A crescut salariul minim brut, cresc contribuţiile lunare pentru pensii. Să aibă de unde da statul de gaşcă român pensii speciale nesimţite

Dintr-un comunicat de presă al Casei Naţionale de Pensii Publice, aflăm că toate veniturile asigurate înscrise în contractele de asigurare socială al căror nivel se situează sub nivelul salariului minim se vor modifica, prin notificarea asiguratului. CNPP informează că  începând cu data de 13 ianuarie 2021 salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este de 2.300 lei.

În cazul asiguraţilor care au încheiat contracte de asigurare socială conform Legii nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, dar nu mai puţin decât valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

În consecinţă, începând cu data de 13 ianuarie 2021, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socialǎ este de 2.300 lei.

Având în vedere că, potrivit legii, contribuţia pentru pensii este de 25% din salariul brut, înseamnă că aceasta se va majora de la 558 de lei (prin rotunjirea făcută de CNPP pentru suma de 557,5 lei, cât era anul trecut) la 575 de lei pe lună. Adică 17 lei în plus în fiecare lună.

„Totodată, vă aducem la cunoştinţă faptul că, din iniţiativa casei teritoriale de pensii,  toate veniturile asigurate înscrise în contractele de asigurare socială al căror nivel se situează sub nivelul minim de 2.300 lei se vor modifica, prin notificarea asiguratului”, a informat CNPP.   Majorarea salariului minim pe economie are efecte şi asupra sumelor necesare la cumpărarea vechimii. „De asemenea, salariul minim brut pe ţară garantat în plată de 2.300 lei se va utiliza şi în cazul contractelor de asigurare socială încheiate în baza O.U.G. nr. 163/2020 începând cu data de 13 ianuarie 2021.

Noua valoare de 2.300 lei nu are implicaţii în ceea ce priveşte contractele de asigurare socială ce au fost încheiate până la data de 13 ianuarie 2021, în temeiul O.U.G. nr. 163/2020”, notează casa de pensii.

 

Comentarii

Cititor

21.01.2021 12:01

Oricum aceste polite de asigurare, sunt un fel de taxe obligatorii catre o " mafie " legala , care nciodata nu despagubeste lumea la valoarea reparatiilor integral si baga tot felul de " strambe " , ba ca masina-i veche, ba ca-i ruginita, ba ca nu-i intretinuta etc. etc. si niciodata pagubele nu sunt reparate integral pe banii aiguratorului .Ar trebui modificat si cuantumul la care doreste omul sa isi asigure masina si daca de exemlu cer si platesc ptr o asigurare la nivelul de 5000 de euro ( sa zicem ) ... apoi indiferent cat costa pagubele, indiferent cat este masina de veche etc. sa fiu despagubit integral, dar nu mai mult si nici mai utin decat nivelul la care m-am asigurat .Mie sa-mi repare masina inapoi integral, apoi daca pe asigurator nu-l costa decat 2 lei, sau 200 de mii de lei ... pe mine nu ma intereseaza, n-are decat sa faca el acest lucru, dar sa nu ma forteze pe mine sa merg unde agreaza el... si la preturile pe care le accepta el... O rabla am, o rabla imi asigur... n-are importantza, sa ma despagubeasca atata si la nivell la care platesc asigurare si cu asta basta !Ar mai fi o observatie si anume , DE CE SA PLATESC EU POLITZE DE ASIGURARE LA UN NIVEL MEDIU DE SOLIDARITATE LA ACCIDENTE, sa ma solidarizez eu cu toti derbedeii soselelor, care incalca regulile de circulatie si nu le pasa de nimeni si de nimic ? De ce nu sunt pusi sa plateasca cei care sunt " cuminti " si respecta regulile de circulatie undeva la 15% din costul politelor , cei care au abateri la regulile de circulatie ( amenzi si evenimente rutiere ) proportional un plus de taxa cu 30% ptr fiecare incalcare rutiera ) si cine comite accident, timp de 5 cinci ani, sa plateasca o suprataxa cu 300% fata de cei care sunt dsciplinati . Asa, consider ca derbedeii soselelor ori se vor cuminti, ori se vor lasa de soferie .Da nu pricepem de ce musai politze " carte erde " pentru cine nu circula cu masina in strainatate ... ! De ce sa nu se revina ca pe vremea " impuscatului " cand ptr intern erau alte cote de asigurare si cine merge inafara tarii n-are decat sa-si asigure masina cu carte verde ... ! Maaa.... nu vi se pare ca aceasta " mafie " legala isi cam bate joc de noi cu politicile lor si cu felul lor de a se comporta in raport cu pagubitii ?!Siiii... foarte curios... de ce toate societatile de asigurare-reasigurare RCA... musai sa fie straine si cu capital strain ? Ceee... noi romanii avem raie capreasca sau ce ... ?

Adauga comentariu