precum și deciziile de sancționare dacă vor decide în acest sens”.

Apoi a urmat o mică pledoarie în favoarea ideii de poliție locală, condimentată totuși de o mustrare: „Instituția Poliției Locale este o instituție necesară în Bistrița, este o instituție care trebuie să fie alături de cetățeni și să lucreze pentru ei. Nu este permis să se greșească în acest fel, fără să luăm măsuri”.

Lovitura de imagine vine imediat după, semn că un beculeț din sfera oportunităților electorale s-a aprins:

„Doresc să lansez o debatere publică despre problemele Poliției Locale Bistrița, la care-i invit să participe pe toți cetățenii interesați și toate partidele politice si ONG-uri interesate”.

„Nice try!”, ar spune partenerii de alianță nord-atlantică, numai că ideea este una fără vreo finalizare reală, căci reformarea unei astfel de instituții se poate face doar prin același fel în care a fost creeată, în niciun caz în urma unei dezbateri publice locale.

Dacă s-ar fi vrut într-adevăr schimbări, acestea se puteau face deja, așa cum a și făcut atunci când a scos din birouri și a trimis în stradă o mână de polițiști. Alte schimbări, de altă natură, se pot face doar prin schimbarea statutului instituției cu pricina, adică la nivel național, central.

Pe de altă parte, Cristian Niculae mai știe un lucru, fapt jucat acum la fel de oportunist ca și în alte multe „acțiuni” soldate doar cu aparente lovituri de imagine: bistrițenii nu prea se înghesuie la dezbateri publice! Acesta este un element pe care Wannabe mizează, ca ulterior să invoce lipsa de interes.

Cu alte cuvinte, invitația lui Niculae, sau mai bine zis tentativa de populism, nu prea are baze solide. Dacă într-adevăr ceva e putred în Poliția Locală Bistrița, acel ceva trebuie curățat din interior, fără a scoate izmenele în dezbatere publică. Se pot lua decizii, se pot cere explicații pentru întârzierea unui raport sau a unei dări de seamă, se pot lua măsuri directe, așa cum se practică în astfel de situații, fără a lăsa luni de zile să se scurgă precum apa fântânilor arteziene la 8 grade Celsius.

E bun subiectul Poliția Locală pentru imagine, așa cum este bun și subiectul asfaltărilor din bordură în bordură din acest an, dar mai ales din anul ce urmează, ăla cu alegeri locale. Cristian Niculae este viceprimar din 2016, dar interesul său pronunțat pentru problemele orașului a apărut doar când s-au ivit zorii electorali, iar de atunci a explodat pur și simplu candidatul din viceprimar. Sau viceversa...

N.B. Pe pagina Primăriei municipiului Bistrița, în dreptul viceprimarului Cristian Marius Niculae, la capitolul „alte atribuții”, apare și:

d) controlează, coordonează şi evaluează activitatea personalului serviciilor din subordine;

e) ia măsurile necesare, pentru asigurarea, potrivit legii, a ordinii şi disciplinei în cadrul serviciilor din subordine;

Deci, la ce ai nevoie de „dezbatere publică” dacă ai pârghiile necesare în fișa postului, un fel de obligație de serviciu?!

 

Comentarii

Vizitator

08.10.2019 12:08

Politia Locală este o institutie inutilă. Atributiile Politiei Locale se suprapun peste cele ale Poliţiei de Ordine Publică din cadrul Politiei Române, a cărei activitate este axată pe menţinerea ordinii şi siguranţei publice pe raza localităţilor urbane şi rurale, prevenirea şi combaterea infracţionalităţii şi cercetarea micii criminalităţi. Ba mai mult si Jandarmeria Romana are ca atributii  apărarea, prin mijloacele şi metodele prevăzute de lege, a vieţii, integritătii corporale şi libertătii persoanei, proprietătii publice şi private, intereselor legitime ale cetăţenilor, ale comunităţii şi ale statului. Prin urmare, prea multe institutii cu atributii similare in asigurarea ordinii publice care aruncă responsabilitatea de la una la alta, iar fenomenul infractional este in crestere.

Adauga comentariu