CREȘELE din municipiul Bistrița RĂMÂN DESCHISE, inclusiv cele PRIVATE, chiar dacă nu a fost specificat în clar acest lucru!

Creșele private din municipiul Bistrița se află într-o situație cel puțin ciudată, acestea nefiind cuprinse într-un fel sau altul în vreo comunicare a Prefecturii sau a Municipalității, legate de eventuala închidere a unităților.

În fapt, vineri, 30 octombrie, la nivelul CJSU a fost emis ordinul nr. 66 potrivit căruia școlile și grădinițele trec în scenariul roșu (scenariul III), însă nu s-a precizat în clar ce se întâmplă cu creșele. Astfel, cel puțin la nivelul creșelor private din municipiul Bistrița s-a creat o confuzie, alimentată de faptul că aceste creșe sunt arondate grădinițelor, iar grădinițele au intrat în scenariul roșu indiferent de forma de administrare, publică sau privată.

În acest sens, unul dintre administratorii unei astfel de unități private, „Prichindeii”, s-a adresat prefectului Stelian Dolha cu o adresă via WhatsApp prin care cere să se lămurească acestă situație, luând în calcul faptul că nici în alte localități unde au fost impuse astfel de măsuri, nu au fost închise și creșele. Adresa în cauză este susținută de alte două unități private, „Smile” și „Ștrumfii”, aflate în aceeași situație:

„În conformitate cu Hotărârea CJSU nr. 66 emisă vineri, potrivit căreia grădinițele trec în scenariul roșu, avem nevoie de lămurire cu privire la următorul aspect:

- Instituția noastră GPP PRICHINDEII BISTRIȚA, entitate privată, este acreditată OMEN nr. 3907/16.04.2019, cod CAEN 8510, (învățământ preșcolar) iar în cadrul acesteia avem 3 grupe de antepreșcolari cu care nu știm dacă putem funcționa în perioada următoare.

Menționam că în situația noastră mai sunt înca 3 unități particulare cu același specific, grupe de antepresșcolari care funcționează ca secții pe lângă grădinițele acreditate.

Vom suspenda cursurile pentru grupele mici, mijlocii și mari, însă situația este dramatică pentru sute de familii din cele trei unități menționate. Municipiul Cluj-Napoca și alte municipii au rezolvat problema în sensul permiterii desfășurării activității acestor grupe de antepreșcolari asimilate creșelor.

Solicităm respectuos un raspuns în această problemă, trebuie sa anunțăm părinții antepreșcolarilor ce răspuns am primit”.

Conform purtătorului de cuvânt al Primăriei Bistrița, Mihai Ruști, la nivelul municipiului Bistrița există patru creșe publice, toate fiind deschise. Contactat telefonic de redacția noastră, prefectul Stelian Dolha a recunoscut faptul că nu s-a precizat în amănunt faptul că aceste unități de tip creșă vor rămâne deschise:

„Creșele, indiferent că sunt publice sau private, rămân deschise. Acestea țin de autoritatea publică locală și din câte știu, cam în toată țara au rămas deschise. Eu cred că am fost destul de explicit, sau poate trebuia să fiu mai explicit. Am specificat în acel ordin al CJSU că intră în scenariul roșu doar de la nivelul de grădiniță. Creșele rămân deschise!”, a precizat Stelian Dolha.

 

Adauga comentariu